Analiză BBC. Kim Jong Un i-ar putea cere lui Putin, la schimb pentru arme, ceva grav: Ar putea provoca prăbușirea sistemului

Kim Jong Un, Vladimir Putin
Getty

Planul liderului nord-coreean Kim Jong Un de a vizita Rusia în această lună a provocat îngrijorare în rândul Statelor Unite și al aliaților săi, notează jurnaliștii de la BBC.

Președintele coreean și președintele Vladimir Putin intenționează să discute despre posibilitatea ca Phenianul să furnizeze Moscovei arme pentru a sprijini războiul său din Ucraina, susțin oficialii americani.

La suprafață, o afacere cu arme între Coreea de Nord și Rusia are un sens tranzacțional perfect.

Moscova are nevoie disperată de arme, în special de muniție și obuze de artilerie, pentru războiul din Ucraina, iar Phenian are o mulțime .. din toate.

Pe de altă parte, Coreea de Nord, aflată în criză din cauza sancțiunilor, are nevoie disperată de bani și alimente. Au trecut mai mult de trei ani de închidere a frontierelor, ca să nu mai vorbim de eșecul discuțiilor cu Statele Unite în 2019, iar astea au lăsat țara mai izolată ca niciodată.

Citește și
kim jong un, serghei soigu
„Trocul” dintre Coreea de Nord și Rusia calcă în picioare sancțiunile ONU. Phenian și Moscova, înțelegere letală
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Dar, sub suprafață, se deschide potențialul ca Phenian și Moscova să înceapă să colaboreze mai strâns. Statele Unite avertizează de ceva timp în legătură cu o posibilă tranzacție de arme între cele două țări, dar o întâlnire la nivel de lider între Kim Jong Un și Vladimir Putin catapultează acest lucru la nivelul următor.

În timp ce prioritatea pentru SUA, cu siguranță pe termen scurt, pare să fie aceea de a împiedica armele nord-coreene să ajungă pe linia frontului din Ucraina, îngrijorarea de la Seul se referă la ceea ce ar putea primi Coreea de Nord în schimbul vânzărilor de arme Rusiei.

Cu Rusia aflată într-o situație disperată, președintele Kim va putea cere un preț mare. De exemplu, ar putea cere un sprijin militar sporit din partea Rusiei.

Recent, serviciul de informații al Coreei de Sud a informat că ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a sugerat ca Rusia, China și Coreea de Nord ar trebui să organizeze exerciții navale comune, similare cu cele efectuate de SUA, Coreea de Sud și Japonia, pe care Kim Jong Un le detestă atât de mult.

Nu în ultimul rând, Kim ar putea apela în viitor la arme rusești.

Cea mai periculoasă solicitare pe care ar putea-o face Kim lui Putin

Dar, de departe, cea mai îngrijorătoare solicitare pe care ar putea-o face președintele Kim este ca Putin să îi furnizeze tehnologie sau cunoștințe avansate în domeniul armelor, care să-l ajute să facă progrese în programul de arme nucleare.

El încă se luptă să stăpânească armele strategice cheie, în principal un satelit de spionaj și un submarin cu armament nuclear.

Cu toate acestea, oficialii de la Seul consideră că o cooperare la acest nivel este puțin probabilă, deoarece ar putea deveni periculoasă din punct de vedere strategic pentru Rusia.

Yang Uk, cercetător la Institutul Asiatic pentru Studii Politice, a remarcat că, chiar dacă Rusia nu vinde în schimb arme Coreei de Nord, aceasta ar putea totuși să-i finanțeze programul nuclear.

"Dacă Rusia plătește în petrol și alimente, poate revigora economia Coreei de Nord, ceea ce, la rândul său, ar putea apoi să consolideze și sistemul de arme al Coreei de Nord. Este o sursă suplimentară de venit pentru ei, pe care nu o aveau."

Yang, expert în strategie militară și sisteme de arme, a adăugat:

"Timp de 15 ani am construit o rețea de sancțiuni împotriva Coreei de Nord, pentru a o împiedica să dezvolte și să comercializeze arme de distrugere în masă. Acum, Rusia, un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, ar putea provoca prăbușirea întregului sistem".

Pe măsură ce sancțiunile au fost intensificate, Coreea de Nord a devenit din ce în ce mai dependentă de China, pentru a-i furniza ajutoare alimentare.

În ultimul an, Beijingul a refuzat să pedepsească Coreea de Nord pentru testele sale de armament în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, ceea ce înseamnă că aceasta a putut să-și dezvolte arsenalul nuclear fără consecințe grave.

Coreea de Nord oferă Beijingului o zonă tampon utilă între el și forțele americane staționate în Coreea de Sud, ceea ce înseamnă că este rentabil să mențină Phenianul pe linia de plutire.

