iLikeIT. Inteligența artificială: următorul pas pentru omenire sau ... finalul său

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 13 Aprilie 2018 16:34
Categorie: Smart things

AI sau n-AI auzit, nimic nu mișcă astăzi în tehnologie fără inteligență artificială. Chiar și camerele telefoanelor de mai devreme, cele mai bune din univers, folosesc inteligență artificială.

Dar, de curând am intrat într-o nouă eră: cea în care AI-ul capătă formă unor roboți sau glas, sub scheletul unor gadgeturi deștepte.

Începe să semene tot mai mult cu noi, inclusiv în gândire. Ceea ce l-a făcut, din nou, pe Elon Musk să ne atragă serios atenția că...e cazul să ne temem. Mai ales de momentul singularității, când creierele astea 1-0-1-0, vor capăta conștiința.

Google, Amazon, Tesla, Apple, Nvidia, Intel, IBM, Ali Baba, Baidu... Toți sunt jucători de top pe piața inteligenței artificiale. Previziunile financiare estimează că numai vânzările chip-urilor cu AI vor cunoaște un boom veritabil, în următorii trei ani - undeva spre 35 de miliarde de dolari. Economiile se vor schimba radical.

Totuși...pe cât de minunată este tehnologia de care ne folosim deja cu toții, trebuie să punem și răul în față. Nu o zicem noi, ci niște cetățeni un pic mai pricepuți.

Iar Elon Musk, deși investește la rândul sau în AI, are dreptate. Ne sperie ”momentul zero”, cel în care inteligența va capătă conștiință. ”Deep inteligence”, îi spun americanii. Din acea clipă, creierul artificial iese din zona muncii repetitive și programabile.

Cum sunt acum căutările pe Google, spre exemplu...

Un robot poate să învețe să meargă în câteva ore, din momentul în care e pornit. O ființă umană are nevoie de aproape un an, de la naștere, ca să facă același lucru. E valabil și pentru vorbit, dansat și cântat. Iar dacă asta nu va sperie în avansul tehnologic.. luăm alt exemple.

Go. Un joc vechi, chinezesc, mult mai dificil decât șahul. Estimările spuneau că inteligența artificială va putea învinge cel mai bun jucător din lume în vreo 20 de ani de acum înainte. Nu doar că a fost umilit anul trecut, dar, AlphaGO - un produs al companiei Google - poate să joace simultan cu cei mai buni 50 de jucători din lume. Și-i bate pe toți.

Alt exemplu, Alexa. Simpatica voce din boxele Amazon - o concretizare a inteligenței artificiale, nimic altceva - a început, din senin, să devieze de la ce a fost programată. Cum ai reacționa dacă dintr-odată auzi un râset prin casă. Și... nu de la papagal?

Din fericire, e doar un semn că erorile de judecată pot apărea. Oricând și oriunde.

Ultima creație Boston Dynamics este cel puțin înfricoșătoare. Cel mai probabil, însă, nu va ieși din zona utilitară. Adică să scoată răniți de pe câmpul de luptă ori din incendii, dintre fiarele mașinilor la accident. Mă rog, asta ne place să credem din fața tastaturii. Sau din spatele ei...

Partea bună e că inteligența artificială funcționează pe bază de curent, așa că, în teorie, roboții pot fi scoși oricând din priză, cu toate rezervele lor de baterie, cu tot. Sigur, asta dacă nu trăim în orașe inteligente, cu sistem centralizat. Na, altă belea!

Ori dacă nu apucă să-și transfere conștiința altui confrate metalizat. Ouch!

Lăsând gluma la o parte, următorul mare pas pentru omenire nu prea are cum să vină cu libertatea cu care zburdă căprioarele. E nevoie de legislație și de o autoritate care să verifice fiecare linie de cod și să-i dea verde. Dacă se poate, să fie unul de-ai noștri. Dacă se poate ...

Un suspect chinez a fost prins cu ajutorul unor camere ”inteligente” la un concert
Un suspect chinez a fost prins cu ajutorul unor camere ”inteligente” la un concert
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery