Ancheta deschisă după explozia din Polonia generează controverse. Aliații Ucrainei insistă că vina aparține Rusiei
„Nu știu ce s-a întâmplat în Polonia, dar sunt sigur că a fost o rachetă rusească", insistă președintele ucrainean, la două zile de la incidentul care a înspăimântat lumea.
Zelenski a anunțat că și specialiștii ucraineni vor lua parte la investigații. La rândul lor, autoritățile poloneze și experții internaționali susțin că explozia de marți a fost provocată de o rachetă a apărării anti-aeriene a Ucrainei, care a căzut accidental pe teritoriul unui stat NATO.
Andrzej Duda: „A fost un incident neintenționat”
Președintele polonez, Andrzej Duda, a fost joi după amiază în locul în care a căzut racheta, care a ucis doi oameni. S-a întâmplat la o fermă dintr-un sat aflat la șase kilometri de granița cu Ucraina.
Andrzej Duda, președintele Poloniei: „În opinia noastră și a experților a fost un incident neintenționat. Nimeni nu a vrut să rănească pe nimeni în Polonia”.
Consilierul său a explicat. Există o mulțime de dovezi că una dintre rachetele anti-aeriene lansate din Ucraina nu a lovit ținta. Sistemul de autodistrugere nu a funcționat.
Reacții internaționale
Serviciile americane de informații, citate de cotidianul Washington Post, susțin că explozia din Polonia ar fi fost provocată de una sau cel mult două rachete S-300, de fabricație sovietică, aflate în dotarea armatei ucrainene.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Nici măcar nu pun la îndoială raportul pe care l-am primit de la Zaluzhny (șeful Statului Major al Armatei), care l-a primit de la comandamentul forțelor aeriene. Sunt sigur că nu a fost racheta noastră. Nu am motive să mă îndoiesc de ei, suntem împreună în acest război”.
Reporter: Domnule președinte, care e reacția dumneavoastră la declarația președintelui Zelenski, care a spus că rachetele care au căzut în Polonia nu sunt ucrainene?
Joe Biden, președintele SUA: „Probele spun altceva”.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Trebuie să așteptăm încheierea acestei anchete. E sigur că a fost o rachetă de fabricație rusească. Este clar că această rachetă a căzut pe teritoriul polonez în contextul bombardamnetelor intense ale forțelor ruse asupra Ucrainei. Dar, ați auzit inclusiv de la autoritățile poloneze și americane că nu aceasta este versiunea avansată deocamdată (că racheta ar fi fost lanstă din Rusia)”.
Aliații Ucrainei insistă că vina aparține Rusiei
Mass-media din Polonia susține că armata poloneză a știut imediat că o rachetă anti-aeriană ucraineană ar fi căzut în satul de la graniță. Militarii ar fi depistat-o pe radare, dar nu ar fi avut timp să o neutralizeze înainte să explodeze, potrivit publicației ONET.
Cetățean: „Da, ne temem. Nu a fost plăcut ceea ce s-a întâmplat. Ceva a explodat, nu știm încă ce pentru că nu avem nicio confirmare”.
Potrivit unui jurnalist de la Financial Times, un oficial dintr-o țară membră NATO a criticat poziția adoptată de Ucraina referitor la incidentul din Polonia.
„Ucrainenii ne distrug încrederea în ei. Nimeni nu dă vina pe Ucraina, iar ei mint deschis. E mai distructiv chiar decât racheta", ar fi spus demnitarul.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Ceva a căzut în Polonia și este o tragedie, bineînțeles. Noi trecem prin asemenea tragedii de ani de zile. Vreau să înțeleagă toată lumea ceea ce se întâmplă, faptul că apărarea noastră aeriană și forțele armate ale Ucrainei apără toată Europa de Est”.
Oricum, secretarul general al NATO, aproape toate statele europene și aliații Ucrainei de pe alte continente, insistă că până la urmă întreaga vină este a Rusiei care bombardează cu sălbăticie în Ucraina.
James Cleverly, secretar de stat pentru Afaceri Externe al Commonwealth-ului: „Singurul motiv pentru care avem rachete care zboară pe cerul european și care explodează în sate europene este invazia barbară a Rusiei în Ucraina”.
Lloyd Austin, secretar al Apărării în Statele Unite ale Americii: „Indiferent care vor fi concluziile finale, lumea știe că Rusia poartă responsabilitatea ultimă pentru acest incident”.
De la Budapesta, reacțiile nu au fost deloc în ton cu ale partenerilor Ungariei din NATO. Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban l-a acuzat pe Zelenski de iresponsabilitate, iar Orban a atras atenția că războiul s-ar putea extinde și în tarile învecinate.
Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei: „Au fost uciși oameni pe teritoriul polonez, ceea ce înseamnă că, dacă avem un război într-o țară vecină, nu suntem în siguranță. Atunci când e război, țara, economia sunt în pericol și atunci trebuie să eliminăm acel pericol. De aceea noi suntem în favoarea păcii. Vrem să discutăm despre pace”.
Oricum, incidentul din Polonia a pus Alianța Nord-Atlantică într-o situație dificilă, spun analiștii.
Kristine Berzina, reprezentant The German Marshall Fund: „Trebuie să fie un răspuns. Dacă NATO și Polonia dau semnalul că e în regulă să cadă rachete în Polonia, pentru că s-a întâmplat doar lângă graniță...Cum putem împiedica așa ceva să se extindă?”
Ucraina a cerut din nou și mai multe sisteme de apărare antiaeriană de la aliații săi, cum este sistemul german IRIS-T, care, zilele trecute, a interceptat una după alta două rachete Kalibr în regiunea Kiev.
Kievul a reluat și apelurile pentru declararea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei. O astfel de idee însă nici nu pare luată în calcul de aliați din cauza riscului major de escaladare a conflictului cu Rusia.