Americanii vaccinați complet cu Pfizer vor putea primi rapelul după cinci luni, în loc de şase

Ultima actualizare: 05-01-2022 08:27
vaccin covid
Getty

Persoanele care au primit o schemă completă de vaccin pentru Covid-19 al Pfizer/BioNTech vor putea primi rapelul la cinci luni după a doua doză, transmite CNBC, citată de News.ro.

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA şi-a actualizat marţi perioada de aşteptare recomandată pentru persoanele care au finalizat seria de vaccinare primară împotriva Covid-19 cu vaccinurile Pfizer.

Persoanele care au primit vaccinul Moderna trebuie să aştepte în continuare cel puţin şase luni după a doua doză înainte de a primi un rapel, în timp ce persoanele care au primit vaccinul Johnson & Johnson trebuie să aştepte cel puţin două luni după prima doză înainte de a primi un rapel.

De asemenea, CDC recomandă ca tinerii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani care au un sistem imunitar moderat sau sever compromis să primească o a treia injecţie ca parte a seriei de vaccinare primară, la 28 de zile după a doua doză. 

În prezent, vaccinul produs de Pfizer este singurul vaccin recomandat şi autorizat pentru copiii din grupa respectivă de vârstă.

Noile recomandări ale CDC vin la o zi după ce Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a autorizat administrarea rapelurilor Pfizer la un interval de 5 luni şi a treia injecţie pentru copiii între 5 şi 11 ani cu sistemul imunitar compromis.

Comitetul consultativ pentru vaccinuri al CDC a programat, de asemenea, o întâlnire pentru miercuri, pentru a analiza recomandarea FDA de a distribui rapeluri tuturor adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani.

Perioada scurtă de aşteptare pentru rapelurile Pfizer reflectă o urgenţă mai mare de a administra rapelurile, pe măsură ce varianta extrem de contagioasă Omicron se răspândeşte într-un ritm fără precedent în toată ţara.

Recomandările de astăzi asigură că oamenii pot obţine un spor de protecţie în faţa Omicron, în contextul creşterii numărului de cazurilor în întreaga ţară, şi asigură că cei mai vulnerabili copii pot primi o doză suplimentară pentru a optimiza protecţia împotriva Covid-19”, a spus directorul CDC, Rochelle Walensky, într-un comunicat, îndemnând cu tărie oamenii să primească o a treia doză sau rapel, dacă sunt eligibili.

Datele obţinute în condiţii reale în Regatul Unit şi datele de laborator de la Pfizer au demonstrat că dozele de rapel cresc în mod semnificativ protecţia împotriva infecţiei cu Omicron.

Un studiu publicat săptămâna trecută de Agenţia pentru Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie a constatat că boosterele au o eficacitate de până la 75% în prevenirea infecţiilor simptomatice.

Seria originală cu două doze oferă încă o protecţie bună împotriva formelor grave de boală. Cu toate acestea, injecţiile sunt doar aproximativ 10% eficiente în prevenirea infecţiei simptomatice cu Omicron la 20 de săptămâni după a doua doză, conform studiului Agenţiei pentru Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie.

Infecţiile cu Covid-19 cresc într-un ritm nemaivăzut în niciun moment anterior al pandemiei.

SUA au raportat peste 1 milion de cazuri noi doar pentru ziua de luni, conform datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins. Peste 56 de milioane de oameni din SUA au fost infectaţi de la începutul pandemiei şi peste 827.000 de oameni din SUA au murit din cauza virusului.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO