Ambasadorul britanic: Masurile privind migratia propuse de Cameron nu ii vizeaza pe romani

Ultimul update: Vineri 29 Martie 2013 06:58
Data publicarii: Marti 26 Martie 2013 16:37
Categorie: Internaţional
David Cameron

Ambasadorul britanic Martin Harris declara ca masurile de reforma a procesului de migratie prezentate luni de premierul David Cameron nu se refera strict la romani si bulgari, care vor beneficia din 2014 de sanse egale pe piata muncii din Regatul Unit.

"Masurile prezentate de prim-ministrul David Cameron se refera atat la imigrantii proveniti din Uniunea Europeana cat si la cei din afara acesteia. Acolo unde sunt implicati cetatenii Uniunii Europene sau cei ai Zonei Economice Europene, masurile se vor aplica in mod egal: nu va exista niciun fel de discriminare bazata pe tara de origine. Asadar, aceste reguli nu se refera strict la imigrantii romani si bulgari. Incepand cu anul viitor, cand controalele tranzitorii vor fi ridicate, cetatenii romani si bulgari vor beneficia de sanse egale pe piata muncii din Marea Britanie", afirma Harris, intr-un articol postat marti pe blogul sau.

Ambasadorul britanic mentioneaza ca premierul Cameron a reconfirmat ca romanii si bulgarii nu vor mai avea restrictii de munca din Regatul Unit si vor avea drepturi egale cu toti cetatenii europeni si a apreciat ca acei romani care lucreaza deja pe piata britanica "muncesc din greu, isi platesc taxele si sunt apreciati de angajatorii britanici".

Potrivit lui Harris, Cameron a evidentiat si contributia benefica pe care procesul de migratie o are asupra economiei Regatului Unit si a reafirmat angajamentul Marii Britanii fata de Piata Unica si de principiul liberei circulatii pe teritoriul Uniunii Europene.

Ambasadorul afirma ca "Guvernul britanic doreste sa se asigure ca cei care vin in Marea Britanie o fac pentru a contribui la dezvoltarea tarii si nu pentru ca sunt atrasi de sistemul de asigurari sociale sau de oportunitatea de a folosi serviciile publice".

El arata ca setul de masuri prezentat de Cameron sunt pentru a "proteja sistemul de asigurari sociale, dar si imigrantii de orice fel de abuzuri". "Aceste masuri se adreseaza tuturor imigrantilor, deopotriva, indiferent de tara din care provin. Setul de masuri anuntat face parte dintr-un proces mai amplu de reorganizare a sistemului de asigurari sociale prin care ne propunem sa incurajam cetatenii britanici sa fie mai activi pe piata muncii si mai putin dependenti de beneficiile sociale pe care statul le ofera", sustine Harris.

Diplomatul arata ca premierul britanic propune metode noi pentru a asigura ca ajutoarele sociale sunt indreptate catre cei care intr-adevar isi cauta un loc de munca si introducerea unor teste mai stricte pentru obtinerea dreptului de rezidenta, inainte ca imigrantii sa poata beneficia de locuinte sociale si asistenta financiara, cresterea amenzilor pentru cei care angajeaza si ii gazduiesc pe imigrantii clandestini.

Cameron vrea sa discute cu partenerii europeni despre limitarea platii alocatiei pentru copiii care locuiesc in afara Marii Britanii si sa transfere responsabilitatea catre statele UE de origine pentru imigrantii europeni inactivi pe piata muncii in primul an petrecut pe teritoriul britanic, mai arata Harris.

Potrivit Daily Mail, Cameron a propus totodata o actiune impotriva "turismului social", solicitand inclusiv vizitatorilor din afara UE sa aiba asigurari de sanatate si ordonand spitalelor sa urmareasca pacientii straini in vederea incasarii cheltuielilor. Ministrul Sanatatii Jeremy Hunt a declarat in Parlament ca Guvernul intentioneaza sa introduca plata pentru straini inclusiv in cazul consultarilor la medici generalisti.

Daily Mail afirma ca propunerile lui Cameron de a limita accesul imigrantilor la HNS (Sistemul National britanic de Sanatate) si locuinte sociale au provocat reactii dure din partea unor medici si autoritati locale. De asemenea, intentia de a reduce ajutoarele pentru imigranti din Europa a condus la avertismente privind o actiune in justitie din partea Bruxelles-ului.

Comisia Europeana va analiza conformitatea cu regulile UE a propunerilor premierului Cameron privind modificarea cadrului de acces la beneficiile sociale al cetatenilor europeni, a declarat luni un oficial al institutiei de la Bruxelles.

"Daca Guvernul Marii Britanii va face propuneri concrete pentru modificarea regulilor privind, de exemplu, accesul la beneficii sociale, Comisia Europeana va trebui sa analizeze aceste propuneri pentru a se asigura ca sunt pe deplin compatibile cu regulile europene privind libertatea de miscare a fortei de munca, dreptul la rezidenta si coordonarea masurilor de protectie sociala", a afirmat luni, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al lui Laszlo Andor, comisarul european pentru forta de munca, afaceri sociale si incluziune.

De asemenea, Todd a reiterat ca in acquis-ul comunitar exista deja "foarte multe masuri care au fost convenite de toate tarile, inclusiv de Marea Britanie, pentru a preveni turismul beneficiilor sociale".

"Poti pretinde beneficiile de securitate sociala daca de fapt lucrezi in alt stat UE, esti membru de familie al unui lucrator sau daca esti rezident in acel stat. Sunt masuri clare pentru a preveni abuzul privind rezidenta si as vrea sa subliniez ca majoritatea vasta a cetatenilor europeni care s-au mutat in alt stat membru au facut acest lucru pentru a lucra, nu pentru a pretinde beneficiile", a afirmat Todd.

David Cameron Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Partidul britanic antieuropean si antimigrare UKIP inregistreaza un avans record in sondaje
Partidul britanic antieuropean si antimigrare UKIP inregistreaza un avans record in sondaje
Presa:
Presa: "Exodul" a sute de mii de moldoveni in Marea Britanie se face cu "ajutorul" Romaniei
Britanicii aduna cate 5000 de semnaturi pe zi ca sa scape de muncitorii romani
Britanicii aduna cate 5000 de semnaturi pe zi ca sa scape de muncitorii romani
VIDEO PROTVPLUS.RO
Santos Lopez
Povestea bărbatului crescut de ucigașul familiei sale. Tatăl adoptiv, condamnat la 5.000 de ani de închisoare
Anunțul lui Donald Tusk privind un nou summit Brexit la Bruxelles
Macron a decretat ”stare de urgență economică și socială”, după protestele Vestelor Galbene
Laureaţii premiilor Nobel 2018 și-au primit primit distincţiile la Stockholm. FOTO
Igor Dodon a fost suspendat, după ce a refuzat să promulge 5 legi
Pactul global despre migraţii a fost aprobat: ”Nu trebuie să cedăm în faţa fricii ”
jaf Florida
Situația riscantă în care s-a aflat o femeie după ce a descoperit că a fost jefuită
Macron, avertizat de Vestele Galbene înainte de discurs. ”În curând, vom vorbi de insurecţie"
Imagini cu cel mai mare ucigaș în serie din Rusia. Capcana prin care a ucis 78 de persoane
Rusia a urcat pe poziţia a doua în clasamentul ţărilor producătoare de arme
Fostul preşedinte Renault-Nissan rămâne în închisoare în Japonia şi a fost pus sub acuzare
Un om al străzii a găsit pe stradă o pungă cu 17.000 de dolari. Ce a făcut cu banii