Atmosfera demna de Razboiul Rece, la summit-ul G20. Problema siriana, inca fara rezolvare
Criza din Siria a invrajbit atat de rau lumea incat summitul G20 de la Sankt Petersburg s-a defasurat intr-o atmosfera demna de Razboiul Rece.
"Marea Britanie este o insulita careia nu-i da nimeni atentie", declara purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin.
"Om fi noi o insula mica, dar nimeni altcineva n-a inventat mai multe lucruri esentiale", i-a replicat David Cameron.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Cina liderilor G20, incheiata mult dupa miezul noptii, s-a transformat intr-o tribuna deschisa, fiecare vorbind despre criza siriana. Nici vorba insa de o apropiere a pozitiilor.
"Chiar si dupa aceasta flagranta incalcare a normelor internationale in privinta armelor chimice, Rusia continua sa tina Consiliul de securitate "ostatic", a declarat Samantha Power, ambasadorul american la ONU.
E drept ca in pledoariile lor, pe Barack Obama si Francois Hollande nu i-a ajutat deloc o inregistrare video difuzata de ziarul The New York Times. Pe imagini apar 7 detinuti - toti soldati sirieni capturati. Stau cu capetele lipite de pamant in timp ce comandantul rebelilor recita un poem revolutionar. Imediat dupa, ostaticii sunt impuscati.
Executia sumara a soldatilor lui Bashar Al Assad demonstreaza cruzimea rebelilor si adanceste dilema Ocicdentului in acest moment.
Nici macar programul artistic asigurat de gazde dupa cina, artificii si arii din Traviata, n-a dezghetat atmosfera.
Liderii G20 au urmarit solitari spectacolul. Exceptie a facut un gest grijuliu din partea lui Vladimir Putin, care i-a intins un pled Angelei Merkel, usor zgribulita.
Ambasadoarea SUA la ONU: Moscova tine ostatic Consiliul de Securitate in dosarul Siriei
Comunitatea internationala nu trebuie sa lase regimul sirian "sa batjocoreasca normele internationale" utilizand arme chimice deoarece "protectorul" sau rus blocheaza Consiliul de Securitate, a subliniat aceasta in fata presei. "Armele chimice nu trebuie sa devina un instrument de razboi sau de teroare in secolul XXI".
Statele Unite "sunt de parere ca Consiliul de Securitate trebuie sa isi asume responsabilitatile si sa actioneze" in Siria si au propus fara rezultat Consiliului de Securitate numeroare proiecte de text in ultimii doi ani si jumatate, a amintit Power. Insa, a adaugat aceasta, "sistemul a protejat prerogativele Rusiei, protectorul unui regim care realizeaza cu cinism atacul chimic cel mai grav din ultimul sfert de secol".
"Chiar si dupa ce (Damascul) a ignorat deschis normele internationale care interzic utilizarea armelor chimice, Rusia continua sa ia Consiliul ostatic si se sustrage obligatiilor sale internationale, inclusiv celei de semnatar al Conventiei internationale cu privire la armele chimice", a declarat aceasta.
Power a minimalizat recentele declaratii aparent mai conciliatoare ale presedintelui rus Vladimir Putin care nu exclude apelarea la Consiliu daca obtine probe de necontestat ale vinovatiei Damascului.
"Nu exista nimic in relatiile cu colegii nostri rusi care sa ne poata incita la optimism si nu am vazut nimic in declaratiile presedintelui Putin care sa sugereze ca ar exista o posibilitate de progres in Consiliul de Securitate", declara aceasta. Reafirmand ca solutia pe termen lung in Siria nu poate fi decat una politica si nu militara, aceasta a apreciat ca fiind slabe sansele de a organiza conferinta de pace numta Geneva 2 in circumstantele acutale.
"Dupa un atac cu gaze chimice, ar fi extrem de dificil pentru cele doua parti sa se aseze" la masa negocierilor, mai ales pentru opozitie, a subliniat ea.
Francois Hollande asteapta de la G20 "progrese politice" privind Siria, in pofida divergentelor
Presedintele francez Francois Hollande a declarat joi, la sosirea la summitul G20, la Sankt Petersburg, ca asteapta de la acesta "progrese politice" in dosarul sirian, in pofida divergentelor cu anumite tari, inclusiv gazda evenimentului.
Seful statului francez a subliniat, in fata presei, ca discutiile sale cu presedintele american Barack Obama, cu care va avea vineri o intalnire privata, sau cu omologul sau rus Vladimir Putin vizeaza obtinerea "unor progrese pe plan politic".
Referindu-se la votul rus de veto fata de o interventie impotriva regimului lui Bashar al-Assad, el a afirmat ca doreste aceste progrese "chiar daca nu avem acelasi raspuns, pentru moment, fata de atacul chimic" efectuat pe 21 august langa Damasc. "Este necesar sa facem totul pentru ca sa existe solutii politice", a insistat el, exprimandu-si dorinta ca aceeasi "condamnare a noastra a atacului chimic care a fost efectuat de catre regimul (de la Damasc) sa poata sa fie manifestata de ansamblul europenilor".
"Exista deja un consens larg privind planul european de a spune ca atacul chimic este inacceptabil", a notat el, chiar daca "europenii vor sa primeasca garantii" privind "responsabilitatea" regimului si chiar daca "multi asteapta (raportul) misiunii inspectorilor ONU".
