Americanii si britanicii isi cauta serviciu in China. Criza e de vina
De decenii deja, occidentalii sunt obisnuiti sa-si dispute slujbele cu imigrantii ambitiosi si bine pregatiti. Iata insa ca, incet, incet se intoarce roata.
Exasperati de somajul ridicat din tarile lor, americanii ori britanicii trimit CV-uri la firmele de recrutare din China, de pilda.
Roxanna se considera norocoasa ca si-a gasit un post de profesoara de engleza in Hong Kong, desi e licentiata in afaceri internationale. Cum in primul an dupa absolvire nu si-a gasit nicio slujba, Roxanna a luat o decizie radicala si a plecat in China.
Dupa numeroase CV-uri trimise in China, tanara s-a ales cu trei oferte ferme. Agentiile care mediaza recrutari pentru posturi in China spun ca in ultima jumatate de an a crescut cu 30% numarul occidentalilor dornici sa lucreze peste mari si tari. Cei mai multi provin din Statele Unite, Marea Britanie si Australia.
Si, contrar prejudecatii ca in Asia forta de munca e mult mai ieftina, pentru slujbele ce presupun inalta calificare, salariile sunt motivante.
Cerere mare de profesori de matematica si stiinte este si pentru scolile internationale din Beijing si Shanghai. Pentru a atrage occidentali, unele scoli ofera prime de instalare si alocatii pentru chirie.