Analiza The Economist: "Politica externa a Egiptului, independenta sau nu?"
Noul presedinte al Egiptului se indreapta spre o noua directie...sau cel putin asta vrea el ca noi sa vedem, se arata intr-un comentariu al publicatiei The Economist.
"Semnalizeaza stanga, dar face dreapta", a fost felul in care un presedinte al Egiptului, Anwar Sadat, a descris celebra manevra de departajare de sovietici si apropiere de americani in anii 1970. "Face cumva noul presedinte al Egiptului, Muhammad Morsi, o pirueta similara?", se intreaba cei de la The Economist.
Morsi a fost fericitul candidat castigator al Fratiei Musulmanilor intr-o tara care era aliata cu SUA, pana in ziua in care el a devenit presedinte. Si, cu toate acestea, in primul sau turneu extern, Muhammad a ales sa NU viziteze Washington prima data, ci capitalele Chinei si Iranului. Iar pentru cei care il vad pe presedintele barbos al Egiptului ca o figura radicala a miscarii islamiste, aceste vizite reprezinta un semnal de alarma.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Si totusi, alarma nu s-a dat inca. Ar fi destul de greu pentru presedintele Egiptului sa gaseasca ceva folositor intr-o vizita in America, macinata in prezent de cursa prezidentiala. In plus, el s-a intalnit deja cu cativa oficiali americani, inclusiv cu secretarul de stat Hillary Clinton, si, in curand, va primi o delegatie oficiala a oamenilor americani de afaceri. De asemenea, presedintele Egiptului negociaza un imprumut de la Fondul Monetar International in valoare de 4,8 miliarde de dolari.
Intre timp, China devine un partener economic tot mai atractiv si interesant. Schimburile economice cu Egiptul au insemnat in 2011 peste 8 miliarde de dolari. Din cauza conflictelor revolutionare, Egiptul a inregistrat o cadere abrupta in rezervele straine si are probleme in achitarea combustibilului. Asa ca, intre partenerii traditionali occidentali si sursele lor anemice de credite, si China, oferta acestora din urma este mult mai atractiva. In plus, domnul Morsi este dornic sa le spuna liderilor Chinei ca nu este nevoie sa fie ingrijorati din cauza primaverii arabe, scriu cei de la The Economist.
Iar Fratia Musulmana a devenit in ultima perioada un si mai mare critic al Iranului, din cauza suspiciunilor ca Teheranul ar incerca sa promoveze Shia Islam (o factiune a musulmanilor, a doua ca marime) in tarile sunnite, dar si din cauza suportului aratat regimului tiranic al Siriei.
Sursa: The Economist
Etichete: SUA, iran, siria, egipt, China, Mohamed Morsi,
Dată publicare:
04-09-2012 08:44