Analiză: Războiul nedeclarat al Rusiei împotriva Occidentului este deja în curs. Liderii din Vest refuză să vadă realitatea

soldati rusia, armata rusia
Getty

Un raport întocmit de un tink tank britanic arată că războiul nedeclarat al Rusiei împotriva Occidentului ia proporții și se bazează pe frică, destabilizare și operațiuni secrete pentru a submina unitatea NATO și puterea Vestului.

Raportul publicat de RUSI (Royal United Services Institute), un think tank britanic, notează că acum, la aproape 3 ani de la invazia pe scară largă lansată de Rusia în Ucraina, politicienii din Vest își exprimă din ce în ce mai mult opinia cu privire la anumite condiții pentru încheierea acesteia. Aici mai intră în discuție și alegerea ca președinte SUA a lui Donald Trump, care a promis să încheie conflictul ruso-ucrainean imediat după preluarea mandatului.

„În același timp, partea rusă subliniază din ce în ce mai mult că nu vede nicio condiție prealabilă nici măcar pentru o încetare a focului și continuă să își mărească dimensiunea forțelor armate și producția de arme. În plus, numărul și îndrăzneala operațiunilor rusești desfășurate chiar împotriva țărilor occidentale este în creștere”, se arată în raportul RUSI.

Toți acești factori indică intensificarea eforturilor Rusiei nu numai de a cuceri militar Ucraina, ci și de a destabiliza și captura Occidentul.

RUSI a observat că liderii din Vest „se încăpățânează” să nu observe acest lucru, imitând într-o oarecare măsură comportamentul colegilor lor ucraineni în ajunul invaziei ruse. Astfel, rușii poartă un război nedeclarat împotriva Occidentului și se bucură de un succes semnificativ în acest război.

Citește și
manual istorie in Rusia
Kremlinul transformă istoria în propagandă. Elevii învață că Rusia a fost „forțată” de Occident să invadeze Ucraina

Chair dacă Moscova nu a declarat război Occidentului, acest război nu le este deloc străin cetățenilor ruși.

Expansiunea gândită de ruși

Mass-media din Rusia, liderii de opinie reprezentanții civili și chiar militari ai guvernului rus au declarat în mod repetat că „Rusia poartă un război împotriva NATO în Ucraina”.

Și o face în sens propriu, deoarece, potrivit declarațiilor oficialilor ruși, pe teritoriul Ucrainei li se opun trupe poloneze, române și ale altor state membre NATO. Mai mult, și reprezentanții elitelor ruse sunt convinși că războiul se poartă împotriva Occidentului, și nu împotriva Ucrainei, care este doar un obstacol pe această cale.

Expansionismul rusesc, care stă la baza ideologiei statului rus modern, are un caracter absolut global, al cărui scop este stabilirea unei noi ordini mondiale în care Rusia va putea pretinde hegemonia.

„În celebra carte a lui Alexander Dugin, Foundations of Geopolitics: Viitorul geopolitic al Rusiei - care a fost scrisă la cererea Statului Major rus în 1997 și care este încă utilizată în mod activ în formarea personalului militar rus, a ofițerilor de informații, a diplomaților și a altor funcționari publici - printre alte lucruri extrem de interesante, există o definiție a obiectivului geopolitic al Rusiei: „Lupta Rusiei pentru dominația globală nu s-a încheiat”. Consecvența acestei teze cu faimoasa declarație a lui Vladimir Putin că granițele Rusiei nu se termină nicăieri nu este o coincidență”, potrivit raportului.

„Desigur, obținerea unei astfel de dominații într-o singură iterație nu este posibilă. În acest sens, parteneriatele strategice pe care Rusia le construiește cu alte țări autoritare care încearcă să schimbe status quo-ul existent - și în primul rând cu China, care are baza economică și industrială necesară în acest sens - sunt de o mare importanță”, susține tink tank-ul britanic.

Rusia răspândește frică. Georgia, un exemplu

Dar pentru ruși, cel mai mare obstacol în calea acestor schimbări este NATO. Alianța reprezintă în fact Occidentul unit, iar războiul din Ucraina este văzut de Rusia ca o criză strategică menită să distrugă această unitate. „Prin războiul din Ucraina, Rusia încearcă să demonstreze incapacitatea Occidentului de a învinge Rusia, lipsa de voință a SUA de a proteja Europa și, ca urmare, inutilitatea NATO”, notează autorul raportului RUSI, Oleksandr Daniliuk.

Prin strategia sa de a alimenta repetitiv teama de război cu Rusia și demonstrând incapacitatea Occidetului de a se apăra sau de a-i proteja pe alții, Kremlinul Kremlinul reușește, de asemenea, să asigure creșterea constantă a popularității propriilor săi reprezentanți politici din țările NATO și din țările Parteneriatului estic, care susțin diverse forme de „coexistență pașnică” cu Rusia - toate acestea fiind în esență doar eufemisme pentru capitulare.

Rezultatul alegerilor parlamentare din Georgia este dat ca prim exemplu al utilizării „eficiente” a acestui tip de intimidare pentru a prelua puterea.