In opinia sefului statului francez, inca de pe acum este "foarte important ca europenii care sunt prezenti la G20 (UE, Franta, Germania, Marea Britanie, Spania si Italia) sa fie uniti pe aceeasi pozitie de condamnare a utilizarii armelor chimice si sa condamne regimul care le-a folosit".
De asemenea, a notat el, "exista tari, ca Franta, care au capacitatea sa intervina (militar) si altele care, prin situatia sau vointa lor, nu vor acest lucru, nu pot acest lucru".
Marea Britanie afirma ca detine proba utilizarii de gaze chimice in Siria
Premierul britanic David Cameron a afirmat joi ca detine noi probe privind folosirea armelor chimice in Siria, o sursa precizand din partea sa ca este vorba despre gaz sarin.
"Am examinat in laboratorul de la Porton Down, in Anglia, esantioane prelevate la Damasc care arata din nou folosirea armelor chimice la periferia Damascului", a declarat joi pentru BBC David Cameron, aflat in vizita la Sankt Petersburg, unde participa la summitul G20.
"Experti britanici de la Porton Down au analizat esantioane, iar acestea s-au dovedit pozitive pentru gaz sarin", a precizat pentru AFP o sursa britanica, la Londra.
Secretarul american de Stat John Kerry a dat deja asigurari duminica asupra faptului ca Statele Unite au primit si analizat esantioane care dovedesc utilizarea gazului sarin in cursul atacului chimic de la 21 august la periferia Damascului, atribuit de Washington regimului al-Assad.
Berlinul doreste sesizarea Curtii Penale Internationale privind atacul chimic din Siria
Ministrul german de Externe Guido Westerwelle a declarat ca vrea sa fie sesizata Curtea Penala Internationala (CPI) in legatura cu atacul cu gaze chimice in Siria.
"Am exercitat din nou presiuni in cursul discutiilor, pentru ca membrii Consiliului de Securitate al ONU sa dea un madat CPI in vederea deschiderii unei anchete asupra atacului chimic din Siria", a declarat el la summitul G20, la Sankt Petersburg, in Rusia.
"Am lansat deja o asemenea initiativa in ianuarie (...). Situatia s-a agravat pana intr-acolo incat este necesara o noua incercare", a declarat seful diplomatiei germane.
"Bineinteles ca folosirea armelor chimice este un fapt intru totul inacceptabil", a subliniat el. "Vom discuta despre acest lucru si cu omologii mei europeni la Vilnius", in Lituania, in cadrul unei reuniuni a ministrilor de externe din statele membre UE, vineri si sambata, a conchis el. Europenii incearca sa profite de summitul G20, aflat sub o tensiune puternica, pentru a incerca sa isi apropie pozitiile pe tema crizei din Siria.
Pana in prezent, Franta este izolata in Europa in vointa sa de a interveni militar alaturi de Statele Unite. Orice actiune a Consiliului de Securitate este necesar sa tina cont de reticentele chinezilor si rusilor, care continua sa sutina regimul lui Bashar al-Assad.
PLANUL de discutii in cadrul summitului G20
Liderii G20 vor discuta o strategie de stimulare a cresterii economice pe termen lung prin investitii in infrastructura si training profesional, relateaza Bloomberg.
"Perspectivele de crestere pentru 2013 au fost revizuite in scadere in mai multe randuri, decalajele regionale raman mari si somajul, in special cel in randul tinerilor, este inacceptabil de ridicat", potrivit proiectului planului de actiune. Documentul avertizeaza ca redresarea este in continuare slaba, iar riscurile unei evolutii negative se mentin.
Proiectul marcheaza o distantare de strategiile adoptate la summiturile anterioare, care puneau accentul pe politici monetare si fiscale coordonate, menite sa sustina economia mondiala.
"Recunoscand necesitatea de a pune in practica urgent masuri structurale importante, am modificat agenda de reforme cu obiective mai relevante, concrete", se arata in proiect.
Planul reitereaza totodata un angajament de a trece mai rapid la sisteme valutare libere si la o flexibilitate a cursurilor de schimb care sa reflecte factorii economici fundamentali. "Ne vom abtine de la devalorizarea valutara in scop concurential", potrivit documentului.
Proiectul mentioneaza faptul ca membrii G20 au reusit sa tina sub control riscurile asociate redresarii si sa imbunatateasca conditiile financiare si citeaza revenirea cererii private in SUA, intarirea economiei japoneze si a celei britanice si semnele de revenire din zona euro.
Principalele probleme pentru redresarea economiei globale includ fragilitatea sectorului bancar in unele parti ale Europei si riscul unor noi intarzieri in realizarea uniunii bancare in UE.
Alti factori negativi sunt incetinirea cresterii economice pe pietele emergente si riscul unor noi dispute in SUA, referitoare la politica fiscala si datorii.
Joi, insa, presedintele rus Vladimir Putin a propus ca statele membre G20 sa discute despre Siria in timpul cinei, acceptand astfel sa introduca in mod oficial pe agenda summitului tema care il domina deja, de facto.
"Anumiti participanti mi-au solicitat sa alocam timp si posibilitatea discutarii altor subiecte foarte urgente de politica internationala, si anume situatia cu privire la Siria. Sugerez sa facem acest lucru in timpul cinei", a declarat Putin, care se opune cu fermitate unei interventii militare in Siria, contrar Statelor Unite si Frantei, in deschiderea summitului celor mai mari puteri la nivel mondial, al carei gazda este, la Sankt Petersburg.