Analiză BBC: Ar putea tehnologia digitală să ne distrugă democrația?

17-04-2018 16:28


tehnologie digitala

Ar putea răspândirea social media și a tehnologiei digitale să submineze democrația? Jamie Bartlett, autorul cărții ”The People vs. Tech”, crede că ar putea.

El susține că există o problemă de compatibilitate între democrație și tehnologie. Instituțiile și reglementările, cum ar fi o presă liberă, o cetățenie informată, regulile privind publicitatea electorală, mențin funcționarea democrației. Toți alegătorii primesc aceleași fapte și mesaje.

Dar o analiză de ansamblu importantă va permite politicienilor să vizeze alegătorii individual cu mesaje foarte bine direcționate, pe care autoritățile de reglementare nu le pot vedea cu ușurință, exploatând vulnerabilitățile psihologice ale oamenilor.

Descoperirile despre Cambridge Analytica și Facebook au șocat întreaga lume. Dar astea merg mult mai departe de atât. Este doar un exemplu despre marea luptă care are loc în fiecare zi între tehnologia modernă și democrația noastră”, spune Jamie Bartlett, pentru BBC.

Recentele proteste împotriva armelor de foc din Florida demonstrează cum tehnologia modernă poate fi briliantă pentru democrație.

Ajută oamenii să se organizeze, să aibă acces la noi forme de informare și să se implice în politică. În orice caz, din cauza acestor beneficii extrem de vizibile, cred că ne orbesc cumva prin alte mijloace mult mai profunde prin care tehnologia digitală pune ușor democrația deoparte. Este o problemă de compatibilitate. Vezi, democrația noastră este veche. Ele au fost create pentru o vârstă analogică și pentru regulile și instituțiile lor, cum ar fi alegeri libere, o presă vibrantă, cetățeni informați și asta a făcut ca lucrurile să funcționeze. Dar acum este vorba despre un alt joc. Tehnologia digitală, care funcționează după reguli foarte diferite. Este descentralizată, este greu de controlat și se îmbunătățește cu o viteză greu de controlat. Gândiți-vă, alegerile noastre au reguli prin care să asigure cetățenii că au acces la aceleași informații. De aceea eliminăm problemele publice ale zilei și ne asigurăm că ceea ce candidatul spune este în mare parte precis. Dar acum, cu analizele mari de date și microtargeting, noi putem construi profile foarte detaliate ale indivizilor și ale politicienilor pentru a trimite mesaje extrem de personalizate. Acest lucru le dă voie politicienilor să exploateze vulnerabilitățile noastre psihologice la o scală industrială și sub o formă în care oamenii de rând să nu-și dea seama ușor”, explică acesta.

Am terminat cu vechea sferă publică de a distribui informații cu milioane de oameni în sfere private. Destul de curând, politicienii vor avea posibilitatea de a trimite milioane de mesaje personalizate către milioane de oameni. Cum vor ști politicienii că fiecare va primi un mesaj diferit? Și știți cum ar putea acestă problemă să devină și mai gravă? Ei pot extrage din aceste informații aparent inocente, predicții foarte precise despre religie, potențial și viziuni politice”, a continuat Jamie Bartlett.

Cât de curând, frigiderul tău va ști totul despre dieta ta. Mașina ta va ști ce drumuri ai bătut, casa ta îți va cunoaște starea în funcție de tonul vocii tale. Și tu vei primi mesaje bazate pe toate aceste date și așa va fi deschisă o nouă lume pasibilă de manipulare. Dar este și de partea noastră, totodată, democrația are nevoie de cetățeni informați care să aibă sensul realității. Dar acum noi suntem copleșiți cu informații. Fapte și revendicări și dezinformare și propagandă și astfel ne dă dreptul să ne creăm propria versiune asupra realității. Ne face să fim mult mai nervoși și cu mult mai puțin probabil să permitem compromisuri între noi. În final, va fi vorba despre un singur câștigător al acestei mari lupte. Ori tehnologia va distruge democrația și social media va ordona după cum știm, ori politicul își va arăta autoritatea și va controla revoluția digitală. În momentul de față, tehnologia câștigă și până când lucrurile se vor schimba, democrația va fi dată deoparte, la fel ca regimul comunist sau feudal sau moharhia absolută de dinainte. Ca un sistem care a funcționat pentru o perioadă, dar nu a putut fi actualizat în momentul în care tehnologia s-a schimbat”, a conchis autorul.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: BBC