Analiști: Rusia a transferat rachete balistice Iskander lângă cu Ucraina. SUA ar putea trimite nave în Marea Neagră

Rachete Iskander
Getty

Analişti de la Janes, agenţie britanică specializată pe probleme militare, au indentificat - pe baza unor surse publice - 14 unităţi de infanterie ruseşti transferate sau care sunt în drum spre frontiera cu Ucraina.

În plus, Rusia a trimis și mai multe sisteme de rachete balistice Iskander cu rază scurtă de acţiune într-o regiune rusă de la frontiera ucraineană, conform unui articol publicat joi de analiștii Janes, citat de Agerpres.

Janes a remarcat la frontiera cu Ucraina un aflux de trupe din cadrul Brigăzilor 74 şi 35 motorizate, Brigăzii 120 de artilerie şi Regimentului 6 de tancuri din cadrul Districtului militar central, care sunt însoţite de tancuri, vehicule de luptă pentru infanterie şi echipamente de artilerie cu rază lungă de acţiune, inclusiv tunuri autopropulsate, lansatoare de rachete multiple TOS-1A şi "Uragan", transportate în Voronej cu trenul.

Potrivit experţilor britanici, sisteme de rachete balistice Iskander cu rază scurtă de acţiune, aparţinând probabil Brigăzii 119 de rachete din regiunea Sverdlovsk, au fost desfăşurate în Voronej.

La sud de Voronej a fost amenajat un teren de antrenament dotat cu facilităţi de telecomunicaţii pe distanţe lungi şi un spital de campanie. În acest context, analiştii de la Janes subliniază că respectivele dispozitive, P-260T şi Redut-2US, reprezintă un sistem de comunicaţii pe distanţe lungi la nivel de armată, ce nu sunt utilizate la nivel de batalion sau brigadă, ceea ce oferă un indiciu clar despre amploarea desfăşurării militare ruse.

Citește și
SUA, îngrijorare în privința prezenței tot mai mari a armatei ruse la graniţa ucraineană
Casa Albă, "îngrijorată" de trupele trimise de ruşi la graniţa cu Ucraina
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Trupele ruse au început exercițiile de antrenament în apropierea frotnierei 

 

Acumulări similare de trupe şi echipamente, provenind de la unităţi din Districtul militar Sud, ale căror baze se află la sute de kilometri distanţă în sudul şi în vestul Caucazului, au fost monitorizate în Crimeea şi regiunea vecină Krasnodar.

De la sfârşitul lunii martie, Rusia transferă importante cantităţi de echipamente şi tehnică militară spre frontiera ucraineană, în special în Crimeea şi în regiunile Voronej şi Rostov pe Don. Ministerul rus al Apărării a venit târziu cu o explicaţie, calificând aceste mutări de trupe drept exerciţii de verificare a nivelului de pregătire de luptă după antrenamentele din iarnă în Districtul militar Sud şi Flota de la Marea Neagră, iar mai târziu a anunţat extinderea acestor exerciţii la întreaga armată.

Se pare că unităţile staţionate în Voronej şi în estul Crimeii au început într-adevăr exerciţii de antrenament, conform Janes.

Cea mai importantă comasare de trupe de la anexarea Crimeii

 

Chiar dacă intenţiile Rusiei nu sunt încă foarte clare deocamdată, această comasare de trupe nedeclarată este cea mai importantă de la invazia în 2014 în Crimeea. Unele dintre echipamentele trimise cu trenul nu vor ajunge la destinaţie decât la mijlocul lunii aprilie, afirmă Janes, citând serviciul rusesc de supraveghere a traficului feroviar GdeVagon.

Analizând trupele ruse desfăşurate pe teren, analiştii de la Janes sunt de părere că este puţin probabil ca forţele desfăşurate la frontiera ucraineană să fie într-o poziţie de a declanşa o ofensivă, dar acest lucru se poate schimba dacă Federaţia Rusă va continua să transfere trupe la frontiera ucraineană.

Cu toate acestea, experţii de la Janes spun că au identificat deplasarea unor sisteme de apărare antiaeriană ale armatei ruse în regiunea Voronej, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum. Totuşi ei remarcă faptul că, deşi în Crimeea se află o unitate strategică de apărare antiaeriană, nu există indicii clare că mijloacele de apărare antiaeriană tactică au fost transportate pentru a corespunde cu forţele blindate desfăşurate în teren anterior.

Conflict Intelligence Team, un grup rusesc similar agenţiei britanice Janes, a confirmat vineri pentru postul de televiziune independent Current time.tv că armata rusă a transferat un contingent important de militari la graniţa cu Ucraina şi a înfiinţat o tabără în apropierea localităţii Maslovka din regiunea Voronej.

"Pentru trimiterea de trupe în Donbas cu scopul de a-i sprijini pe rebelii separatişti ar fi fost mai logic ca aceste forţe să fi fost desfăşurate în regiunea Rostov", afirmă experţii Conflict Intelligence Team. În opinia lor, "este evident că dispunerea forţelor ruse în regiunea Voronej are mai degrabă un caracter ofensiv decât defensiv", conform currenttime.tv.

„De ce îşi arată Rusia intenţiile întregii lumi cu câteva săptămâni înainte?”

 

Chiar dacă mulţi analişti, atât ruşi, cât şi ucraineni şi occidentali consideră că Rusia se pregăteşte să invadeze Ucraina, expertul militar rus Aleksandr Golţ exprimă o opinie diferită. Fiind de acord că Moscova nu va declanşa ostilităţile până nu se va usca stepa din Donbas, el se întreabă totuşi de ce Kremlinul îşi arată intenţiile întregii lumi cu câteva săptămâni înainte de începerea unor eventuale operaţiuni.

