Turcia a avertizat SUA in privinta "teroristului Fethullah Gulen". Peste 26.000 de persoane au fost retinute in urma puciului
Turcia a avertizat marti SUA, prin vocea ministrului sau de justitie, sa nu sacrifice relatiile bilaterale din cauza "teroristului" Fethullah Gulen, care s-ar afla, potrivit Ankarei, la originea loviturii de stat esuate in 15 iulie, relateaza AFP.
"Daca Gulen nu este extradat, Statele Unite vor sacrifica relatiile (bilaterale) din cauza acestui terorist", a declarat Bekir Bozdag agentiei de presa Anadolu, subliniind ca sentimentul antiamerican in randurile populatiei turce a atins un punct culminant din cauza acestui diferend intre cei doi aliati din cadrul NATO. "Revine partii americane atributia de a impiedica acest sentiment sa se transforme in ura", a spus ministrul.
Puciul ratat, despre care Ankara afirma ca ar fi fost pus la cale de predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat in SUA din 1999, a tensionat brusc raporturile turco-americane. Un ministru turc nu a ezitat chiar sa afirme ca "Statele Unite se afla in spatele tentativei de lovitura de stat", in timp ce un fost sef de stat major a sugerat implicarea CIA in puciul ratat.
Presedintele Recep Tayyip Erdogan - care a acuzat Washingtonul ca il "hraneste" si il "protejeaza" pe inamicul sau numarul unu, candva un fost aliat - a dat de inteles SUA ca un refuz de a-l extrada pe fostul imam ar avea consecinte asupra relatiilor bilaterale. Ankara a trimis in SUA mai multe dosare pentru a obtine extradarea acestuia.
Ministrul turc al justitiei a indicat totodata ca "autoritatile americane studiaza cu seriozitate cererea noastra de extradare". Dar Bekir Bozdag a adaugat ca, "de acum inainte, Gulen si-a pierdut caracterul de marioneta, el nu mai este utilizabil de catre SUA, nici de vreo alta tara". "Daca Gulen nu este extradat, aceasta va avea un impact defavorabil asupra raporturilor" intre cele doua tari, a insistat el.
Potrivit Ankarei, acest opozant turc retras in Pennsylvania (nord-estul SUA) ar fi creierul recentei lovituri de stat esuate, soldata cu 273 de morti si 2.000 de raniti. Fostul imam neaga orice implicare in puciul ratat din 15 iulie.
Peste 26.000 de persoane au fost retinute in urma tentativei de puci din 15 iulie
Peste 26.000 de persoane au fost retinute in urma tentativei de lovitura de stat a anuntat marti ministrul justitiei turc Bekir Bozdag, citat de Reuters. Intr-un interviu acordat agentiei de presa Anadolu, oficialul turc a afirmat ca 16.000 de persoane au fost arestate oficial in cadrul anchetei declansate dupa tentativa de puci de la finalul lunii iulie, in timp ce situatia altor 6.000 de persoane aflate in detentie este in curs de procesare.
Un numar de 7.668 de persoane se afla sub investigatie fara a fi retinute sau arestate, a adaugat oficialul turc.
Un tribunal din Istanbul a emis joi un mandat de arestare impotriva predicatorului Fethullah Gülen, autoexilat din 1999 in statul american Pennsylvania. In mandatul de arestare, fostul imam este acuzat ca "a ordonat tentativa de lovitura de stat de la 15 iulie", care a creat un vid de putere timp de cateva ore si a dus la moartea a 272 de persoane. Aceste demers a deschis calea unei solicitari formale adresate SUA pentru extradarea lui Gülen, pe care presedintele turc Recep Tayyip Erdogan il considera dusmanul sau.