Ambasador chinez: Invazia rusă în Ucraina „devine o problemă” pentru relaţiile dintre China şi Uniunea Europeană
Invazia rusă în Ucraina „devine o problemă” pentru relaţiile dintre China şi Uniunea Europeană (UE), a recunoscut noul ambasador al ţării asiatice la Bruxelles, Fu Cong, într-un interviu acordat ziarului South China Morning Post din Hong Kong.
Fu, care a preluat în această lună postul de ambasador al Chinei la UE, vacant de un an de zile, a mai apreciat că războiul din Ucraina a pus China „într-o situaţie foarte dificilă”, deoarece Beijingul „nu vrea să fie nevoit să aleagă între prieteni”, referindu-se la legăturile cu Moscova şi Kievul, scrie EFE, citată de Agerpres.
Înaltul diplomat chinez a dat asigurări că Beijingul a suferit „daune colaterale” ca urmare a „acestei crize” şi a acuzat Statele Unite că "profită de pe urma acesteia" nu doar pentru că vând arme, ci şi ca urmare a situaţiei de criză energetică din ţările europene.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
În ceea ce priveşte relaţiile dintre China şi Rusia, Fu le-a cerut europenilor „să nu interpreteze excesiv terminologia” acordului pe care preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin l-au semnat cu doar câteva săptămâni înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia şi în care s-a vorbit despre o „cooperare nelimitată”.
Ambasadorul Fu a regretat că acordul continuă să fie menţionat pentru a acuza China că se află „în tabăra greşită”, în ciuda faptului că „faptele arată că China nu oferă ajutor militar Rusiei” şi că, a doua zi după începerea invaziei, Xi l-a sunat pe Putin „să-l încurajeze în mod clar pentru a se încerca găsirea unei soluţii paşnice”.
„Poziţia noastră a fost destul de echilibrată (...) şi suntem dispuşi să participăm la orice iniţiativă de pacificare”, a adăugat el.
În interviu, Fu a acuzat totodată UE că promovează măsuri comerciale „care frizează protecţionismul sau chiar discriminarea” şi a îndemnat Bruxellesul să ratifice Acordul cuprinzător de investiţii (CAI), care a intrat în impas anul trecut ca urmare a unui schimb de sancţiuni după presupuse încălcări ale drepturilor omului în regiunea de nord-vest a Chinei, Xinjiang, populată majoritar de musulmani.
„Dacă europenii sunt atât de îngrijoraţi de accesul lor pe piaţa din China, de ce nu ratifică CAI?”, s-a întrebat retoric Fu, anunţând că Beijingul este dispus să retragă sancţiunile - care au afectat, printre alţii, mai mulţi europarlamentari - dacă Bruxellesul renunţă „simultan” la propriile sale sancţiuni, impuse diverşilor înalţi oficiali chinezi din regiune.
Sursa: Agerpres
Etichete: uniunea europeana, razboi in ucraina, China,
Dată publicare:
25-12-2022 12:52