Analiză: Britanicii au mai multă încredere în Uniunea Europeană decât în propriul lor Parlament
Populația Regatului Unit are mai multă încredere în Uniunea Europeană decât în propriul lor Parlament, inversând o tendință care durează de mai bine de trei decenii , potrivit unui studiu publicat de Institutul de Politică al King's College din Londra.
Analiza face parte din World Values Survey, care examinează încrederea pe care oamenii din 24 de țări - din Nigeria până în Coreea de Sud - o au în diverse instituții publice, inclusiv în presă și poliție, scrie Elmundo.
De când țara a votat la referendumul pentru Brexit în urmă cu aproape șapte ani, proporția britanicilor care spun că au încredere în Parlament a scăzut cu 10 puncte procentuale, la 22%, în timp ce s-a înregistrat o creștere cu șapte puncte procentuale a încrederii în blocul comunitar, în creștere la 39%. În aceeași perioadă a scăzut și încrederea în guvernul britanic, cinci puncte procentuale, de la 29% la 24%.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Studiul mai relevă că doar 24% dintre respondenți s-au declarat „fericiți” că Regatul Unit a votat pentru părăsirea UE , în timp ce 49% s-au declarat „dezamăgiți”, această dezamăgire fiind cea mai pronunțată în Scoția (59%) și Irlanda de Nord (54%).
Încrederea în Uniunea Europeană a cunoscut, de asemenea, o creștere notabilă în rândul tuturor generațiilor. Generația tăcută (cei născuți între 1928 și 1945) a fost întotdeauna cea mai puțin încrezătoare în bloc, urmată de baby boomers și generația X, deși uneori diferența de opinie a fost minimă, doar 3% în 2009, de exemplu.
Cea mai frapantă constatare a analizei este însă că încrederea în Parlament s-a redus la jumătate din 1990 , de la 46% la cel mai mic nivel record de 23%. „Suntem printre țările cu cea mai mică încredere în Executiv dintre cele peste 20 incluse în studiu”, spune Bobby Duffy, directorul Institutului de Politică al King’s College, într-o declarație pentru The Guardian .
Sursa: StirilePROTV
Etichete: uniunea europeana, Parlament, incredere,
Dată publicare:
03-04-2023 10:01