Mina Petrila, cea mai veche din Romania, inchisa dupa 156 ani de activitate. "Este un moment amar pentru Valea Jiului"
Cea mai veche mina din Valea Jiului si totodata cea mai adanca din Europa, pentru ca se afla la aproape un kilometru inspre inima pamantului, este de astazi istorie.
Ortacii au scos pentru ultima data la suprafata un vagonet de carbune din care si-au luat fiecare cate o amintire. Peste cateva zile se implinesc 7 ani de la exploziile in care au pierit 13 dintre colegii lor.
Ortacii care au iesit din ultimul sut erau plini de regrete si amaraciune. Mina Petrila functiona de 156 de ani asa ca au muncit in ea, mai toti ai lor.
Miner: "Foarte amar, e greu, dupa atatea generatii de mineri, sa stii ca esti ultimul, e un sentiment amar.”
Vasile Rusu, miner: “Facui si eu niste poze. Si tatal meu a lucrat tot la mina si am luat si eu ultima bucata de carbune de la mina Petrila"
Mina Petrila a intrat in declin dupa cele doua explozii puternice petrecute in noiembrie 2008. Atunci 13 oameni si-au pierdut viata, iar alti 12 au fost raniti. Acum, la ceremonia de inchidere au venit si unii dintre supravietuitori.
Nicolae Cristea: "La a doua explozie am fost prins. Eu sunt la pensie, dar e urat ce se intampla - ramane lumea pe drumuri. Viata isi urmeaza cursul, politic trebuie sa se faca ceva."
In Valea Jiului au fost initial 11 mine, in care munceau 70.000 de ortaci. Acum cu tot cu Petrila aproape jumatate dintre ele sunt inchise, iar zona mai au serviciu doar 6000 mineri.
Vor ramane si mai putini pentru ca Romania s-a angajat sa inchida minele neviabile pana in 2018, indiferent ce se exploateaza in ele. Asta pentru ca Uniunea Europena ne-a interzis sa mai subventionam activitatea miniera. In acest moment nicio mina din Romania nu mai este eficienta economic. Angajatii de la Petrila vor fi redistribuiti la alte abataje.