De ce a renunţat la "maskirovka" şi la elementul surpriză, esenţiale pentru succesul unei operaţiuni militare, aşa cum a făcut-o de altfel în 2014.

Între timp, reţelele de socializare abundă în imagini cu transferuri de trupe şi echipamente, iar autorităţile ruse nu-i acuză pe bloggeri de "trădarea secretului de stat" şi nu le întocmeşte dosare penale ca până acum, ci lasă impresia că chiar îi încurajează să facă aceasta.

În opinia lui Golţ, Moscova a decis să negocieze cu Occidentul problema estului Ucrainei, Crimeea şi statutul ţării vecine, precum şi alte dosare, şantajându-l cu începerea unui conflict în ţara vecină. "Înseamnă oare aceasta că ostilităţi nu vor avea loc? Prin lansarea unui astfel de joc, este imposibil să se garanteze că totul va merge strict conform planului conceput.

Concentrarea trupelor într-o regiune explozivă este periculoasă în sine. Când toţi jucătorii se pregătesc de război, lumea este cu siguranţă ameninţată", concluzionează Golţ într-o analiză publicată joi în Ejenedelnaia Gazeta.

SUA iau în calcul trimiterea de nave de război în Marea Neagră

 

 

Statele Unite iau în calcul trimiterea de nave de război în Marea Neagră în următoarele săptămâni, într-o demonstraţie de sprijin pentru Ucraina şi pe fondul unei prezenţe militare crescute a Rusiei la frontiera de est a acestei ţări, au declarat surse militare la postul de televiziune CNN.

Marina americană operează în mod obişnuit în această mare, însă o desfăşurare de nave de luptă americane ar trimite Moscovei un mesaj specific potrivit căruia SUA urmăresc îndeaproape manevrele din această zonă, potrivit surselor citate.

CNN precizează că Washingtonul trebuie să trimită o notificare cu 14 zile înainte potrivit căreia intenţionează să desfăşoare nave în Marea Neagră, în contextul în care trecerea navelor prin aceste ape este reglementată printr-un tratat internaţional din 1936, Convenţia de la Montreux, care îi conferă Turciei controlul asupra strâmtorilor. Deocamdată nu se ştie faptul dacă notificarea a fost sau nu trimisă.

Sursele citate de CNN - între care un funcţionar al Departamentului Apărării care nu a fost identificat - au subliniat că Marina SUA continuă să trimită avioane de recunoaştere în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre, pentru a monitoriza activitatea navală rusă şi orice fel de mişcare de trupe în provincia ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Miercuri, două bombardiere americane B-1 au realizat misiuni deasupra Mării Egee.

Deşi SUA nu percep comasarea de forţe ruse în zonă drept o acţiune ofensivă, funcţionarul american a explicat la CNN că, ''dacă lucrurile se schimbă, vom fi pregătiţi să răspundem". Potrivit declaraţiilor sursei citate, ruşii realizează manevre şi exerciţii militare, iar serviciile de informaţii americane nu ştiu despre existenţa vreunui ordin militar de la Moscova pentru realizarea de acţiuni suplimentare, însă sunt conştiente că acest lucru s-ar putea schimba în orice moment.

Administraţia preşedintelui Joe Biden şi comunitatea internaţională şi-au exprimat preocuparea faţă de creşterea tensiunii între Ucraina şi Rusia. În ultimele săptămâni, preşedintele Biden, secretarul de stat Antony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin, şeful Statului Major al SUA, Mark Milley, şi consilierul Casei Albe pe probleme de securitate naţională, Jake Sullivan, au abordat cu omologi ucraineni acest subiect. Iar joi, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că acţiunile Rusiei sunt ''profund îngrijorătoare''.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Înalt oficial rus, despre conflictul din Donbas: „Ar putea fi începutul sfârşitului pentru Ucraina”
Înalt oficial rus, despre conflictul din Donbas: „Ar putea fi începutul sfârşitului pentru Ucraina”

Un înalt oficial de la Moscova a declarat, joi, că Rusia ar putea interveni pentru a-și apăra cetățenii din estul Ucrainei  şi că aceste ostilităţi militare majore ar putea marca începutul sfârşitului pentru Ucraina ca ţară, scrie Reuters, citând TASS.

Casa Albă,
Casa Albă, "îngrijorată" de trupele trimise de ruşi la graniţa cu Ucraina

SUA sunt din ce în ce mai îngrijorate de prezenţa tot mai mare a trupelor ruseşti la graniţa ucraineană şi în Crimeea, peninsulă anexată de către Rusia, a declarat, joi, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Angela Merkel îi cere lui Vladimir Putin să reducă prezenţa trupelor ruse la frontiera cu Ucraina
Angela Merkel îi cere lui Vladimir Putin să reducă prezenţa trupelor ruse la frontiera cu Ucraina

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut, joi, într-o convorbire la telefon, preşedintelui rus Vladimir Putin să reducă prezenţa militară rusă la frontiera cu Ucraina, relatează AFP.

Situație critică într-o țară vecină României, din cauza Covid-19. A înregistrat un record de spitalizări și decese
Situație critică într-o țară vecină României, din cauza Covid-19. A înregistrat un record de spitalizări și decese

Ucraina a înregistrat miercuri un nou record de spitalizări şi decese zilnice cauzate de COVID-19, potrivit autorităţilor, capitala Kiev fiind într-o situaţie „critică", informează AFP.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.