Americanii au facut cozi ca sa predea armele in schimbul unor cecuri de 100 sau 200 de dolari. VIDEO
Cateva sute de arme de foc au fost predate autoritatilor miercuri, la Los Angeles, in cadrul unei operatiuni de schimb de pistoale contra cecuri-cadou.
Aceasta campanie a fost declansata dupa atacul armat de la Newtown (Connecticut) din 14 decembrie, relateaza AFP.
Locuitori din al doilea cel mai important oras american, cunoscut pentru bandele de infractori si armele de foc, veneau miercuri sa se aseze la coada, in masini, la Van Nuys, in nordul orasului, unul din cele doua locuri in care operatiunea se desfasoara ca "drive-in".
"Merge foarte bine. Numeroase persoane asteapta aproximativ o ora si jumatate, iar noi am recuperat pana acum 420 de pistoale si pusti", declara miercuri la pranz sergentul Rudy Lopez, din cadrul Politiei Los Angeles.
Acest numar crestea in mod sustinut, dupa cum arata coada si dupa cum se umpleau pubelele prevazute pentru armele predate autoritatilor, urmand sa fie distruse.
Proprietarii de arme primesc un cec-cadou valabil intr-un supermarket, in valoare de 100 de dolari, pentru predarea unui pistol sau unei pusti, sau in valoare de 200 de dolari, in schimbul unei arme semiautomate.
"Aceste piostoale zaceau intr-un colt. Exista o stimulare financiara. Atunci, de ce nu?", a declarat un barbat in varsta de aproximativ 50 de ani, dorind sa isi pastreze anonimatul, venit sa predea patru pusti care apartineau tatalui sau defunct.
In schimbul acestor arme, politia se angajeaza sa nu puna intrebari. "Vedeti asta? Este un amortizor", declara sergentul Lopez pentru AFP. "Este ilegal, dar nu am spus nimic", adauga el.
Acest tip de operatiuni, care se desfasoara frecvent in regiune, dar si in alte locuri din tara, sunt criticate uneori, deoarece eficienta lor nu este tangibila. Unii apreciaza ca armele predate nu sunt cele susceptibile sa fie utilizate pentru comiterea unor crime sau atacuri armate, ci sunt mai degraba vechi, aproape neutilizate sau nu functioneaza bine.
Daca este vorba despre arme furate, ele vor fi predate proprietarilor, precizeaza ofiterul, precizand ca se efectueaza un control la momentul predarii. Utila sau nu, aceasta operatiune nu este mai ales pe placul sustinatorilor libertatii de a purta arma, veniti sa protesteze in mijlocul multimii.
"Iti cumparam pistolul pentru a-l oferi unei femei aflate in pericol. O femeie inarmata nu va fi o victima", a se putea citi pe o pancarta. "Numeroase tari au cazut prada tiraniei pentru ca oamenii nu erau inarmati", declara George Siegel, in varsta de 35 de ani, pentru AFP.
Insa atacul armat care s-a soldat cu 26 de morti, inclusiv 20 de copii, intr-o scoala din Connecticut, in care un tanar a intrat inarmat cu o pusca de asalt si doua pistoale semiautomate, a relansat dezbaterea asupra armelor. Au adoptat pozitie numerosi sustinatori ai unei reglementari a purtarii armelor.
"Orasele si statele trebuie sa se asocieze cu Guvernul pentru a face tot ceea ce se poate, cat mai rapid posibil, pentru mentinerea cartierelor in securitate", a declarat primarul orasului Los Angeles Antonio Villaraigosa.
Pe de alta parte, Rudy Lopez nota ca "oamenii vor sa aiba contributia lor la retragerea armelor de pe strada".
Sursa: Mediafax
Etichete: SUA, los angeles, arme, pistoale, Connecticut, cecuri, pusti, Newtown,
Dată publicare:
27-12-2012 11:59