Mai sunt 5 zile din ultimatumul dat de Obama. Republicanii si democratii se cearta in continuare

18-07-2011 08:31

Barack Obama

Republicanii si democratii din SUA mai au cinci zile la dispozitie sa ajunga la o intelegere in privinta majorarii limitei datoriilor de stat. Presedintele Barack Obama le-a dat acest ultimatum, pentru a evita intrarea SUA in faliment.

Eforturile de a ajunge la o reducere a deficitului global sunt umbrite de concediile fiscale impuse de parlamentari, dar si de alegerile care se apropie in 2012, scrie Reuters.

In aceasta saptamana, senatorii ar trebui sa faca un pas inainte prin promovarea unui plan de rezerva care sa confere mai multa putere de imprumut si sa taie din cheltuieli.

Presedintele Obama a dat, vineri, un ultimatum liderilor Congresului din ambele partide, care ar trebui sa ajunga la o intelegere in privinta majorarii datoriilor de stat. El a declarat ca, pana la 22 iulie, senatorii ar avea destul timp sa elaboreze legislatia necesara, care sa fie aprobata ulterior pana la 2 august - cand guvernul va ramane fara bani si nu-si va mai putea plati facturile.

Daca SUA va esua in problema datoriilor de stat, toata piata financiara globala va fi lovita, impingand Statele Unite intr-o noua recesiune, au avertizat economistii.

De altfel, si agentia Standard & Poor's avertizeaza ca va reduce ratingul SUA, din cauza negocierilor bugetare confuze de la Washington. Anterior, agentiile Moody's si Dagong amenintasera cu masuri similare.

Sursa: Reuters


VIDEO PROTVPLUS.RO