Aproape 100 de oameni au murit in Myanmar, in urma unei alunecari de teren, intr-o mina. Mai multe persoane, date disparute
Cel putin 90 de persoane si-au pierdut viata in urma unei alunecari de teren intr-o mina de jad din nordul Myanmar, a anuntat duminica presa oficiala, adaugand ca numeroase persoane sunt date disparute, scrie BBC.
"Cel putin 90 de corpuri au fost scoase dintr-un sit afectat de o alunecare de teren", in regiunea Hpakant, mare producatoare de jad, a informat jurnalul oficial Global New Light of Myanmar.
Accidentul s-a produs sambata dupa-amiaza, in aceasta regiune izolata de la granita cu China, cand un munte de deseuri s-a prabusit peste zeci de locuinte improvizate in care dormeau locuitori traind din cautarea bucatilor de jad ramase neexploatate. Inca este neclar ce a declansat aceasta alunecare de teren.
At least 90 people killed in landslide at jade mine in northern Myanmar, witnesses say https://t.co/jhucQBHs4c pic.twitter.com/UrqIPaOe7j
— BBC News (World) (@BBCWorld) November 22, 2015
“Nu vedem decat cadavre si sunt inca foarte multi disparuti. Numarul victimelor va creste, cu siguranta” a declarat un official, potrivit Reuters, care scrie ca numarul victimelor ar putea trece de 100. Autoritatile locale se asigura ca cei raniti sa primeasca ingrijir medicale.
In ultimele luni, zeci de locuitori care incercau sa isi asigure traiul cu jadul scapat din excavatoarele marilor companii miniere si-au pierdut viata in alunecari de teren, potrivit mai multor ONG-uri.
Aceste drame ale saraciei sunt amintite cateodata in presa locala, fara sa se schimbe ceva in modul de viata al acestor mineri ilegali, care isi incearca norocul in mine la lasarea intunericului, in timp ce Birmania este unul dintre cel mari producatori de jad din lume, destinat in special Chinei vecine.
Nearly 80 bodies pulled from landslide at #Burma jade mine https://t.co/ZKh6aYl0z7 #Myanmar #Kachin pic.twitter.com/8DsJEDmyV8
— The Irrawaddy (@IrrawaddyNews) November 22, 2015
In pofida reformelor, cel mai mare secret continua sa inconjoare aceasta piata a jadului, ramasa apanajul vechilor elite care au facut avere in epoca juntei militare autodizolvate in 2011.
Populatia se confrunta cu extractia intensiva de catre marile companii miniere, fara masuri corespunzatoare de securitate si de protectie a mediului.