Banca Centrala a SUA a majorat dobanda de baza pentru prima data in aproape 10 ani. Care vor fi efectele la nivel mondial
Banca Centrala a SUA (Federal Reserve-Fed) a majorat miercuri dobanda de politica monetara pentru prima data in aproape 10 ani, apreciind ca prima economie a lumii a depasit daunele provocate de criza financiara din perioada 2007-2009.
Comitetul de politica monetara al Rezervei Federale (FOMC) a precizat ca a decis sa majoreze rata dobanzii pentru fondurile federale cu un sfert de punct, pana la un interval cuprins intre 0,25 si 0,50%. De la sfarsitul anului 2008 si pana astazi dobanda de politica monetara a Fed a fost mentinuta intre 0 si 0,25% pentru a sustine relansarea economiei. Aceasta este prima majorare a costului creditului decisa de Fed dupa luna iunie 2006.
De asemenea, FOMC a majorat si dobanda platita pentru rezervele excedentare pe care bancile le depun la Fed pana la 0,50%.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
"Comitetul a decis ca in acest an a avut loc o imbunatatire considerabila a conditiilor de pe piata muncii si de asemenea este increzator ca inflatia va crese pe termen mediu pana la tinta de 2%", a informat Comitetul de politica monetara al Rezervei Federale intr-un comunicat de presa, in care precizeaza ca decizia de a majora costul creditului a fost adoptata in unanimitate.
De asemenea, Fed a precizat ca majorarea de astazi este doar inceputul unui ciclu treptat de inasprire a politicii monetare, adaugand ca va pune accentul pe monitorizarea inflatiei, care ramane mult sub tinta. "in opinia comitetului, conditiile economice vor evolua intr-o maniera care va permite doar o majorare graduala a ratei dobanzii fondurilor federale (principalul instrument de politica monetara al Fed n.r.)", se mai arata in comunicatul Bancii centrale a SUA.
Chiar daca este vorba de o majorare modesta (0,25%), aceasta va creste costurile cu imprumuturile pentru toata lumea de la guverne straine la companii si pana la cumparatorii de case si automobile, in timp ce ii va recompensa mai mult pe cei care iti tin economiile la banca. Pietele financiare se asteptau la aceasta majorare, avand in vedere recentele date statistice care arata ca economia americana continua sa creeze noi locuri de munca intr-un ritm sustinut.
Separat, Fed a dat publicitatii noile sale prognoze privind cresterea economica, inflatie si rata somajului in urmatorii doi ani care sunt in mare parte neschimbate cu cele din luna septembrie, rata somajului fiind asteptata sa scada pana la 4,7% anul viitor, iar economia sa avanseze cu 2,4%.
Analiza CNN: Cum explica jurnalistul Richard Quest schimbarea politicii monetare a SUA cu ajutorul noului film "Star Wars"
La opt ani de la declansarea recesiunii care a deschis epoca politicilor monetare permisive, Trezoreria americana schimba foaia si incepe cresterea dobanzilor.
Cunoscutul jurnalist CNN Richard Quest explica schimbarea politicii monetare, cu ajutorul noului episod din seria "Razboiul Stelelor: Trezirea Fortei".
Richard Quest, corespondent CNN: "A trecut un deceniu de la ultimul film din seria Razboiul Stelelor si aproape tot atat timp de cand Trezoreria Bancii Centrale Americane a umblat ultima data la rata dobanzii. E timpul ca Trezoreria sa se trezeasca. Pentru ca, dupa trei episoade de stagnare, Janet Yellen, sefa Trezoreriei, isi va folosi cea mai puternica arma ca sa restabileasca echilbrul in economie.
Isi va activa sabia ca sa ridice dobanda. Epoca fara precedent a dobanzilor foarte scazute i-a asigurat Trezoreriei reusite economice majore. Dar nu va fi chiar floare la ureche! Fortele intunecate ale economiei ar putea sa contra-atace. De pilda, Trezoreria va trebui sa se descurce cu un dolar tot mai puternic. La nivel global, dolarul ramane atotputernic, cea mai folosita moneda din lume.
Apoi, ar fi batalioanele de asalt ale muncitorilor, care au avut de indurat o crestere a salariilor anemica. Toate astea creeaza inamicul cel mai greu de invins: malefica inflatie scazuta persistenta.
Si, dupa ce Rezerva Federala va ridica dobanda, tensiunea se va muta catre eventuale continuari: cate vor fi? cat de mari? cat de des? Unii avertizeaza ca o crestere prea brusca a dobanzii risca sa afecteze redresarea economica fragila si sa puna presiune pe pietele vulnerabile. Fapt este ca, atunci cand Trezoreria in sfarsit se trezeste, Janet Yellen isi va arata adevarata putere!"