Analiză CNN: Donald Trump pare a se purta ca un dictator. Soarta crizei din California stă acum în mâinile lui

Donald Trump
Getty Images

Președintele SUA, Donald Trump, adoptă un ton și un comportament tot mai autoritar, escaladând un conflict constituțional cu statul California din cauza măsurilor dure luate împotriva migrației, scrie CNN într-o analiză.

Rămâne de văzut dacă amenințările sale sunt doar retorică agresivă sau dacă este gata să ducă o țară deja tensionată dincolo de o linie periculoasă, în efortul său de a se impune ca lider de forță.

Într-un gest greu de imaginat, luni, președintele Statelor Unite – țară considerată de opt decenii principalul apărător al democrației în lume – a susținut public ideea arestării guvernatorului democrat al celui mai populat stat american.

„Cred că ar fi un lucru grozav”, a declarat Trump – singurul președinte condamnat penal din istoria SUA – în timp ce traversa peluza de sud a Casei Albe.

La scurt timp după declarații, Trump a ordonat desfășurarea a sute de pușcași marini activi în Los Angeles și a autorizat trimiterea altor 2.000 de rezerviști ai Gărzii Naționale. Decizia a venit în urma unui weekend marcat de proteste violente, confruntări cu forțele de ordine și incendieri de mașini. Demonstrațiile au fost provocate de raziile ICE (agenția de Imigrație și Vamă) împotriva migranților fără acte, într-un stat profund democrat.

Oficialii din California și din Los Angeles au respins afirmațiile lui Trump, potrivit cărora autoritățile locale ar fi pierdut controlul. Luni seară, forțele de ordine au intervenit cu grenade asurzitoare pentru a dispersa protestatari violenți.

Puteri executive fără precedent

Trimiterea trupelor împotriva voinței guvernatorului Gavin Newsom reprezintă un nou exemplu al disponibilității lui Trump de a-și exercita puterea executivă într-un mod fără precedent – deseori pe baze discutabile. Spre deosebire de primul său mandat, când era adesea temperat de consilieri moderați, Trump pare acum hotărât să-și urmeze instinctele autoritare, se mai arată în analiză.

„Președintele anulează forțat autoritatea guvernatorului și primarului și folosește armata ca armă politică. Această mișcare fără precedent riscă să transforme o situație tensionată într-o criză națională”, a avertizat senatorul democrat Jack Reed, liderul opoziției din Comisia pentru Servicii Armate.

„Americanii au fost mereu clari: nu vrem ca armata să facă poliție pe teritoriul național”, a adăugat acesta.

Acuzații de dictatură

Reprezentanta democrată Nanette Barragán, care reprezintă zona Paramount, la sud de Los Angeles, a denunțat mobilizarea trupelor drept nejustificată.

„Cred că este un semn clar de dictatură”, a declarat ea pentru CNN. „Iar amenințarea cu arestarea guvernatorului este pur și simplu revoltătoare.”

Oficialii din administrația Trump folosesc tot mai des termeni precum „insurecție”, ceea ce i-a făcut pe mulți observatori să creadă că se pregătesc să invoce Insurrection Act – o lege care permite președintelui să trimită trupe pentru a înăbuși o revoltă. Însă în California nu există nicio revoltă. De asemenea, afirmațiile lui Trump, conform cărora intervenția sa ar fi salvat Los Angelesul de la distrugere, nu sunt susținute de realitate.

Tom Homan, consilierul lui Trump pe probleme de frontieră, a declarat pentru CNN că afirmațiile democraților, potrivit cărora trimiterea trupelor ar fi amplificat tensiunile, sunt „ridicole”, se arată în analiză.

„Totul depinde de comportamentul protestatarilor — ei decid ce se întâmplă”, a spus Homan în direct din Los Angeles.

Luni seară, noi grupuri de protestatari s-au adunat în Los Angeles, sugerând că urmează o nouă rundă de tensiuni și incertitudini.

Va merge Trump până la capăt?

Soarta acestei crize depinde acum de o întrebare crucială: va merge Trump până la capăt cu această demonstrație de forță, depășind linii pe care niciun președinte modern nu le-a mai trecut? În special utilizarea armatei în scopuri de ordine publică ar putea marca un punct de cotitură periculos pentru democrația americană.

Strategia lui Trump ar putea conta pe reținerea protestatarilor, care, dacă recurg la violențe sau tulburări de stradă, riscă să-i întărească poziția. Imaginile dramatice difuzate la televizor ar putea alimenta retorica sa distopică despre dezordinea din societate și nevoia de autoritate fermă, mai notează CNN.

Crearea sau amplificarea deliberată a unei crize de securitate internă, urmată de folosirea acesteia ca pretext pentru desfășurarea armatei pe teritoriul național, reprezintă o tactică clasică folosită de liderii autoritari de-a lungul istoriei. Iar exemplele recente oferite de Trump nu inspiră încredere într-o atitudine de reținere din partea sa.

