Anotimpurile dincolo de Terra! Afla cum e vara pe Venus!

Planete sistem solar

Stiati ca pe Marte anotimpurile dureaza de doua ori mai mult decat pe Terra? Dar ca Uranus este planeta conditiilor meteo extreme? Afla mai multe despre cum se manifesta anotimpurile pe alte planete din sistemul solar.

Pentru ca anotimpurile sa existe este necesar ca axa de rotatie a unei planetei sa fie inclinata. Inclinarea axei planetei face ca emisferele diferite sa primeasca lumina Soarelui sub unghiuri diferite in acelasi timp.

Prima planeta de la Soare, Mercur, nu are anotimpuri. Axa planetei este inclinata cu 0,01 grade, practic nu exista. Nu sunt anotimpuri pe Mercur, dar din cauza diferentelor mari de temperatura de la zi la noapte, nici nu le-am simti daca ar exista. Noaptea sunt -150 grade celsiuis, iar ziua +400 grade Celsiuis!

Nici pe Venus, anotimpurile nu isi fac simtita prezenta corespunzator. Axa planetei Venus este inclinata cu numai -3 grade. Mica urma a anotimpurilor este stearsa de efectul de sera de la suprafata planetei. Temperatura pe Venus, constanta tot anul, ziua si noaptea, este de +462 grade celsius! Astronomic vorbind, planeta are patru anotimpuri care dureaza in medie, intre 55 si 58 de zile pamantene. Pe 16 iunie a inceput toamna in emisfera nordica si primavara in cea sudica. Pe 11 august va incepe iarna in emisfera nordica si vara in cea sudica, planeta aflandu-se la solstitiul de iarna. Urmeaza, pe 7 octombrie 2010, echinoctiul de primavara (primavara in emisfera nordica) si pe 2 decembrie solstitiul de vara (vara in emisfera nordica).

Pe 21 iunie s-a produs solstitiul de vara pe Terra. In emisfera nordica s-a produs cea mai lunga zi, iar in ce sudica cea mai scurta. A inceput vara astronomica care va dura 93 de zile. Toamna astronomica va incepe pe 21 septembrie si va dura 90 de zile. Solstitiul de iarna se produce pe 21 decembrie 2010, iar echinoctiul de primavara pe 21 martie 2011. Inclinarea axei terestre, de 23,5 de grade, face ca iarna suprafata sa primeasca jumatate din caldura de la Soare pe care o primeste vara.

Citește și
Masina zburatoare
Masina zburatoare intra in productie de serie
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Pe Marte, anotimpurile dureaza de doua ori mai mult decat pe Terra, iar diferenta dintre ele este mai mare. Axa de rotatie a planetei rosii este inclinata cu 24 de grade. Pe Marte, anotimpurile dureaza aproximativ sapte luni. Pe 24 mai 2010 a inceput toamna in emisfera nordica. Va tine pana pe 22 noiembrie, cand incepe iarna. Efectele anotimpurile martiene se observa si in valoarea presiunii atmosferice.

Pe Jupiter, anotimpurile nu sunt nici extreme, dar nici medii ca intensitate. Axa planetei este inclinata cu numai 3 grade. Pentru ca nu are o suprafata solida, este greu de observat efectul firavelor anotimpuri. Acestea ar dura trei ani. Pe 9 octombrie 2010 a inceput primavara in emisfera nordica si toamna in cea sudica. Vara va incepe pe 7 iulie 2013.

Saturn are anotimpuri, dar efectele lor nu se observa in atmosfera pentru ca planeta se afla departe de Soare. Axa ei are o inclinare de 26,75 de grade, iar anotimpurile dureaza aproximativ sapte ani. In 2009 a inceput primavara in emisfera nordica. Primavara va fi foarte lunga, terminandu-se in anul 2016.

Uranus este planeta conditiilor meteo extreme. Practic, nu poti sta pe planeta pentru ca nu are suprafata solida, dar axa planetei este inclinata cu 82 de grade. Anotimpurile dureaza 20 de ani, iar in timpul verii, unul dintre poli este indreptat spre Soare. Timp de 20 de ani, polul opus se va afla in intuneric, impreuna cu jumatate de emisfera. In 2005 a inceput primavara in emisfera nordica. Vara va incepe in anul 2025.

Axa de rotatie a planetei Neptun are o inclinare de 28,5 de grade. Anotimpurile dureaza 40 de ani. In anul 2003 a inceput iarna in emisfera nordica.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Omenirea incape intr-un cub de zahar! Si alte ciudatenii despre Univers
Omenirea incape intr-un cub de zahar! Si alte ciudatenii despre Univers

Oamenii de stiinta au decis: daca Soarele ar fi fost facut din banane, ar fi la fel de cald. In plus, imbatranim mai lent daca stam la parterul unei cladiri decat la etajul uneia. Si intreaga rasa umana ar putea intra intr-un cub de zahar.

Masina zburatoare intra in productie de serie
Masina zburatoare intra in productie de serie

Nu va vorbim din filme SF si nici nu ne credem in The Jetsons. Masina zburatoare, Terrafugia Transition, un avion usor care se transforma in masina, a primit unda verde de la Administatia Federala de Aviatie a SUA.

"Rasa umana nu va mai exista in 100 de ani"

Este afirmatia profesorului Frank Fener, expert in microbiologie si profesor emerit la Universitatea Nationala din Australia. El a declarat ca omenirea nu va fi capabila sa faca fata cresterii numarului de locuitori ai planetei.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.