Anotimpurile se modifica. Primavara s-a dereglat de la incalzirea globala
Primavara a venit mult mai devreme anul acesta, sustine specialista in botanica, Cristol Fleming, care a monitorizat inflorirea plantelor. Aceasta crede ca modificarea anotimpurilor are loc din cauza incalzirii globale.
In unele locuri de pe Glob, florile apar si cu doua luni mai devreme decat ar fi normal sa se intample, iar omenirea are un cuvant foarte greu de spus in cazul acestui fenomen.
Expertii care au masurat de 100 de ani modul si perioada specifica infloririi plantelor de primavara spun ca deja toate regulile le sunt date peste cap, scrie DailyMail.
Citeste si:
Anotimpurile dincolo de Terra! Afla cum e vara pe Venus!
Polii magnetici ai Pamantului se inverseaza in 2012. Realitate sau SF?
Ecosistemele sunt afectate negativ
Stejarii din Anglia, de exemplu, au inverzit mai devreme ca niciodata, iar mugurii au si inflorit. La fel s-a intamplat si in Asia, unde ciresii deja sunt in floare. Problema este ca lucrurile se schimba rapid si in unele locuri pasarile migratoare nu tin pasul cu aceste modificari. Asta inseamna ca uneori florile scapa nedistruse si exista potential pentru fructe mai multe anul acesta.
In 2005, cand s-au analizat 100 de flori, la 90 dintre ele s-a descoperit ca inflorirea s-a produs cu 44 de zile mai repede decat se intampla in urma cu 20 de ani.
Intre timp, specialistii de la Remote Sensing Systems au aratat ca din punct de vedere al temperaturilor, luna martie 2011 a fost cea mai rece luna martie din 1994 incoace.
A fost cu 0,026 grade Celsius mai frig decat media de pana acum.
Pe de alta parte, Cristol Fleming este ingrijorata ca ciclurile plantelor au fost date peste cap. Ea se teme de faptul ca insectele care ar trebui sa polenizeze aceste plante, nu vor tine pasul cu schimbarile mediului climatic.
Ce este incalzirea globala?
Incalzirea globala este fenomenul de crestere continua a temperaturilor medii inregistrate ale atmosferei in imediata apropiere a solului, precum si a apei oceanelor, constatata in ultimele doua secole, dar mai ales in ultimele decenii.
Temperatura medie a aerului in apropierea suprafetei Pamantului a crescut in ultimul secol cu 0,74 ±0,18 grade Celsius.
Incalzirea se datoreaza activitatii umane, in special prin eliberarea de gaz carbonic in atmosfera prin arderea de combustibili fosili.
Incalzirea globala determina ridicarea nivelului marii, extreme climatice, topirea ghetarilor, extinctia a numeroase specii si schimbari privind sanatatea oamenilor.
Impotriva efectelor incalzirii globale se duce o lupta sustinuta, al carei aspect central este ratificarea de catre guverne a Protocolului de la Kyoto privind reducerea emisiei poluantilor care influenteaza viteza incalzirii.