În cel de-al doilea său mandat, Trump a invocat stări de urgență controversate în domenii precum imigrația și comerțul, activând puteri executive rareori folosite, fără nicio opoziție reală din partea Congresului dominat de republicani. A folosit frecvent prerogativele prezidențiale împotriva unor instituții considerate bastioane ale influenței liberale: universitățile de elită (Ivy League), administrația federală și presa.

Chiar și în recenta sa ruptură cu Elon Musk, un fost aliat, Trump a recurs la amenințări privind anularea subvențiilor federale pentru companiile conduse de șeful SpaceX – o mișcare interpretată ca un nou potențial abuz de putere.

Administrația pare determinată să provoace o confruntare, începând cu California – un semnal clar pentru celelalte state democrate care refuză să colaboreze cu politica sa dură de deportări. În același timp, Trump pare să caute un avantaj politic, prezentându-se ca apărătorul ordinii publice, într-o manieră care le oferă republicanilor ocazia să acuze democrații că sprijină o aplicare relaxată a legii, se mai arată în analiza CNN.

Amenințări reale sau simple tactici politice?

Ca de obicei în cazul lui Trump, rămâne întrebarea dacă intenționează cu adevărat să pună în aplicare amenințările lansate sau dacă își asumă poziții extreme doar pentru a-și satisface baza electorală ori pentru a-și crea un avantaj de negociere.

De exemplu, Tom Homan, un apropiat al administrației, i-a declarat lui Kaitlan Collins de la CNN că guvernatorul Newsom „absolut deloc” nu a făcut ceva care să justifice arestarea sa.

Senatorul republican Kevin Cramer din Dakota de Nord a oferit o replică clasică GOP, sugerând că declarațiile președintelui nu trebuie luate întotdeauna literal. Întrebat despre posibilitatea reținerii lui Gavin Newsom, Cramer a răspuns: „Întrebați-mă în fiecare zi dacă mă simt confortabil cu ce spune. Nu l-a arestat. Nu-mi pot imagina că o va face.”

Cramer a exprimat și punctul de vedere dominant în rândul republicanilor: nu este vorba despre autoritarism, ci despre corectarea eșecurilor democraților în privința imigrației și a siguranței publice. „Nu e nicio îndoială: locuri ca California și-au bătut joc de poporul american și au ales să devină sanctuare pentru criminali”, a spus el.

Pentru prima dată de la mișcarea pentru Drepturi Civile din anii ’60, președintele a mobilizat rezerviști ai Gărzii Naționale peste voința unui guvernator de stat. Deocamdată, aceștia au fost trimiși în principal pentru protejarea clădirilor federale din Los Angeles.

Deși anunțul privind desfășurarea pușcașilor marini în oraș a creat îngrijorare, ordinul lor de misiune le interzice să desfășoare activități de aplicare a legii, cum ar fi efectuarea de arestări, decât dacă Trump invocă oficial Legea Insurecției. Se estimează că pușcașii marini vor acționa ca sprijin pentru Garda Națională, în contextul mobilizării a până la 2.000 de rezerviști.

Casa Albă evită confruntarea directă în criza imigrației

CNN, prin jurnalistul Evan Perez, relatează că, deși oficiali de rang înalt precum Stephen Miller, consilier principal al Casei Albe, folosesc termeni duri precum „insurecție”, echipa juridică a administrației caută o cale mai puțin agresivă pentru a apăra autoritatea federală în aplicarea legilor imigrației. Potrivit mai multor surse informate, scopul este evitarea escaladării conflictului și păstrarea unui minim de calm într-o situație deja tensionată.

Toate aceste demersuri sugerează că președintele nu este, cel puțin deocamdată, pregătit să împingă țara spre o criză autoritară fără precedent. Totuși, istoria sa politică – mai ales evenimentele din 6 ianuarie 2021 – indică o tendință periculoasă de a alege, în momente de criză, cele mai riscante și iresponsabile opțiuni, mai scrie CNN.

Trump pare să se joace cu focul într-un stat – și într-un oraș – în care nemulțumirea față de conducerea sa, la doar patru luni de la preluarea mandatului, fierbe. Trimiterea trupelor federale într-un context atât de exploziv și tensionat deschide calea unor potențiale ciocniri violente și chiar tragedii.

Totuși, unii observatori se întreabă dacă nu cumva tocmai acesta este scopul: crearea unui pretext pentru a desfășura trupe active pe străzile orașelor americane.

Guvernatorul Gavin Newsom, cunoscut pentru stilul său confruntațional, nu are niciun motiv să se plece în fața președintelui pe care speră să-l înlocuiască în 2029.

Luni, el a criticat dur decizia lui Trump de a trimite încă 2.000 de soldați din Garda Națională în Los Angeles, deși doar 300 din primul contingent au ajuns efectiv în oraș.

„Nu e vorba despre siguranță publică. Este vorba despre masajul orgoliului unui președinte periculos,” a transmis Newsom pe rețelele sociale. „Este o decizie iresponsabilă, inutilă și lipsită de respect față de trupele noastre.”

