Apelul lui Barack Obama catre Congres. "Suntem Statele Unite. Nu putem ramane orbi fata de Siria"
Presedintele Barack Obama a militat din nou pentru o interventie armata "pe termen limitat" in Siria.
Discursul vine la o zi dupa finalul summitul G20 din Rusia, care nu a reusit sa "produca" vreun consens in privinta crizei din aceasta tara. Jumatate dintre lideri si-au pus semnatura pe o declaratie, care acuza regimul sirian de atacurile cu arme chimice de luna trecuta si au cerut o replica internationala ferma.
Insa Rusia, Germania si alte 7 tari au refuzat acest comunicat. Presedintele Barack Obama nu cedeaza insa.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Presedintele si-a transformat alocutiunea saptaminala catre americani, intr-o pledoarie pentru interventia militara.
"Acesta nu va fi un nou Irak sau Afganistan. Nu vom trimite soldati americani pe front. Interventia va fi una limitata, atit temporal, cat si in ceea ce priveste scopul ei. Va avea ca scop sa descurajeze guvernul sirian de la a mai lansa atacuri cu gaz toxic impotriva propriului popor", spune Barack Obama, Presedintele SUA.
Sunt doar cateva dintre argumentele pe care Obama le-a folosit si in discutiile cu liderii G 20 din Rusia.
Zambetele din fotografia de familie de la sfasitul summitului au incercat sa ascunda disensiunile dintre cei 20 de lideri, in privinta spinoasei probleme siriene. Barack Obama si Vladimir Putin au discutat timp de jumatate de ora intre patru ochi, intr-un colt al salii. Intilnirea, care nu era prevazuta in programul oficial, n-a reusit sa amelioreze situatia.
''Punctul meu de vedere este ca tot ce s-a intamplat cu asa-zisele arme chimice a fost o provocare din partea militantilor, care se bazau pe sprijinul si ajutorul tarilor care i-au sprijinit inca de la inceput'', a declarat Vladimir Putin, presedintele Rusiei.
''Daca faceam un sondaj printre lideri aseara, sunt convins ca majoritatea ar fi spus ca sunt destul de siguri ca regimul Assad le-a folosit'' - Barack Obama, presedintele SUA.
Chiar daca alti lideri straini au semnat o scrisoare de condamnare a folosirii armelor chimice, Obama n-a castigat aliati siguri pentru o eventuala misiune comuna in Siria, cu exceptia celor pe care ii avea deja: Franta, Turcia si Arabia Saudita.
Nici acasa, nu se anunta o misiune usoara. Le-a transmis membrilor Congresului ca trebuie sa-si asume si masuri nepopulare, precum interventia in Siria. Ca sa intoarca opinia publica in favoarea sa, Obama se va adresa marti natiunii, intr-un discurs de la Casa Alba.
Seful diplomatiei americane, John Kerry, a ajuns in Europa, intr-un turneu de 4 zile in care va incerca sa-i convinga pe omologii sai ca trebuie sa se alature Statelor Unite. Prima oprire a fost in Lituania, la Vilnius, iar maine se va afla la Paris.