Dar Phenian nu a vrut niciodată să depindă prea mult doar de China. Cu Rusia în căutare de aliați, această ocazie îi oferă lui Kim Jong Un șansa de a-și diversifica rețeaua de aliați.

Și cu Rusia atât de disperată, liderul nord-coreean poate simți că poate obține concesii chiar mai mari de la Moscova decât de la Beijing.

Vladimir Putin ar putea fi de acord să păstreze tăcerea în fața unui test nuclear nord-coreean, fapgt care ar putea să nu-i convină președintelui chinez Xi Jinping.

"În timpul Războiului Rece, Coreea de Nord îi manevra pe ruși împotriva chinezilor, foarte asemănător cu modul în care copiii își manevrează părinții unul împotriva celuilalt", a declarat dr. Bernard Loo de la Școala de Studii Internaționale S Rajaratnam din Singapore.

Dar există un semn de întrebare cu privire la întâlnirea dintre Kim și Vladimir.

Kim nu părăsește Coreea de Nord prea des sau ușor. El este paranoic în ceea ce privește securitatea sa și consideră călătoriile în străinătate ca fiind pline de pericole.

Pentru ultimele sale călătorii internaționale - la Hanoi, unde s-a văzut cu Donald Trump în februarie 2019, și pentru a se întâlni cu Putin la Vladivostok în aprilie 2019 - a călătorit cu un tren blindat.

Călătoria spre Hanoi a durat două zile lungi prin China.

Nu este clar cât de privată intenționau cei doi lideri să fie întâlnirea lor, dar este posibil ca SUA să spere că, făcându-o publică, îl poate speria pe Kim Jong Un și, prin urmare, să zădărnicească atât întâlnirea, cât și potențiala afacere cu arme.

Cu toate acestea, dr. Loo nu crede că Kim ar avea prea mult spațiu de manevră: "Având în vedere rapoartele despre exercițiile militare în trei direcții, ar fi dificil să anulezi acest tip de evenimente fără ca toată lumea să se trezească cu ouă pe față".

O parte a strategiei SUA - de la invazia Rusiei în Ucraina - a fost de a publica informații prin care să încerce să prevină încheierea unor acorduri.

Coreea de Nord și Rusia au negat până acum orice ipoteză că ar căuta să facă schimb de arme.

Și este posibil ca niciuna dintre ele să nu accepte ca o astfel de afacere să fie publică.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Rusia a ajuns la mila Coreei de Nord pentru a face rost de arme. Suma uriașă primită de un pilot pentru a dezerta în Ucraina
Rusia a ajuns la mila Coreei de Nord pentru a face rost de arme. Suma uriașă primită de un pilot pentru a dezerta în Ucraina

Washingtonul se teme că, pe fondul războiului din Ucraina, o nouă „axă a răului” prinde contur. Liderul nord-corean Kim Jong Un ar urma să ajungă la sfârșitul săptămânii în Rusia, pentru o întrevedere cu Vladimir Putin.  

„Trocul” dintre Coreea de Nord și Rusia calcă în picioare sancțiunile ONU. Phenian și Moscova, înțelegere letală
„Trocul” dintre Coreea de Nord și Rusia calcă în picioare sancțiunile ONU. Phenian și Moscova, înțelegere letală

Liderul nord-corean Kim Jong Un ar urma să ajungă la sfârșitul săptămânii în Rusia, pentru o întrevedere cu Vladimir Putin. Miza întâlnirii ar fi livrarea de arme de către Phenian, pentru războiul din Ucraina.

Analiză: Cum se folosesc SUA de paranoia lui Kim Jong Un pentru a opri discuțiile cu Vladimir Putin
Analiză: Cum se folosesc SUA de paranoia lui Kim Jong Un pentru a opri discuțiile cu Vladimir Putin

SUA au desecretizat informațiile sugerând că Kim Jong Un se va întâlni cu Vladimir Putin dintr-un motiv anume, potrivit unui analist militar: să încerce să oprească discuțiile privind vânzarea de arme, scrie Sky News.

Surse oficiale din SUA: Kim Jong Un se va duce în această lună, probabil cu un tren blindat, să se întâlnească cu Putin
Surse oficiale din SUA: Kim Jong Un se va duce în această lună, probabil cu un tren blindat, să se întâlnească cu Putin

Liderul nord-coreean Kim Jong Un intenționează să călătorească în Rusia în această lună, pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin. 

SUA avertizează public din nou: Coreea de Nord vrea să vândă arme Rusiei, pentru războiul din Ucraina
SUA avertizează public din nou: Coreea de Nord vrea să vândă arme Rusiei, pentru războiul din Ucraina

Liderul nord-coreean Kim Jong Un doreşte "un dialog diplomatic la nivel înalt" în Rusia cu preşedintele Vladimir Putin, pentru a discuta despre vânzarea de arme coreene către Moscova, a indicat luni Casa Albă, notează AFP, potrivit Agerpres.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.