INS: Forta de munca s-a scumpit in primele trei luni ale lui 2010

Ultima actualizare: 05-05-2012 19:01

Costul orar al fortei de munca a crescut in primul trimestru cu 1,82% fata de perioada octombrie-decembrie 2009. Altfel spus, cheltuielile pe care un angajator le suporta cu un angajat sunt mai mari.

Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata.

Datele publicate de Institutul National de Statistica arata ca in primele trei luni ale anului costul fortei de munca a crescut cu peste 2 %. Este vorba de cat au platit angajatorii pentru fiecare ora de munca a salariatilor.

Conform statisticii, cea mai mare crestere a costului orar al fortei de munca, de 12 %, s-a inregistrat in invatamant. Urmeaza administratia publica, cu o crestere de aproape 8 procente, si sanatatea. Toate acestea activitati sunt platite din bani publici.

Cresterile din sectorul public sunt explicate de cei de la Statistica prin faptul ca in trimestrul I s-au acordat al XIII-lea salariu, primele de vacanta restante pentru 2009 si stimulente.

In plus, anul trecut angajatii de la stat au castigat mai putin in trimestrul al IV-lea din cauzau concediilor fara plata, obligatorii.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO