INS: Forta de munca s-a scumpit in primele trei luni ale lui 2010
Costul orar al fortei de munca a crescut in primul trimestru cu 1,82% fata de perioada octombrie-decembrie 2009. Altfel spus, cheltuielile pe care un angajator le suporta cu un angajat sunt mai mari.
Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata.
Datele publicate de Institutul National de Statistica arata ca in primele trei luni ale anului costul fortei de munca a crescut cu peste 2 %. Este vorba de cat au platit angajatorii pentru fiecare ora de munca a salariatilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conform statisticii, cea mai mare crestere a costului orar al fortei de munca, de 12 %, s-a inregistrat in invatamant. Urmeaza administratia publica, cu o crestere de aproape 8 procente, si sanatatea. Toate acestea activitati sunt platite din bani publici.
Cresterile din sectorul public sunt explicate de cei de la Statistica prin faptul ca in trimestrul I s-au acordat al XIII-lea salariu, primele de vacanta restante pentru 2009 si stimulente.
In plus, anul trecut angajatii de la stat au castigat mai putin in trimestrul al IV-lea din cauzau concediilor fara plata, obligatorii.