Anul 2021 a marcat începutul turismului spațial. Care sunt planurile pentru viitor
În 2021 excursiile în afara Terrei au devenit realitate după ce companiile miliardarilor Richard Branson și Jeff Bezos au început să organizeze plecări în spațiu.
Și alte evenimente au transformat spațiul cosmic într-un loc mai... accesibil. Iar planurile sunt mult mai ambițioase. Cercetătorii speră că, în cele din urmă, satelitul natural al Pământului să devină ... locuibil.
Anul acesta s-au împlinit 60 de ani de când primul om a ajuns în spațiu și, tot anul acesta, s-au făcut paşi importanţi în cucerirea universului. Așa că... este un motiv bun pentru a desface șampania sau chiar vinul maturat la gravitație zero.
Adică această licoare merlot, din regiune Bordeaux, care a făcut parte dintr-un lot de 12 sticle trimise pe Stația Spațială Internațională în 2019.
În luna iulie, miliardarul Richard Branson și-a împlinit visul de-o viaţă: a ajuns în spațiu. Pregătirea zborului cu naveta SpaceshipTwo a durat mai bine de 17 ani, iar lansarea capsulei a fost un moment istoric, care a dat startul turismului spațial.
Pentru următoarea generație de vizionari, dacă noi putem face asta, imaginați-vă ce puteți face voi.
Capsula în care se aflau Branson şi alte cinci persoane a urcat la 86 de kilometri altitudine, călătoria a durat aproximativ 90 de minute, iar SpaceshipTwo s-a întors în siguranţă pe Pământ.
Nouă zile mai târziu Jeff Bezos - fondatorul Amazon și cel mai bogat om din lume - ajungea și el în spațiu, la bordul unei capsule numită New Shepard. Naveta a fost lansată de Blue Origin, compania miliardarului.
Vom construi un drum către spațiu, astfel încât copiii noștri și copiii lor să poată construi viitorul și trebuie să facem asta. Trebuie să facem asta pentru a putea rezolva problemele de aici de pe Pământ.
Luna aceasta, Blue Origin a ajuns la a 3-a misiune spațială turistică. Pentru prima dată, capsula a fost ocupată la capacitate maximă, iar la bordul rachetei s-a aflat și fiica astronautului Alan Shepard, primul american care a ajuns în spațiu.
Ambiţiile nu se opresc aici. În luna mai, Agenția Spațială Europeană şi-a anunțat planul de a trimite sateliți pe orbita Lunii, pentru a uşura misiunile către satelitul Pământului. Cercetătorii speră că, în cele din urmă, Luna să... poată deveni un spațiu locuibil.
Elodie Viau, director ESA: ”Ne va ajuta să deschidem calea pentru o misiune pe Marte și nu numai. Și ne va permite o explorare mai durabilă a spațiului în viitor”.
În iunie, China a trimis trei astronauți pe orbită. A fost primul zbor cu echipaj uman, iar misiunea lor este construirea primei stații spațiale a țării. O lună mai târziu, şi Emiratele Arabe Unite își anunțau planurile de cucerire a spațiului. În prima lor misiune se va afla și o femeie.