Angela Merkel, vizibil emoționată la probabil ultimul discurs înainte de a se retrage din funcţia de cancelar
Angela Merkel, a cerut duminică germanilor, cu emoţie, să susţină un viitor comun, bazat pe diversitate, revenind la poziţia sa din 2015, când a decis să primească un milion de refugiaţi, un moment definitoriu pentru mandatul său, scrie Reuters.
Merkel a părut că este aproape cu ochii în lacrimi în timpul unui discurs susţinut cu ocazia aniversării a 31 de ani de la reunificarea Germaniei, care ar putea fi ultimul înainte de a se retrage din funcţie, cu toate că discuţiile pentru formarea unei noi coaliţii de guvernare după alegerile de luna trecută ar putea dura luni de zile.
Ea a spus că libertăţile care au venit odată cu reunificarea ţării, în urmă cu 31 de ani, au adus ”atât de multe oportunităţi” pentru oamenii din fostul est comunist, unde a crescut ea, dar că mulţi dintre ei s-au trezit ”într-o fundătură”, potrivit News.ro.
Alegeri 2024
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
Cu o voce încărcată de emoţie, Merkel şi-a amintit cum un jurnalist a scris anul trecut ”că ea nu s-a născut cu adevărat germană”, după ce a spus reporterilor în 2015 că ”dacă trebuie să începem să ne cerem scuze” pentru că am avut o atitudine prietenoasă în trimpul crizei refugiaţilor ”atunci aceasta nu este ţara mea”.
„Demokratie muss man leben, ausfüllen, schützen. Sie braucht uns so, wie wir sie brauchen. Demokratie ist nicht einfach da, sondern wir müssen immer wieder für sie miteinander arbeiten, jeden Tag“ – Kanzlerin Merkel in ihrer Festrede zum #TagderDeutschenEinheit: pic.twitter.com/3jkSkfcm4l
— Steffen Seibert (@RegSprecher) October 3, 2021
”Există oare două tipuri de germani şi de europeni - cei originali şi cei dobândiţi, care trebuie să îşi dovedească în fiecare zi afilierea şi care pot să pice un examen cu o propoziție ca cea din conferinţa de presă”, a întrebat Merkel.
Criza refugiaţilor din 2015, când Merkel a deschis porţile Germaniei către un milion de migranţi din Orientul Mijlociu care fugeau de război şi de sărăcie, a fost cel mai controversat act din timpul ei la putere şi a alimentat ascensiunea Alternativei pentru Germania (AfD), de extremă dreapta.
Întrebându-se, ”care este ţara mea?”, Merkel a spus ”fiecare individ trebuie să fie capabil să simtă că este auzit şi că aparţine”.
Ea a cerut o Germanie ”în care modelăm viitorul împreună”, adăugând: ”Fiţi deschişi la întâlniri, fiţi curioşi unul de celălalt, spuneţi-vă reciproc poveştile şi toleraţi diferenţele voastre. Aceasta este lecţia din 31 de ani a unităţii germane".
Merkel a descris decizia sa anul trecut, la 30 de ani de la reunificarea Germaniei, de a restricţiona libertăţile civile pentru a reduce răspândirea coronavirusului drept ”una dintre cele mai dificile experienţe” din mandatul ei de cancelar.
Merkel a preluat puterea în 2005 - când George W. Bush era preşedinte al SUA, Jacques Chirac la Palatul Elysee din Paris şi Tony Blair prim-ministru britanic. Ea intenţionează să demisioneze odată cu formarea unui nou guvern în urma alegerilor de luna trecută.