Antony Blinken, din nou în Orientul Mijlociu. SUA au lansat noi lovituri împotriva grupurilor susţinute de Iran
Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, se află din nou în Orientul Mijlociu, încercând să facă progrese pe mai multe fronturi.
În ceea ce priveşte acordul privind ostaticii, coordonarea privind "ziua de după" pentru Gaza şi încercarea de a se asigura că războiul dintre Israel şi Hamas nu se transformă într-un conflict regional mai amplu, relatează CNN.
Aceasta vine după ce, în weekend, SUA au efectuat atacuri aeriene majore împotriva miliţiilor susţinute de Iran în Irak, ca răspuns la un atac cu dronă care a ucis trei membri ai serviciilor americane şi a rănit alţi peste 40 de oameni în Iordania.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Între timp, forţele americane au efectuat, de asemenea, noi lovituri asupra rebelilor Houthi susţinuţi de Iran în Yemen.
În timpul călătoriei sale, Blinken va susţine din nou că acţiunile SUA în regiune au fost defensive, nu escalatorii.
Luni, Blinken s-a întâlnit cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman la Riad. Liderii au discutat despre "coordonarea regională" privind încetarea războiului din Gaza şi planurile pentru fâşia devastată de război după încheierea luptelor, a precizat Departamentul de Stat.
De asemenea, au vorbit despre "nevoia urgentă de a reduce tensiunile din regiune". Aceasta este a cincea călătorie a lui Blinken în Orientul Mijlociu de la atacurile din 7 octombrie.
O nouă lovitură americană împotriva rebelilor houthi din Yemen
Statele Unite au desfăşurat luni o nouă lovitură împotriva rebelilor houthi din Yemen, care a vizat două drone navale de suprafaţă încărcate cu explozibili, a anunţat armata americană, pe fundalul unei conflagraţii regionale legate de războiul din Fâşia Gaza, transmite AFP.
Forţele americane şi-au înmulţit operaţiunile în Yemen şi în largul coastei acestei ţări sfâşiate de război, afirmând că acţionează pentru a proteja navigaţia în Marea Roşie şi Golful Aden de atacurile rebelilor houthi, care spun că îi sprijină prin acţiunile lor pe palestinienii din Fâşia Gaza, asediaţi şi bombardaţi de Israel de aproape patru luni.
Armata a efectuat "o lovitură de autoapărare împotriva a două drone navale de suprafaţă încărcate cu explozibili" în jurul orei 12:30 GMT, a declarat pe reţeaua de socializare X Comandamentul militar american în Orientul Mijlociu (CENTCOM).
Forţele americane au identificat aceste drone în "zonele din Yemen controlate de houthi " şi au estimat că reprezintă "o ameninţare iminentă la adresa navelor marinei americane şi a navelor comerciale".
Susţinuţi de Iran, rebelii houthi controlează o mare parte din Yemen după aproape un deceniu de război împotriva guvernului.
Iranul nu va ezita să riposteze la un atac american asupra teritoriului său (responsabil de la Teheran)
Republica islamică nu va ezita să răspundă la orice atac american asupra teritoriului său, a declarat luni purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, după ce Casa Albă nu a exclus posibilitatea de a lovi direct Iranul, relatează France Presse.
SUA au efectuat o serie de lovituri împotriva forţelor de elită iraniene şi grupărilor armate proiraniene în Siria şi Irak, ca răspuns la moartea a trei soldaţi americani în Iordania la 28 ianuarie, în urma unui atac asupra bazei lor.
Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat sâmbătă că Statele Unite îşi vor continua represaliile şi nu ar exclude posibilitatea unui atac direct împotriva unor ţinte situate în Iran.
"Republica islamică nu va ezita să-şi utilizeze capacităţile pentru a da un răspuns care să-i facă pe agresori să regrete", a reacţionat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Nasser Kanaani, în conferinţa sa de presă săptămânală.
"Alţii au văzut deja această capacitate şi această putere şi vor calcula de o sută de ori înainte de a face ceva rău", a adăugat el.
SUA şi Marea Britanie au anunţat sâmbătă că au bombardat zeci de ţinte în Yemen, ca răspuns la atacurile repetate efectuate de rebelii houthi susţinuţi de Iran împotriva unor nave în Marea Roşie şi în golful Aden.
Kanaani a denunţat loviturile în Irak, în Yemen şi Siria, calificându-le drept "acţiuni aventuroase" şi "ilegale" şi a apreciat că acestea au fost efectuate în cadrul "unei politici de sprijin total" pentru Israel.
Rebelii houthi pretind că acţionează în semn de "solidaritate" cu palestinienii din Fâşia Gaza, scena unui război între armata israeliană şi gruparea islamistă Hamas.
Forţele americane au anunţat - duminică - că au efectuat lovituri aeriene asupra a cinci rachete în Yemen, pregătite pentru a fi lansate asupra unor nave în Marea Roşie.
Teheranul "nu caută să agraveze tensiunile şi criza în regiune şi nu a susţinut niciodată tensiunile şi crizele", a afirmat luni purtătorul de cuvânt al MAE iranian, citat de AFP.