Analiză Politico: România ar atinge ținta de vaccinare în decembrie 2022 și Bulgaria în 2040, la ritmul actual

26-01-2021 14:49


Vaccinare

Comisia Europeană dorește 70% dintre persoanele adulte din UE să fie vaccinate anti-Covid până în vară, însă în acest moment obiectivul pare departe de a fi atins, scrie Politico.

Dacă programul de vaccinare va continua în ritmul actual, până în septembrie doar 15% dintre persoane vor fi vaccinate la nivelul Uniunii Europene. Pe baza mediei din ultima săptămână, blocul comunitar ar trebui să își intensifice procesul de vaccinare de cinci ori pentru a-și atinge ținta.

Obiectivul vaccinării face parte dintr-o listă de recomandări neobligatorii din partea Comisiei Europene. Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, a spus că este un obiectiv „ambițios”, dar Comisia a evitat să stabilească o dată limită. Un oficial al Comisiei a declarat pentru Politico că este vorba despre sfârșitul verii, așa că datele au fost calculate pe baza datei de 22 septembrie.

În ritmul actual de vaccinare, UE în ansamblu nu ar atinge obiectivul de 70% înainte de martie 2024. Cel mai rău stă Bulgaria, care ar ajunge la acest procent abia în anul 2040 și ar trebui să infenstifice vaccinarea de 29 de ori. Letonia ar trebui să-și accelereze ritmul cu un factor de 17, Italia de 10 ori, iar Ungaria de 9 ori.

În ritmul actual, nici o țară din UE nu se apropie de obiectivul de vaccinare al Comisiei Europene până la sfârșitul lunii septembrie. Cel mai bine stă Malta, care s-ar încadra dacă ar dubla numărul de doze administrate zilnic.

Regatul Unit, care nu mai este membru UE și a început să vaccineze cu câteva săptămâni mai devreme decât UE, ar ajunge să vaccineze 83% din populația adultă până la sfârșitul verii, dacă își menține ritmul actual.

În cât timp va vaccina România 70% din populație

 

România se află pe locul al doilea în UE, după Malta. Cu toate acestea, dacă în acest ritm, țara noastră ar trebui să îndeplinească obiectivul de 70% din populație vaccinată abia în decembrie 2022, cu mai mult de un an întârziere.

La data de 22 septembrie, abia 26% dintre adulți vor fi vaccinați cu ambele doze. Ritmul de administrare a serului ar trebui să accelereze de aproape trei ori ca să atingem ținta.

Factorii care încetinesc procesul de vaccinare

 

 

 

Mai mulți factori determină ritmul campaniilor de vaccinare, printre cele mai importante fiind numărul de doze necesare. În prezent, toate vaccinurile disponibile necesită două doze.

De asemenea, mai apar și provocări logistice - provocate de furnizarea, transportul și depozitarea vaccinurilor - care îngreunează eforturile de vaccinare. Dar aceste probleme ar putea fi rezolvate în lunile următoare, odată cu aprobarea mai multor vaccinuri.

Agenția Europeană a Medicamentului ar putea aproba la sfârșitul lunii ianuarie un al treilea vaccin, cel produs de Universitatea Oxford și AstraZeneca, care va fi mai ieftin și mai ușor de transportat decât cele de la Pfizer/BioNTech și Moderna.

De asemenea, procesul ar putea fi accelerat în următoarea perioadă pe măsură ce statele europene vor trece la etapa de vaccinare a populației generale.

Apoi se pune problema dacă unele țări vor urma exemplul controversat al Marii Britanii și Danemarcei care au amânat administrarea rapelului pentru a putea vaccina mai multe persoane mai repede.

Pe măsură ce campaniile de vaccinare se derulează, iar unii dintre acești factori vor fi neutralizați, este posibil ca lucrurile să se schimbe iar ordinea în tabel să se schimbe și ea.

Astfel, datele s-ar putea schimba în următoarele luni, pe măsură ce aceste probleme vor fi rezolvate.

 

Sursa: Politico.eu

Tags: vaccinare, romania, ue,


VIDEO PROTVPLUS.RO