Vestele galbene, către președintele Franței: ”E prea târziu”. Macron, ironizat de ”prietenul” Trump
”Nicio taxă nu merită să punem unitatea naţiunii în pericol”, a declarat şeful guvernului francez. Acesta a anunţat suspendarea pentru şase luni a măsurilor care au dus la trei săptămâni de proteste şi violenţe fără precedent.
E prea puţin şi prea târziu, reproşează opoziţia, cerând abandonarea completă a reformelor.
Sunt însă voci care spun că actualii guvernanţi francezi plătesc pentru ineficienţa celor de dinainte şi plasează evenimentele pe acelaşi plan cu evoluţiile din ultimii ani din Marea Britanie, Statele Unite şi Italia.
Cele trei săptămâni de proteste ale vestelor galbene au culminat în inima Parisului cu scene de violenţă fără precedent în ultimele decenii. Au fost zeci de maşini incendiate, clădiri vandalizate şi magazine ca acesta, jefuite.
„În jur de 60 de oameni. Au aruncat cu scaune de mai multe ori şi au reuşit să spargă mai întâi o vitrină, apoi încă una şi apoi au intrat toţi. Au trecut 40 de minute până să vină poliţia, au avut 40 de minute ca să golească magazinul.”
Guvernul a anunţat amânarea cu şase luni a scumpirii carburanţilor care a inflamant spiritele, dar măsura nu mulţumeşte protestatarii, supranumiţi „vestele galbene".
Thierry Paul Valette, coordonator al protestului „vestelor galbene” din Paris: „E prea târziu. Răspunsul premierului trebuia să vină imediat, acum trei săptămâni. Oamenii care sunt în stradă azi nu mai sunt în stradă din acelaşi motiv ca acum trei săptămâni. Preţul carburanţilor a fost picătura care a umplut paharul.”
Culmea este că Emannuel Macron a câştigat alegerile promiţând tocmai reformele care i se reproşează, iar acum un an, întrebat ce va face în caz de proteste, nu avea de gând să dea înapoi.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Am fost foarte clar în campanie în legătură cu reformele. Am explicat aceste reforme, le-am prezentat săptămâni de-a rândul şi am fost ales pentru aceste reforme. Cred în democraţie şi democraţia nu se face în stradă.”
Analiştii sunt de părere că Macron plăteşte pentru decenii de lipsă de reformă, însă îi reproşează lui Macron o anume lipsă de empatie cu omul de rând. Ceea ce se întâmplă în Franţa de trei săptămâni a luat prin surprindere atât Guvernul, cât şi pe analişti, iar termenii de comparaţie variază de la mai '68 până la însăşi Revoluţia Franceză.
Este variantă franceză a Brexitului şi a victoriei lui Donald Trump în America, adică o revoltă a clasei de mijloc faţă de elite, crede analistul politic Dominique Moïsi.
Dominique Moïsi, analist politic: „Ne-aţi ignorat. Voi, elitele, consideraţi că nu existăm, că nu contăm. Ei bine, acum ne vedeţi, fiindcă avem vestele galbene pe noi. Dacă Macron dă greş, viitorul Franţei riscă să fie prezentul de azi al Italiei. Nu vă amăgiţi, este versiunea franceză a unui fenomen mult mai global."
În acest context, președintele american Donald Trump a făcut o serie de comentarii pe Twitter.
„Mă bucur că prietenul meu, Emmanuel Macron, și protestatarii din Paris au ajuns la concluzia la care ajunsesem și eu acum doi ani. Acordul (n.r- climatic) de la Paris este eronat, pentru că prevede creșterea prețului la energie pentru țările responsabile, în timp ce trece cu vederea unele dintre cele mai mari surse de poluare din lume. Vreau aer curat și apă nepoluată și am făcut mari eforturi în ceea ce privește mediul din Statele Unite. Dar plătitorii de taxe americani și muncitorii americani n-ar trebui să dea bani ca să scape alte țări de poluare”, a scrie Trump pe Twitter.
Şi cu atât mai periculos, cu cât se întâmplă la câteva luni de alegeri, într-o Europă deja slăbită de anunţul retragerii Angelei Merkel.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: macron, emmanuel macron, donald trump, paris, proteste Franta,
Dată publicare:
05-12-2018 08:45