Analiză AFP: Aliații SUA încep să pună sub semnul întrebării umbrela nucleară americană în urma atacurilor lui Donald Trump

Atacurile lui Donald Trump împotriva NATO şi a ordinii stabilite subminează încrederea aliaţilor săi în umbrela nucleară americană, potrivit experţilor citaţi într-o analiză France Presse.
Atacurile alimentează temeri privind o proliferare pe termen lung a armelor nucleare, mai spun experţii.
"Încrederea în umbrela nucleară americană a fost profund zdruncinată de retorica provocatoare şi incoerentă a lui Trump", afirmă expertul Byong-Chul Lee, de la Universitatea Kyungnam din Seul.
Relațiile cu Rusia și Coreea de Nord afectează securitatea aliaților SUA
Criticile împotriva NATO, apropierea de Rusia, cuvintele măgulitoare la adresa lui Kim Jong Un, care marchează începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump, provoacă îngrijorare aliaţilor săi aflaţi timp de decenii sub protecţia capacităţii de descurajare americane.
"Se observă din ce în ce mai mult discursuri despre proliferare" şi nu din partea unor state paria, în Europa şi în Asia, chiar dacă aceste discursuri urmăresc în primul rând să facă presiuni asupra Washingtonului, afirmă Heloise Fayet, responsabilă pentru programul de descurajare şi proliferare de la Centrul francez de cercetare Ifri.
"Politica administraţiei Trump creşte riscul de proliferare nucleară în rândul aliaţilor", apreciază Artur Kacprzyk, de la centrul de cercetare polonez PISM.
Teama de abandon în faţa unui atac: aliaţii SUA caută alternative nucleare
În afară de teama că ar fi abandonaţi în caz de atac, aliaţii Washingtonului s-ar putea teme şi de iniţiativele lui Donald Trump, care vrea reînnoiască dialogul privind controlul armamentului cu Moscova şi Beijingul.
Coreea de Sud este aliata SUA cea mai susceptibilă să aibă în vedere achiziţionarea armei nucleare, în special pentru că se confruntă cu Coreea de Nord, care deţine arma nucleară, explică Byong-Chul Lee.
În Europa, unde preşedintele francez Emmanuel Macron a propus o dezbatere asupra dimensiunii europene a descurajării franceze, Polonia este în prima linie.
De fapt, o astfel de proliferare nu este pentru viitorul imediat, subliniază aceşti analişti. Aliaţii SUA sunt legaţi prin Tratatul de neproliferare (TNP), piatra de temelie a arhitecturii nucleare mondiale.
Ţări rivale ar putea de asemenea să vrea să împiedice dezvoltarea programelor nucleare militare. În Europa, Rusia ar putea "să încerce să facă să eşueze un program, inclusiv atacând instalaţii", aşa cum Israelul a lovit reactorul nuclear irakian Osirak în anii 1980, afirmă Kacprzyk.