„Trocul” dintre Coreea de Nord și Rusia calcă în picioare sancțiunile ONU. Phenian și Moscova, înțelegere letală
Liderul nord-corean Kim Jong Un ar urma să ajungă la sfârșitul săptămânii în Rusia, pentru o întrevedere cu Vladimir Putin. Miza întâlnirii ar fi livrarea de arme de către Phenian, pentru războiul din Ucraina.
Asta, într-un moment în care, pe frontul din sud, forțele Kievului au ajuns la ultimele tranșee și fortificații din principala linie de apărare a invadatorilor. Însă, experții britanici atrag atenția că rușii încep să renunțe la strategiile sovietice în favoarea copierii modelului complex și modern al ucrainenilor.
Kristie Lu Stout, CNN: „Kim Jong Un ar călători de la Phenian spre Vladivostok, unde s-ar întâlni cu Putin, la un forum economic care va începe pe 10 septembrie. Cei doi s-au mai întâlnit acolo - îi vedeti ciocnind pahare de șampanie, în 2019. Iar Kim ar urma să călătorească în faimosul său tren blindat, vopsit în verde”.
Casa Albă a avertizat în mai multe rânduri că Moscova a făcut deja demersuri ca să convingă Phenianul s-o ajute cu arme. Scenariu confirmat și de analiștii ruși independenți.
Alexander Gabuev, analist politic, Centrul Carnegie din Moscova: „Știm că Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat recent Coreea de Nord în căutare de obuze de artilerie în primul rând. Probabil acesta va fi subiectul de discuție între Vladimir Putin și Kim Jong-Un. Nord-coreenii caută sprijin economic, combustibil, alimente, surse de bani lichizi, tot ce poate ajuta regimul să rămână pe linia de plutire. Iar Rusia pare dispusă să le ofere chiar încălcând sancțiunile ONU”.
În schimb, Kremlinul preferă să păstreze suspansul.
Reporter: Poate confirma Kremlinul că se pregătește această întâlnire?
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Nu, nu am nimic de spus pe acest subiect.
Forțele Kievului avansează pe front
În acest timp, pe frontul din sudul Ucrainei, forțele Kievului lărgesc breșa pe care au făcut-o deja în principala linie defensivă rusă din regiunea Zaporojie. Potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului, infanteria ucraineană a avansat pe poziții dincolo de șanțurile antitanc și de obstacolele antiblindate de tip "dinți de dragon".
În altă ordine de idei, circulă pe internet o fotografie în care apare, alături de soția sa, generalul Surovikin, considerat un apropiat al lui Evgheni Prigojin. Oficial, Prigojin a murit după ce avionul lui s-a prăbușit lângă Moscova, luna trecută.
Generalul Surovikin a condus trupele rusești în Ucraina și, ulterior, forțele aeriene ruse, n-a mai fost văzut în public de la rebeliunea eșuată a mercenarilor Wagner, din 24 iunie.
Și dacă tot l-am pomenit pe Prigojin, premierul albanez și-a permis să spună un banc provocator la Forumul Strategic Bled din Slovenia. Edi Rama a stârnit hohote de râs în rândul sutelor de persoane care participau la forum, inclusiv premierii din Croația, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Bosnia și Kosovo.
Edi Rama: „Nu știu dacă ați auzit că Rusia are această negociere de a unifica fusurile orare fiindcă ei au o diferență de nouă ore între o parte a țării și cealaltă. Iar premierul Mihail Mișutin a mers la Putin și i-a spus: 'Domnule președinte, avem o problemă. L-am sunat pe Olaf Scholz pentru a-l felicita de ziua de naștere, iar el mi-a spus că a fost ieri. L-am sunat pe Xi Jinping de Anul Nou și el mi-a zis că încă e anul vechi'. Iar Putin a răspuns: 'Da, mi s-a întâmplat și mie. Le-am sunat pe rudele lui Prigojin să le spun că îmi pare rău pentru pierderea lor, dar avionul nu decolase încă...”.