Polii magnetici ai Pamantului se inverseaza in 2012. Realitate sau SF?

Ultimul update: Sambata 27 Octombrie 2012 01:43
Data publicarii: Luni 04 Octombrie 2010 00:00
Categorie: Exclusiv online
Terra

Tot mai multi fizicieni cred ca inversarea polilor va avea loc in 2012. Si totusi acest fenomen este precum cutremurele, nu se poate prezice.

Ultima data, fenomenul a avut loc in urma cu 780.000 de ani, insa a existat o perioada in istoria Pamantului cand campul magnetic nu a suferit nicio modificare timp de 30 milioane de ani, spun cercetatorii. Desi existenta acestui fenomen ciudat a fost sesizata inca de acum un secol, pana in prezent motivele inversarii polilor au ramas un mister.

O noua ipoteza asupra originilor campului magnetic, elaborata de o echipa de cercetatori americani, ofera o explicatie posibila asupra a ceea ce pare, la prima vedere, o anomalie. “Campul magntic al Pamantului este alcatuit, de fapt, din doua campuri cu doua surse separate”, sustine Kenneth Hoffman din cadrul Universitatii din California.

Partea puternica este reprezentata de directia axului nord-sud si poate fi imaginata ca un magnet gigantic aflat in inima Pamantului. Partea slaba este cea care se afla mai aproape de suprafata.

Campul nu este intotdeauna stabil, directia si natura curgerii se schimba, cauzand inversarea polilor. In momentul in care puterea acestuia slabeste, devine mai putin capabil sa ajunga la suprafata Pamantului, iar ceea ce vedem noi este actiunea partii mai slabe a campului”, explica Brad Singer, unul din geologii care au participat la studiu.

Cu ce ne afecteaza o astfel de eventuala schimbare

Doua cutremure in aceeasi zi in Indonezia! Primul de 6,6, al doilea de 7,2

Odata cu inversarea polilor magnetici ai planetei, anotimpurile si toate ciclurile naturale care depind de pozitia planetei fata de Soare sufera schimbari semnificative. In telecomunicatii, transmisii radio si aviatie va fi haos.

Animalele care migreaza vor fi bulversate si nu vor mai putea sa se orienteze. Cea mai importanta schimbare pentru om va fi cea a climei pentru ca zonele fertile s-ar putea desertiza in urmatorii ani, iar nivelul oceanului va creste.

Pe de alta parte, odata cu acest pericol, ne mai pandeste unul. Fizicienii spun ca, ipotetic, in momentul inversarii polilor magnetici, scutul magnetic din jurul Pamantului dispare pentru o perioada de timp. Asta inseamna ca suntem “dezveliti” in fata radiatiilor cosmice.

Semne ale inversarii polilor magnetici

Satelitul danez Oersted a identificat un loc de flux magnetic, la cativa kilometri sub punctul sudic extrem al continentului african. Acolo busola se roteste brusc cu 180 de grade si arata Nordul spre Sud.

Peter Olson sustine ca inversarea este inevitabila. Campul magnetic al planetei este rezultatul procesului de frecare intre straturile nucleului sau.

Alaska se pare ca avea o clima tropicala acum cateva mii de ani, sustine paleobotanistul Jack Wolfe care pune acest lucru pe seama axei de rotatie a Terrei, care nu era atat de inclinata fata de Soare.

Gauthier Hulot afirma ca in zona Atlanticului de Sud, campul magnetic este cu 30% mai slab decat pe restul Planetei.

Robert Ballard vorbeste despre realinierea particulelor de fier dintr-o zona din Austalia, confirmand ca aproximativ cu 30.000 de ani in urma campul magnetic de acolo era orientat spre sud.

Cu totii sunt de acord cu un lucru: procesul inversarii polilor magnetici ai Terrei poate dura intre 4.000 si 5.000 de ani. Asa ca oricat de repede ar incepe, oricum nu va avea loc pana cand cei nascuti astazi vor iesi la pensie. 

Terra Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Pamantul Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Campul magnetic al Pamantului Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Revista presei: Pamantul are o planeta

Revista presei: Pamantul are o planeta "geamana". Se numeste Gliese 581g

Doua cutremure in aceeasi zi in Indonezia! Primul de 6,6, al doilea de 7,2

Doua cutremure in aceeasi zi in Indonezia! Primul de 6,6, al doilea de 7,2

Nu suntem singuri! 706 planete asemanatoare cu Pamantul,descoperite de NASA

Nu suntem singuri! 706 planete asemanatoare cu Pamantul,descoperite de NASA

Fotografie de la Constantin Petru, obiect misterios

Obiectul misterios din Rusia a fost văzut și în România, chiar în seara de Crăciun. FOTO și VIDEO

Gestul emotionant pe care l-a facut o femeie pentru fiul ei, ca sa nu lipseasca de la un eveniment dedicat tatilor. FOTO

Cine mai are nevoie de autostrada? Masina care merge pe uscat, pe apa si pe gheata FOTO si VIDEO

Cum sa dai cat mai putini bani pe reparatiile masinii. Topul celor mai fiabile marci auto

Pe 22 decembrie 1900, primul Mercedes era livrat cumparatorului. Legenda cele mai luxoase marci auto

SF sau realitate? 10 modele concept inventate de BMW GALERIE FOTO

Irinel Columbeanu

Divortul Columbenilor, AZI la Crime Time Live Show cu Elena Lasconi!

Excentrici si bizari. Topul celor mai ciudate idei ale miliardarilor

Google si-a pus martisor de 1 martie. Cine deseneaza logo-urile haioase

Care sunt semnele unui calculator virusat

Asculta originalul "King's Speech". AUDIO de arhiva cu Regele George VI

Eroare fatala la Google. Zeci de mii de conturi Gmail au fost sterse