Statul California ripostează în instanță

Guvernul statului a dat în judecată administrația Trump, contestând legalitatea convocării inițiale a rezerviștilor. Procurorul General Rob Bonta a declarat că federalizarea Gărzii Naționale este „nejustificată, contraproductivă și, mai presus de toate, ilegală”.

Această acțiune a generat un nou blocaj juridic, în contextul uneia dintre cele mai agresive încercări de extindere a puterii prezidențiale. De la începutul crizei, California a inițiat deja 24 de procese împotriva administrației în doar 19 săptămâni.

Pe măsură ce tensiunile din California continuă, semnalele politice arată că părțile implicate se îndreaptă mai degrabă spre confruntare decât spre o soluție diplomatică. Însă, în cele din urmă, modul în care se va încheia această criză depinde de o singură persoană: Donald Trump, se mai arată în analiză.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Doliu la Real Madrid: "a murit numărul 1"! O viață închinată clubului blanco
NEWS ALERT Doliu la Real Madrid: "a murit numărul 1"! O viață închinată clubului blanco
Citește și...
„Frica este prezentă în fiecare zi”. Manifestaţie la New York împotriva politicii migratorii a lui Donald Trump. FOTO & VIDEO
„Frica este prezentă în fiecare zi”. Manifestaţie la New York împotriva politicii migratorii a lui Donald Trump. FOTO & VIDEO

"Fără ură, fără frică, imigranţii sunt bineveniţi". Câteva mii de oameni au defilat marţi seară devreme pe străzile New Yorkului pentru a protesta faţă de politica migratorie a lui Donald Trump, potrivit unei echipe a AFP aflate la faţa locului.

Donald Trump, discurs la Fort Bragg: Protestele din Los Angeles reprezintă un risc pentru securitatea naţională. FOTO & VIDEO
Donald Trump, discurs la Fort Bragg: Protestele din Los Angeles reprezintă un risc pentru securitatea naţională. FOTO & VIDEO

Donald Trump a folosit un discurs la Fort Bragg pentru a-şi justifica decizia de a trimite trupe în Los Angeles, ca răspuns la protestele legate de politica sa privind imigraţia, potrivit Reuters.    

Donald Trump atacă virulent Europa: Imigraţia scăpată de sub control duce la haos. Asta se întâmplă în multe ţări
Donald Trump atacă virulent Europa: Imigraţia scăpată de sub control duce la haos. Asta se întâmplă în multe ţări

Reluând o linie de atac care a devenit recurentă de la revenirea sa la putere, Donald Trump a afirmat marţi că Europa trebuie să acţioneze împotriva "imigraţiei scăpate de sub control" şi asta "înainte să fie prea târziu", notează AFP.

Protestele împotriva raidurilor privind imigraţia s-au extins în marile orașe din SUA. Trump, amenințat cu instanța
Protestele împotriva raidurilor privind imigraţia s-au extins în marile orașe din SUA. Trump, amenințat cu instanța

Donald Trump a ordonat desfășurarea în Los Angeles a 700 de pușcași marini și a încă 2.000 de membri ai Gărzii Naționale.

Proteste violente în Los Angeles. Statul California l-a dat în judecată pe Donald Trump pentru mobilizarea Gărzii Naționale
Proteste violente în Los Angeles. Statul California l-a dat în judecată pe Donald Trump pentru mobilizarea Gărzii Naționale

În a patra zi de proteste în Los Angeles, Washingtonul a luat o nouă decizie controversată. Pentagonul a anunțat că trimite 700 de pușcași marini, cu misiune temporară, în metropolă.

Recomandări
”Midnight Hammer”: Filmul celei mai mari operațiuni din istorie cu bombardiere B-2. ”A devastat programul nuclear iranian”
”Midnight Hammer”: Filmul celei mai mari operațiuni din istorie cu bombardiere B-2. ”A devastat programul nuclear iranian”

America a intrat direct în conflictul dintre Israel și Iran. Sâmbătă noapte, forțele americane au bombardat trei obiective nucleare cheie din Iran: Natanz, Isfahan și Fordo.  

O vecină a României s-a înarmat în mare secret și amenință voalat NATO: ”Nu vom trage primii”. ”Puțini știu ce arme am adus”
O vecină a României s-a înarmat în mare secret și amenință voalat NATO: ”Nu vom trage primii”. ”Puțini știu ce arme am adus”

Serbia s-a înarmat în mare secret în ultimii ani și lasă de înțeles că vede în NATO un potențial inamic, sună dezvăluirea șocantă făcută de președintele prorus Aleksandar Vucic. ”Puțini știu ce arme am adus”, spune Vucic.  

Cum va afectată România de atacurile SUA asupra Iranului. Ce consideră un expert în Orientul Mijlociu
Cum va afectată România de atacurile SUA asupra Iranului. Ce consideră un expert în Orientul Mijlociu

Demonstrația de forță a americanilor într-un context regional deja fragil ar putea avea efecte ce se vor resimți din Strâmtoarea Ormuz până în Mediterana. Totodată, riscă să alimenteze spirala represaliilor.