Apple riscă să aibă probleme cu legea, în Franța. Tot mai mulți clienți se declară nemulțumiți
În Franţa, Apple riscă să aibă probleme şi cu legea, nu doar de imagine.
Parchetul de la Paris a deschis o anchetă preliminară împotriva companiei, bănuită că reduce intenţionat performanţa telefoanelor mai vechi ca să-şi determine clienţii să cumpere modele noi.
Şi în Statele Unite compania riscă să fie dată în judecată de consumatori, dar Franţa are o lege care interzice tocmai "degradarea programată" a produselor.
Apple neagă că ar fi avut asemenea intenţii.
În decembrie, Apple a recunoscut un lucru pe care clienţii săi îl bănuiau deja: că a redus intenţionat performanţa telefoanelor mai vechi, prin update-uri ale sistemului de operare. Compania spune că a făcut acest lucru pentru ca acumulatorul să reziste mai mult, dar este suspectată de alte intenţii.
La îndemnul unei organizaţii non-guvernamentale, trei mii de francezi au completat formulare despre necazurile pe care au început să le aibă din senin cu telefoanele Apple. Aceştia s-ar putea constitui în parte civilă, în cazul în care ancheta autorităţilor ar duce la un proces penal.
Ce riscă Apple? Pedepsele stabilite prin lege: doi ani de închisoare şi o amendă între 300.000 de euro şi 5% din cifra de afaceri. Sperăm că, pe plan mondial, consecinţele să determine toate companiile să facă produse mai rezistente şi care pot fi reparate, ca să evite scandaluri similare.
O anchetă similară a fost lansată la sfârşitul anului trecut împotriva companiei nipone Epson (EPSON), suspectată că reduce deliberat durata de viaţă a unora dintre imprimantele şi cartuşele produse.