Amnesty International despre romi: Trebuie sa oprim persecutarea acestei comunitati marginalizate

Ultimul update: Miercuri 22 August 2012 21:31
Data publicarii: Marti 03 Aprilie 2012 10:51
Categorie: Internaţional
Romi

Situatia romilor in Europa este mai precara ca niciodata, se arata intr-un raport AI ce urmeaza sa fie publicat miercuri, care prezinta saracia, excluderea si abuzurile la care acestia sunt supusi atat in estul, cat si in vestul constinentului.

Raportul Amnesty International (AI) va indemna Guvernele europene sa abordeze problemele cu care se confrunta cele 10-12 milioane de romi, o etnie pe care Amnesty o numeste "una dintre cele mai mari si mai dezavantajate minoritati din Europa", relateaza The Independent in editia online de marti.

Comunitatile de etnici romi tind sa prezinte scoruri mici la toti indicatorii, prezentand un nivel redus de venituri, un nivel ridicat al somajului si cel mai scazut acces la serviciile de sanatate si publice.

"Acestea nu sunt doar consecinte ale saraciei, sunt rezultatul unei discriminari si altor incalcari ale drepturilor omului raspandite, iar uneori sistematice", se arata in raport.

"Ele sunt mai ales rezultatul prejudecatilor - unor secole de acte de discriminare sociala, institutionala si individuala care au impins majoritatea romilor la marginea societatii - care ii tin acolo", denunta Amnesty.

"A venit vremea ca Europa sa se trezeasca si sa opreasca definitiv presecutarea acestor comunitati marginalizate", a indemnat Kate Allen, directorul Amnesty International UK.

Potrivit cotidianului, excluderea sociala si economica a membrilor comunitatilor ii impinge uneori pe romi spre un stil de viata infractional.

In Franta, presedintele Nicolas Sarkozy i-a numit pe romi "o sursa de criminalitate" si a incurajat expulzarea etnicilor romi in Romania, in timp ce, in ultimul an, etnicii romi bulgari au fost atacati in mai multe orase.

"Anterior numai gruparile marginale de extrema dreapta aveau platforme antiromi, insa in prezent tot mai multi politicieni importanti joaca aceasta carte", a declarat Dezideriu Gergely, de la European Roma Rights Centre din Budapesta.

De asemenea, raportul Amnesty prezinta cateva date socante. In Irlanda, speranta de viata a barbatilor nomazi este cu 15 ani mai mica decat media nationala.

In Republica Moldova, 59% dintre romi traiesc in "saracie absoluta", in timp ce in Slovacia peste doua treimi dintre copiii romi sunt institutionalizati.

In pofida unei hotarari a Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), potrivit careia copii de etnie roma nu trebuie sa fie educati separat sau in scoli pentru copii cu nevoi speciale, acest lucru continua sa se intample in numeroase tari, dar in special in Cehia.

Noi "locuri cu probleme" apar lunar in diferite tari europene. Insa, in opinia unora, nu doar Guvernele trebuie sa isi schimbe atitudinea.

"Minoritatile rome au, de asemenea, nevoie sa fie mai practice, pragmatice si coerente si sa se asigure ca sunt parteneri viabili ale statelor cu care lucreaza", a declarat Gergely.

Totodata comunitatile au nevoie sa fie mai deschise in discutarea si dezbaterea unor probleme controversate cum ar fi casatoria intre copii, a continuat el, adaugand ca "in numeroase tari, romii devin tapi ispasitori pentru alte probleme".

Romi Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

In Bucuresti va fi infiintat un liceu cu predare in LIMBA ROMANI, care va functiona in sectorul 5
In Bucuresti va fi infiintat un liceu cu predare in LIMBA ROMANI, care va functiona in sectorul 5
164 de romi, repatriati din Franta cu buzunarele pline:
164 de romi, repatriati din Franta cu buzunarele pline: "Am facut tot ce se putea in afara de crima"
VIDEO. Inca o batjocura.
VIDEO. Inca o batjocura. "Nationala Frantei are nevoie de un capitan roman, ca sa cerseasca mingea"
VIDEO PROTVPLUS.RO
miss venezuela, isabella rodriguez
Tânără din ghetou, aleasă Miss Venezuela. Concurentele ar fi puse să se prostitueze
Familia regală britanică a prezentat felicitările de Crăciun. Cu cine apare Charles
Al patrulea mort în atacul din Strasbourg, un jurnalist italian
Gestul controversat făcut de Juncker față de un alt oficial european. VIDEO
Cât îi va costa pe englezi să vină în România după BREXIT
Povestea teroristului din Strasbourg. Tânărul s-a radicalizat la închisoare
soldati kosovo
Statul care își face armată, pentru a ”asigura integritatea teritorială a țării”
Un român a provocat haos pe aeroportul din Amsterdam. La un pas să fie împușcat
Mii de unguri au protestat în Budapesta: ”Ajunge cu minciunile lui Orban!”
Donald Trump a primit o dublă lovitură din partea Senatului SUA
Un medic pediatru din Polonia face operații la 91 de ani: ”Este pasiunea mea”
Primul test de zbor spaţial, cu echipaj la bord, făcut de o navetă Virgin Galactic