Antony Blinken, din nou în Orientul Mijlociu. SUA au lansat noi lovituri împotriva grupurilor susţinute de Iran

Antony Blinken
AFP

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, se află din nou în Orientul Mijlociu, încercând să facă progrese pe mai multe fronturi.

În ceea ce priveşte acordul privind ostaticii, coordonarea privind "ziua de după" pentru Gaza şi încercarea de a se asigura că războiul dintre Israel şi Hamas nu se transformă într-un conflict regional mai amplu, relatează CNN.

Aceasta vine după ce, în weekend, SUA au efectuat atacuri aeriene majore împotriva miliţiilor susţinute de Iran în Irak, ca răspuns la un atac cu dronă care a ucis trei membri ai serviciilor americane şi a rănit alţi peste 40 de oameni în Iordania.

Între timp, forţele americane au efectuat, de asemenea, noi lovituri asupra rebelilor Houthi susţinuţi de Iran în Yemen.

În timpul călătoriei sale, Blinken va susţine din nou că acţiunile SUA în regiune au fost defensive, nu escalatorii.

Citește și
„Va fi o perioadă îngrozitoare în Ucraina și pentru Occident”. Avertismentul unui general despre războiul din Ucraina

Luni, Blinken s-a întâlnit cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman la Riad. Liderii au discutat despre "coordonarea regională" privind încetarea războiului din Gaza şi planurile pentru fâşia devastată de război după încheierea luptelor, a precizat Departamentul de Stat.

De asemenea, au vorbit despre "nevoia urgentă de a reduce tensiunile din regiune". Aceasta este a cincea călătorie a lui Blinken în Orientul Mijlociu de la atacurile din 7 octombrie.

O nouă lovitură americană împotriva rebelilor houthi din Yemen

Statele Unite au desfăşurat luni o nouă lovitură împotriva rebelilor houthi din Yemen, care a vizat două drone navale de suprafaţă încărcate cu explozibili, a anunţat armata americană, pe fundalul unei conflagraţii regionale legate de războiul din Fâşia Gaza, transmite AFP.

Forţele americane şi-au înmulţit operaţiunile în Yemen şi în largul coastei acestei ţări sfâşiate de război, afirmând că acţionează pentru a proteja navigaţia în Marea Roşie şi Golful Aden de atacurile rebelilor houthi, care spun că îi sprijină prin acţiunile lor pe palestinienii din Fâşia Gaza, asediaţi şi bombardaţi de Israel de aproape patru luni.

Armata a efectuat "o lovitură de autoapărare împotriva a două drone navale de suprafaţă încărcate cu explozibili" în jurul orei 12:30 GMT, a declarat pe reţeaua de socializare X Comandamentul militar american în Orientul Mijlociu (CENTCOM).

Forţele americane au identificat aceste drone în "zonele din Yemen controlate de houthi " şi au estimat că reprezintă "o ameninţare iminentă la adresa navelor marinei americane şi a navelor comerciale".

Susţinuţi de Iran, rebelii houthi controlează o mare parte din Yemen după aproape un deceniu de război împotriva guvernului.

Iranul nu va ezita să riposteze la un atac american asupra teritoriului său (responsabil de la Teheran)

Republica islamică nu va ezita să răspundă la orice atac american asupra teritoriului său, a declarat luni purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, după ce Casa Albă nu a exclus posibilitatea de a lovi direct Iranul, relatează France Presse.

SUA au efectuat o serie de lovituri împotriva forţelor de elită iraniene şi grupărilor armate proiraniene în Siria şi Irak, ca răspuns la moartea a trei soldaţi americani în Iordania la 28 ianuarie, în urma unui atac asupra bazei lor.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat sâmbătă că Statele Unite îşi vor continua represaliile şi nu ar exclude posibilitatea unui atac direct împotriva unor ţinte situate în Iran.

"Republica islamică nu va ezita să-şi utilizeze capacităţile pentru a da un răspuns care să-i facă pe agresori să regrete", a reacţionat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Nasser Kanaani, în conferinţa sa de presă săptămânală.

