Analiza Reuters. Janet Yellen, presedintele Fed, devine cea mai puternica femeie din istoria SUA
Odata cu decizia lui Barack Obama de a o investi pe Janet Yellen in pozitia de presedinte a Bancii Centrale Americane (Fed), merita sa fie remarcat faptul ca ascensiunea acesteia reprezinta mult mai mult decat o istorioara despre politicile economice.
Cu scuzele de rigoare adresate fostului secretar de stat Hillary Clinton, Yellen este pe cale de a deveni cea mai puternica femeie din istorie, se arata intr-o analiza realizata de Reuters.
Cum se poate pretinde acest lucru? La urma urmei, atunci cand Nansi Pelosi a devenit purtatorul de cuvant al Casei Albe in anul 2007, aceasta a fost fara indoiala cea mai puternica femeie aleasa pana la acel moment in Statele Unite ale Americii. De asemenea, Hillary Clinton, Condoleeza Rice and Madeleine Albright au condus Departamentul de Stat - cu mentiunea ca pozitia de secretar de stat este cea mai inalta pozitie din cadrul cabinetului prezidential.
Mai mult decat atat, Statele Unite au avut patru femei in cadru Curtii Supreme de Justitie, unde numiri facute pe parcursul intregii vieti le-au pozitionat pe Sandra Day O’Connor, acum iesita la pensie, Ruthh Bader Ginsburg, Elena Kagan si Sonia Sotomayor, mai presus de presedinte. Toate sunt femei realizate si puternice, fara nici o indoiala.
De asemenea, au existat si multe femei ce au detinut o putere enorma in Washington, fara ca acestea sa ocupe o functie. Eleanor Roosevelt este una dintre acestea, servind cel mai mult ca Prima Doamna a Statelor Unite si avand o influenta mare asupra politicilor. Dupa ce presedintele Woodrow Wilson a suferit un atac cerebral, in timpul mandatului sau, cea de-a doua sotie a sa, Edith, a detinut o mare putere.
Dar acest economist cu parul sur, nascut in Brooklyn , este pe punctul de a face un top al tuturor femeilor cu influenta in politica americana - presupunand ca nominalizarile sale vor fi confirmate de Senat, un lucru de altfel asigurat. Motivul are de a face cu pozitia unica pe care functia de presedinte al Rezervei Federale trebuie sa o asigure atat ca o parte independenta a guvernarii federale, cat si cea de putere a presedintelui in cadrul institutiei.
Cel mai important lucru ce trebuie mentionat este ca Banca Centrala Americana (Fed) are independenta, dar nu este independenta in mod absolut. Acesta este o “creatie” a Congresului, fiind infiintata prin Actul Rezervei Federake din anul 1913. De fapt cosmarul pe care un Presedinte al Bancii Centrale, atat din trecut, cat si in prezent, il reprezinta faptul ca Congresul ar putea sa-i submineze independenta prin legislatie. Fara dar si poate, independenta ramane substantiala.
De exemplu, spre deosebire de secretariatele de stat ale lui Madeleine Albright si Hillary Clinton, deciziile ce vor fi luate de organizatia lui Janet Yellen nu sunt supuse aprobarii de nimeni din cadrul ramurei executive al guvernarii. Dintr-un punct de vedere operational, presedintele nu va fi seful acesteia pe durata mandatului sau de patru ani (insa cel mai probabil aceasta nu va fi renumita in aceasta functie daca ocupantul Biroului Oval va dezaproba conducerea sa la Banca Centrala).
Dar ce se poate spune despre Pelosi? Ca si purtator de cuvant la Casa Alba, chiar si daca numai pentru cativa ani, ea a detinut "cheile comorii" pe care Constitutia le-a oferit ramurei legislative. Insa, spre deosebire de Pelosi, Yellen nu treuie sa ceara Congresului bani. Datorita faptului ca Banca Centrala Americana isi asigura singura fondurile pentru propriile operatiuni, aceasta nu este subiectul constrangerilor uzuale ale procesului de credit ale congresului.
Este adevarat insa ca Congresul, ca si entitate, ar putea sa reduca o parte din puterile cu care este investita Banca Centrala Americana. Sa avem insa in vedere ca in acest articol comparam si puterea individuala a persoanelor, si nu numai pe cea a institutiilor, mai scrie Reuters. A te incurca cu Fed ar reprezenta un proiect legislativ destul de mare, ce ar necesita numeroase negocieri si curtari. Cu alte cuvinte, nu depinde numai de purtatorul de cuvant al Casei Albe. Un numar similar de coalitii ar trebui formate si pentru a schimba opinii cu Curtea Suprema.
De fapt, in termeni de putere institutionala, presedintele Fed ar semana cu seful Curtii Supreme. O femeie, sef al justitiei ar putea reprezenta poate, o rivala a lui Yellen in termeni de putere institutionala. O’Connor, Sotomayor si Ginsburg nu au detinut niciodata insa acest post. De exemplu, scaunul Bancii Centrale Americane este de asemenea si scaunul Comitetului Pietei Deschise Federale (FOMC) – corpul cheie de politica monetara al Bancii centrale.
In teorie, presedintele ocupa acest loc doar cu un vot, dar in practica, seful Fed exercita o influenta fara limite in stabilirea politicii monetare. Este de asemenea important de observat ca, in afara FOMC, presedintele Fed detine un important echilibru in multe domenii. Printre care si reglementarea financiara. (Fostul presedinte, Alan Greenspan, de exemplu, a rezistat reglementarilor derivate, care nu au mers prea bine).
Chiar si dupa toate acestea, inca nu am ajuns sa intelegem ce putere reprezinta Banca Centrala. Controleaza fluxul de bani cadrul celei mai mari economii din lume. In timpul crizei bancilor, Banca Centrala actioneaza ca si pompier al sistemului financiar. Incepand cu Marea Recesiune, a dobandit puteri de reglementare mai importante si cu o perspectva mai larga. In ultimii ani, eforturile Bancii Centrale de a continua sa pompeze bani sietmul financiar din lume, a fost creditat in mod alternativ cu o crestere a cresterii de capital americane si cu un flux de capital violent, provocant furtuni in economia mondiala.
Un cuvant nepotrivit al presedintelui Fed, ar avea avea ramificatii uriase (un impact urias) asupra economiei in totalitatea sa, dar si asupra celor 300 de milioane de americani din cadrul acesteia. Gafe similare, venind din partea purtatorului de cuvant al casei Albe, al Secretarului Statului sau a Curtii Supreme de Justitie se inregistreaza foarte rar.
Pe scurt, exista un motiv pentru care fostul presedinte Greenspan a fost deseori numit a doua cea mai importanta persoana de la Washington, atunci cand a detinut domnia la banca centrala. Acum, acesta domnie va fi in mainile unei femei. Era si timpul, concluzioneaza Reuters.
Sursa: Reuters
Etichete: SUA, femeie, banca centrala, putere, barack obama,
Dată publicare:
10-10-2013 13:34