Antony Blinken, apel către SUA și China să „gestioneze relaţiile dintre ţări în mod responsabil"
Antony Blinken cere SUA și Chinei să gestioneze diferendele lor în mod "responsabil". Secretarul de stat american face un apel către cele națiuni să găsească un numitor comun pentru a-și rezolva problemele.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, se află în vizită oficială în China, a doua din acest an.
„Avem obligaţia faţă de poporul nostru - şi chiar faţă de lume - de a gestiona relaţiile dintre ţări în mod responsabil", a afirmat Antony Blinken la Shanghai, unde s-a întâlnit cu liderul local al Partidului Comunist Chinez, arată AFP preluat de Agerpres.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Antony Blinken a sosit miercuri în China, cu misiunea de a creşte presiunea asupra Beijingului în diverse probleme, precum sprijinul său pentru Rusia, căutând în acelaşi timp o mai mare stabilitate, arată sursa citată.
Şeful diplomaţiei de la Washington va avea discuţii cu liderii chinezi vineri la Beijing, în cursul cărora ar urma să pledeze pentru reţinere, cu privire la momentul în care un nou preşedinte se pregăteşte să fie învestit în Taiwan.
Antony Blinken ar urma, de asemenea, să prezinte îngrijorarea Statelor Unite cu privire la practicile comerciale ale Chinei, pe care Washingtonul le consideră anticoncurenţiale, o problemă cheie pentru preşedintele Joe Biden în acest an electoral.
Secretarul de stat american se mai află în China pentru a atenua tensiunile dintre cele mai mari două economii ale lumii, care s-au diminuat semnificativ de la vizita sa din iunie.
Aceasta a fost urmată de o întâlnire între Joe Biden şi omologul său chinez, Xi Jinping, la San Francisco în noiembrie, care a dus la reluarea contactelor dintre cele două armate şi la cooperarea în lupta împotriva producerii de fentanil, un drog sintetic care face ravagii în Statele Unite.