Analiștii politici explică ce greșeală a comis Emmanuel Macron, față de „vestele galbene”
Mai pot oare concesiile făcute de guvern să salveze Franța de la haos şi violente scăpate de sub control? Este întrebarea unanimă a jurnaliştilor, după ce premierul Philippe a anunţat amânarea scumpirii carburanților.
„E praf în ochi", prea puţin şi prea târziu, răspund protestatarii, cerând abandonarea completă a reformelor.
Comentatorii subliniază însă ca actualii guvernanţi francezi plătesc pentru ineficienţa predecesorilor şi plasează evenimentele pe acelaşi plan cu Brexit, alegerea lui Donald Trump ori a guvernului populist din Italia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cele trei săptămâni de proteste ale vestelor galbene au culminat în inima Parisului cu scene de violenţă fără precedent în ultimele decenii. Au fost zeci de maşini incendiate, clădiri vandalizate şi magazine jefuite.
Guvernul a amânat cu 6 luni scumpirea carburanţilor, dar măsura nu mulţumeşte „vestele galbene".
Dominique Mois, analist politic: „Ideea vestelor galbene este una genială, pentru că toată lumea trebuie să aibă o vestă galbenă în maşină. Aşa că a devenit un simbol deopotrivă al urgenței şi al unităţii. Voi, elitele, consideraţi că nu existăm, că nu contăm. Ei bine, acum ne vedeţi, fiindcă avem veste galbene pe noi.”
Thierry Paul Valette, coordonator al mișcării „vestelor galbene” Paris: „E prea târziu. Răspunsul premierului trebuia să vină imediat, acum trei săptămâni. Oamenii care sunt în stradă azi nu mai sunt în stradă din acelaşi motiv ca acum trei săptămâni.”
Valul de revoltă s-a propagat deja în licee şi universităţi.
Dominique Mois: „Este un mai '68 foarte diferit, Atunci, a fost o mişcare iniţiată de tineri plictisiţi de moarte de societate, tineri care visau utopic la Cuba ori China lui Mao. În prezent, avem un mai '68 al clasei de mijloc, frustrată de condiţiile socio-economice.”
Culmea este că Emannuel Macron a câştigat alegerile promiţând tocmai reformele care i se reproşează acum.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Am fost foarte clar în campanie în legătură cu reformele. Am explicat aceste reforme, le-am prezentat săptămâni de-a rândul şi am fost ales pentru aceste reforme. Cred în democraţie şi democraţia nu se face în stradă.”
Jamie Dimon, CEO băncii americane J. . P Morgan: „Macron are dreptate pe deplin: dacă vrei să dezvolţi o țară, e nevoie de reforma pieţei muncii, să-i ajuţi pe antreprenori şi sistemul financiar, să creezi locuri de muncă.”
Dominique Moisi: „Macron e dăruit, inteligent, curajos, carismatic, dar este oare suficient de matur ca să-şi atingă obiectivele? A făcut ce trebuia, dar a făcut-o într-o manieră greşită, în stilul greşit. Nu şi-a dat seama că poate fi perceput drept arogant, distant, plin de dispreţ faţă de oamenii obişnuiţi.”
Preşedintele american nu şi-a putut reprima o remarcă sarcastică.
Donald Trump: „Sunt bucuros că prietenul meu Emmanuel Macron şi manifestanţii de la Paris au căzut de acord asupra concluziei la care eu am ajuns de acum doi ani... Acordul de la Paris este fundamental prost pentru că provoacă o creştere a preţurilor energiei pentru ţările responsabile", a scris Trump pe Twitter.
Tensiunile din Franţa sunt cu atât mai alarmante cu cât se întâmplă în prag de alegeri şi într-o Europă deja slăbită de anunţul retragerii Angelei Merkel.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: emmanuel macron, protest, paris, proteste Franta, veste galbene,
Dată publicare:
05-12-2018 13:11