"Alţii au văzut deja această capacitate şi această putere şi vor calcula de o sută de ori înainte de a face ceva rău", a adăugat el.

SUA şi Marea Britanie au anunţat sâmbătă că au bombardat zeci de ţinte în Yemen, ca răspuns la atacurile repetate efectuate de rebelii houthi susţinuţi de Iran împotriva unor nave în Marea Roşie şi în golful Aden.

Kanaani a denunţat loviturile în Irak, în Yemen şi Siria, calificându-le drept "acţiuni aventuroase" şi "ilegale" şi a apreciat că acestea au fost efectuate în cadrul "unei politici de sprijin total" pentru Israel.

Rebelii houthi pretind că acţionează în semn de "solidaritate" cu palestinienii din Fâşia Gaza, scena unui război între armata israeliană şi gruparea islamistă Hamas.

Forţele americane au anunţat - duminică - că au efectuat lovituri aeriene asupra a cinci rachete în Yemen, pregătite pentru a fi lansate asupra unor nave în Marea Roşie.

Teheranul "nu caută să agraveze tensiunile şi criza în regiune şi nu a susţinut niciodată tensiunile şi crizele", a afirmat luni purtătorul de cuvânt al MAE iranian, citat de AFP.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
Citește și...
Reuters: Vizita lui Xi Jinping în Europa ar putea dezvălui diviziunile din Occident cu privire la strategia faţă de China
Reuters: Vizita lui Xi Jinping în Europa ar putea dezvălui diviziunile din Occident cu privire la strategia faţă de China

Preşedintele chinez Xi Jinping este aşteptat săptămâna viitoare în Europa pentru prima dată în ultimii cinci ani (exceptând vizita de anul trecut pe care i-a făcut-o lui Vladimir Putin la Moscova).

Racheta lansată de China pentru a explora „partea ascunsă” a Lunii va reveni pe Pământ după două luni
Racheta lansată de China pentru a explora „partea ascunsă” a Lunii va reveni pe Pământ după două luni

China vrea să exploreze „partea ascunsă” a Lunii. O premieră mondială, spun specialiști din domeniu.

Rămăşiţele unui israelian de 24 de ani, considerat până acum ostatic în Fâşia Gaza, au fost descoperite în Israel
Rămăşiţele unui israelian de 24 de ani, considerat până acum ostatic în Fâşia Gaza, au fost descoperite în Israel

Rămăşiţele lui Eliakim Libman, un israelian pe care autorităţile îl considerau ostatic în Fâşia Gaza, au fost descoperite în Israel, au anunţat vineri armata şi familia acestuia, relatează AFP.

Recomandări
Zelenski: Ucraina se confruntă cu o nouă etapă a războiului, ocupanţii se pregătesc pentru o ofensivă
Zelenski: Ucraina se confruntă cu o nouă etapă a războiului, ocupanţii se pregătesc pentru o ofensivă

Volodimir Zelenski a declarat vineri la o întâlnire cu cadeţii din Hmelnîţki, oraş din vestul Ucrainei, că războiul cu Rusia intră într-o nouă etapă, iar ruşii se pregătesc pentru extinderea ofensivei, relatează Ukrainskaia Pravda.

Procesiune unică în țară. Sute de oameni au mers pe jos 10 kilometri, iar unii au purtat pe brațe o cruce uriașă
Procesiune unică în țară. Sute de oameni au mers pe jos 10 kilometri, iar unii au purtat pe brațe o cruce uriașă

Sute de oameni au participat vineri la o procesiune unică în țară. Au mers pe jos aproximativ zece kilometri, din Lupeni până în stațiunea Straja. Iar unii dintre pelerini au purtat pe brațe o cruce de sute de kilograme.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a anunțat că va merge la negocieri la Cairo pentru a ajunge la un acord cu Israelul
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a anunțat că va merge la negocieri la Cairo pentru a ajunge la un acord cu Israelul

Hamas a anunţat vineri că va merge sâmbătă la Cairo pentru a "continua discuţiile" privind oferta de armistiţiu cu Israelul şi "a ajunge la un acord".