America, in pragul crizei. Obama, somat sa gaseasca o solutie pana pe 2 august. Cum s-a ajuns aici
Tot mai multe voci ii reproseaza presedintelui american ca nu da dovada de fermitate si nu se implica suficient pentru rezolvarea impasului din Congres cu privire la criza datoriilor.
Unii il indeamna fara menajamente sa-si suflece manecile si sa treaca la treaba. Urgenta unei solutii este intr-adevar maxima. O banca precum Credit Suisse a avertizat ca Bursele se vor prabusi cu pana la 30% daca Statele Unite vor intra in incapacitate de plata pe 2 august.
Cu toate ca scadenta se apropie implacabil, Barack Obama prefera sa-i lase sa poarte batalia pe liderii celor doua tabere din Congres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Obama nu pare dispus sa forteze mana cuiva si nici nu recurge la fraze de impact.
Si totusi, cum s-a ajuns la actuala criza, dupa ce in 2000, democratul Bill Cilnton a lasat bugetul federal pe plus. Intre timp au aparut o puzderie de cheltuieli noi. De cele adunate intre 2001 si 2009 e responsabil republicanul George W. Bush. Suplimentarile pentru sanatate ori sustinerea creditelor ipotecare au fost o nimica toata pe langa "cresterea cheltuielilor pentru aparare, de asemenea au fost initiate doua razboaie in Irak si-n Afganistan. Dar si astea sunt nesemnificative comparativ cu impactul reducerilor fiscale decise de Bush asupra bugetului federal", potrivit CNN.
Iar dupa predarea stafetei catre democrati, deficitul a continuat sa creasca.
"Presedintele Obama a promovat reforma asigurarilor de sanatate, mai precis 152 de miliarde de dolari. Se adauga reducerile fiscale, putin peste 400 de miliarde. Barack Obama a sustinut propriul pachet de stimulare a economiei in valoare de peste 700 de miliarde de dolari", a spus John Vause, corespondent CNN.