ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs atacul din Golful Oman. Versiunea SUA, contrazisă
Preşedintele iranian Hassan Rohani a acuzat vineri Statele Unite de faptul că reprezintă o ”gravă ameninţare la adresa stabilităţii” regionale şi mondiale.
Reacția sa vine după ce Washingtonul a acuzat Teheranul că este responsabil de atacuri care au vizat joi două petroliere la Marea Oman.
”În aceşti ultimi doi ani, Guvernul Statelor Unite dă dovadă de o abordare agresivă şi care reprezintă o gravă ameninţare la adresa stabilităţii în regiune şi în lume, încălcând toate regulile internaţionale”, a denunţat Hassan Rohani, în cadrul unei reuniuni a Organizaţiei Cooperării de la Shanghai (OCS), la Bişkek, în Kazahstan.
Această declaraţie vine După ce Statele Unite au acuzat Iranul că este responsabil de atacuri care au vizat joi două petroliere - unul norvegian, iar celălalt japonez - la Golful Oman.
Potrivit agenţiei de presă iraniene Irna, aceste atacuri au avut loc la mai puţin de 30 de mile marine de coastele iraniene. Nu este clar deocamdată ce anume a provocat exploziile de joi de pe petrolierele Front Altair, norvegian, şi Kokuka Courageous, japonez, care au avariat navele şi au determinat echipajele să le abandoneze.
Cei 44 de membri ai echipajului celor două vase au fost recuperaţi de nave iraniene. Exploziile au survenit la o lună de la un incident asemănător care a vizat mai multe nave în aceeaşi zonă. Petrolierul Front Altair transporta 75.000 de tone de țiței din Abu Dhabi în Japonia. A doua navă implicată în atacul de joi, Kokuka Courageous, ducea metanol din Arabia Saudită în Singapore.
Iniţial s-a spus că nava Kokuka Courageous ar fi fost lovită de o torpilă, dar o persoană informată a asigurat că nu au fost folosite torpile, a menţionat Reuters. Joi seara, armata SUA a difuzat o înregistrare video care arată cum Gărzile revoluţionare ale Iranului îndepărtează o mină neexplodată de pe o latură a navei Kokuka. Potrivit altei surse, explozia de pe Front Altair ar fi putut fi provocată tot de o mină magnetică.
Cu toate acestea varianta americanilor este contestată de operatorul japonez al navei Kokuka Courageous, care apare și pe înregistrarea publicată de Pentagon. Acesta contrazice varianta armatei SUA. Potrivit marinarilor aflați la bordul Kokuka Courageous, înainte de atac, au văzut ”obiecte zburătoare”, relatează Japan Today, sugerând că petrolierul nu a fost atacat cu mine, așa cum ar susține americanii.
Yutaka Katada, președintele Kokuka Sangyo Co. a vorbit la o conferință de presă în Tokyo unde a precizat că el crede că ”obiectele zburătoare” văzute de marinari erau gloanțe. De asemenea a negat posibilitatea ca nava să fie avariată de torpile sau mine pentru că avariile s-au produs deasupra nivelului apei.
La rândul său, Iranul acuză SUA de "sabotaj diplomatic", relatează Reuters.
"Faptul că SUA au profitat imediat de ocazie pentru a lansa alegaţii împotriva Iranului fără să existe vreo dovadă întemeiată sau circumstanţială în acest sens arată clar că (Washingtonul şi aliaţii săi arabi) au trecut la planul B: cel al sabotajului diplomatic şi al disimulării #TerorismuluiEconomic împotriva Iranului", a scris pe Twitter ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!