Rusia își extinde capacitățile de război neconvențional

Partidul pro-rus Visul Georgian, care controlează guvernul, a declarat deschis în campania sa politică că votul pentru partidele pro-occidentale ar însemna o invazie inevitabilă a Georgiei de către Rusia și a folosit fotografii ale orașelor ucrainene distruse.

Dar răspândirea fricii față de Rusia nu a fost deajuns, ci sunt prezentate drept principalii factori ai unei posibile escaladări militare și operațiunile de influență rusești în Europa vizează în mod activ subminarea popularității SUA, NATO și UE.

Rusia își extinde capacitățile de război neconvențional, semnalând interesul crescut al Kremlinului pentru destabilizarea politică în Occident. Unitatea 29155 a GRU, cunoscută pentru orchestrarea loviturilor de stat și a eforturilor de destabilizare în țări precum Muntenegru și Moldova, s-a extins în trei unități și a format Serviciul de activități speciale. Liderul său, generalul Andrei Averyanov, a fost promovat, subliniind și mai mult rolul în creștere al unității. În paralel, Rusia recrutează foști ofițeri NATO și se implică în grupuri extremiste, construind un set de instrumente pentru operațiuni care variază de la revolte și terorism la separatism și lovituri de stat.

„Rusia nu doar influențează peisajul politic al Europei prin mijloace legale și ilegale, ci și construiește rețele care ar fi utile doar în cazul unei invazii militare. Așa cum s-a văzut în Ucraina în 2014 și, probabil, în Georgia în 2025, destabilizarea internă nu este scopul final al Rusiei, ci o precondiție pentru agresiunea militară”, se arată în finalul raportului RUSI.

Războiul nedeclarat al Kremlinului împotriva Occidentului este deja în desfășurare, iar refuzul liderilor occidentali de a recunoaște această realitate crește riscul unei înfrângeri inevitabile.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO "A opta minune a lumii". Pozele cu care cea mai atrăgătoare parteneră de fotbalist i-a cucerit pe fani
FOTO "A opta minune a lumii". Pozele cu care cea mai atrăgătoare parteneră de fotbalist i-a cucerit pe fani
Citește și...
Gazele umanitare rusești pentru Transnistria, ca la Radio Erevan. Vor fi cumpărate din Europa, cu bani împrumutați de Moscova
Gazele umanitare rusești pentru Transnistria, ca la Radio Erevan. Vor fi cumpărate din Europa, cu bani împrumutați de Moscova

Rusia va acorda Transnistriei un credit pentru achiziţionarea de gaz din Europa, a declarat liderul de facto al regiunii, Vadim Krasnoselski, într-un interviu acordat postului rus de televiziune Zvezda.

Kremlinul transformă istoria în propagandă. Elevii învață că Rusia a fost „forțată” de Occident să invadeze Ucraina
Kremlinul transformă istoria în propagandă. Elevii învață că Rusia a fost „forțată” de Occident să invadeze Ucraina

Un nou manual şcolar, care compară războiul Rusiei din Ucraina cu lupta sovietică împotriva naziştilor şi spune că țara a fost „forţată” să trimită trupe în Ucraina, a fost prezentat luni la Moscova, relatează Reuters.

Șeful NATO acuză Rusia că încearcă să „destabilizeze” Alianţa: Mark Rutte: „Trebuie să ne intensificăm eforturile acum”
Șeful NATO acuză Rusia că încearcă să „destabilizeze” Alianţa: Mark Rutte: „Trebuie să ne intensificăm eforturile acum”

Secretarul general al NATO Mark Rutte avertizează luni că Rusia încearcă ”să destabilizeze” statele membre ale Alianţei Nord-Atlantică şi le cere acestora din urmă să-şi crească cheltuielile cu apărarea.

Recomandări
România dispare pe cale naturală. Cei mai puțini copii născuți din ultimii 100 de ani. ”Nu mai este nimeni, e liniște”
România dispare pe cale naturală. Cei mai puțini copii născuți din ultimii 100 de ani. ”Nu mai este nimeni, e liniște”

Situație gravă pentru România. Anul trecut s-au înregistrat cele mai puține nașteri din ultimii 100 de ani, sub 150.000, potrivit Institutului Național de Statistică. În mediul rural, declinul este dramatic.  

Ger și viscol într-o Românie care se dezobișnuise de iernile grele. Ninsorile depun straturi consistente de zăpadă
Ger și viscol într-o Românie care se dezobișnuise de iernile grele. Ninsorile depun straturi consistente de zăpadă

Valul de ger care a surprins țara se înăsprește. Duminică dimineață, în multe zone temperaturile au scăzut sub minus 10 grade, iar meteorologii anunță că se face și mai frig. De altfel, codul galben de ger a fost prelungit până miercuri.  

România, ignorată de liderii UE la summitul de criză de la Paris. SUA vor negocia doar cu Putin: ”Fără europeni, mulțumesc”
România, ignorată de liderii UE la summitul de criză de la Paris. SUA vor negocia doar cu Putin: ”Fără europeni, mulțumesc”

Liderii mai multor țări europene, nu și din România, se vor reuni luni la Paris pentru un summit de urgență privind războiul din Ucraina.