"Rusia va ajuta Siria in cazul unei interventii occidentale". Declaratia lui Putin la finalul G20

×
Codul embed a fost copiat

Criza siriana a impartit in doua summitul G20. Jumatate dintre liderii care au participat la reuniunea din Rusia si-au pus semnatura pe o declaratie comuna, care cere o replica internationala ferma la abuzurile regimului din Siria.

Rusia, Germania si alte 7 tari au refuzat sa semneze insa acest comunicat.

Desi nu era prevazut, Barack Obama si Vladimir Putin au discutat timp de jumatate de ora intre patru ochi, intr-un colt al salii unde avea loc summit-ul. Fara niciun rezultat insa.

''Punctul meu de vedere este ca tot ce s-a intamplat cu asa-zisele arme chimice a fost o provocare din partea militantilor, care se bazau pe sprijinul si ajutorul tarilor care i-au sprijinit inca de la inceput'', a declarat Vladimir Putin, presedintele Rusiei.

Obama a avut mai mult succes cu alti lideri straini.

Citește și
Hassan Rohani
Noul presedinte din Iran vrea sa intermedieze negocieri intre Bashar al-Assad si rebelii din Siria
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

''Daca faceam un sondaj printre lideri, sunt convins ca majoritatea ar fi spus ca sunt destul de siguri ca regimul Assad le-a folosit'', a preciat Obama.

N-a castigat insa aliati siguri pentru o eventuala misiune comuna in Siria, cu exceptia celor pe care ii avea deja: Franta, Turcia si Arabia Saudita. Intre timp, Obama duce aceeasi batalie si acasa.

Din Rusia, le-a transmis membrilor Congresului ca trebuie sa-si asume si masuri nepopulare, precum interventia in Siria.

Ca sa intoarca opinia publica in favoarea sa, Obama se va adresa marti natiunii, intr-un discurs solemn de la Casa Alba.

Chiar in timp ce liderii straini incercau sa se puna de acord, Rusia a mai trimis o nava militara in largul Siriei. Iar Vladimir Putin a confirmat ca va continua sa livreze arme regimului Assad, in caz de atac.

Rusia va ajuta Siria in cazul unei interventii militare occidentale in aceasta tara, a precizat Vladimir Putin la finalul summitului G20.

Liderul de la Kremlin a dat de inteles insa, ca nu va fi vorba de o interventie militara, dar, tara sa va continua sa trimita arme si ajutoare umanitare la Damasc.

Putin a mai spus ca va continua sa ajute logistic si umanitar regimul de la Damasc, chiar si in cazul in care Occidentul va lua decizia de a interveni militar in Siria: „Permiteti-mi sa va reamintesc ca folosirea fortei impotriva unui stat suveran este posibila doar daca este in legitima aparare. Si, asa cum stim cu totii, Siria nu ataca Statele Unite”.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Atmosfera demna de Razboiul Rece, la summit-ul G20. Problema siriana, inca fara rezolvare
Atmosfera demna de Razboiul Rece, la summit-ul G20. Problema siriana, inca fara rezolvare

Criza din Siria a invrajbit atat de rau lumea incat summitul G20 de la Sankt Petersburg s-a defasurat intr-o atmosfera demna de Razboiul Rece.

Noul presedinte din Iran vrea sa intermedieze negocieri intre Bashar al-Assad si rebelii din Siria
Noul presedinte din Iran vrea sa intermedieze negocieri intre Bashar al-Assad si rebelii din Siria

Noul presedinte iranian Hassan Rohani s-a declarat joi "pregatit sa (...) faciliteze dialogul" in Siria intre regimul presedintelui Bashar al-Assad si opozitie, relateaza AFP.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu este nevoie de legislaţie suplimentară" pentru ca Iohannis să candideze la Senat. Mesaj pentru PNL

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că este nevoie de legislaţie suplimentară pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să poată candida pentru un post de parlamentar.

Roxana Mînzatu dezvăluie că vine
Roxana Mînzatu dezvăluie că vine "dintr-o familie foarte amărâtă". De ce s-a înscris în PSD pe vremea lui Iliescu

Propusă pentru funcţia de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, a dezvăluit, că provine dintr-o familie săracă și social-democrată ”până la sânge”.

 

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.