Criză în China, provocată de pandemia de Covid-19. Cozi mari la crematorii, deși Guvernul a declarat doar 8 decese în 7 luni
În China, pandemia ia abia acum amploare, după ce guvernul a eliminat brusc, toate restricțiile. Populația se teme că numărul mortilor este mult mai mare decât cifrele oficiale.
Apar dovezi ale unui nou val în Beijing, unde sunt cozi mari, la crematorii. Asta, deși China a declarat doar 8 decese, în ultimele 7 luni.
Numărul cazurilor este în creștere explozivă, iar experții formulează previziuni sumbre.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Mulți dintre pacienți nu apucă să se însănătoșească.
La crematoriile din capitala chineză, rudele celor decedați așteaptă cu orele să le vină rândul pentru o ceremonie de ramas-bun pe repede-nainte. Situația este cu atât mai ciudată, cu cât China a raportat doar 8 decese de COVID în ultimele aproape 7 luni.
Cetățean în doliu: ”Nu cred în informațiile date de autorități. Nu cred. (Soția mea) avea doar 73 de ani și nu avea nicio boală cronică serioasă. La început, nu și-a dat seama că e ceva grav, așa că nu a mers la spital. A fost dusă inconștientă la spital și a murit a doua zi. Nu am crezut niciodată că virusul ar putea ucide așa repede pe cineva.”
Pentru ca situatia să nu degenereze in haos, unele crematorii sunt păzite de poliție, iar oficialii nu privesc cu ochi buni echipele străine de jurnaliști care vor să stea de vorbă cu rudele victimelor.
Helen Ann Smith, corespondent CBS Asia: ”Șoferii cu care am stat de vorbă spun că e mult mai aglomerat decat de obicei. E imposibil de spus câți oameni mor, dar se pare că sunt mai mulți ca de obicei.”
Timp de aproape trei ani, guvernul chinez a recurs la carantina centralizata, teste în masă şi urmărirea riguroasă a contactelor pentru a limita răspândirea virusului.
Această strategie costisitoare a fost abandonată la începutul acestei luni, în urma unui lanț de proteste în întreaga ţară împotriva restricţiilor care au bulversat afacerile şi viaţa de zi cu zi.
Ivan Watson, Hong-Kong: ”Abordarea guvernului chinez a trecut peste noapte de la: "COVID este o boala fatală și trebuie controlată cu orice preț", la: "Nu mai e periculos, cu noua variantă poti convietui bine merci".
De două săptămâni, nu se mai fac testari, iar chinezii au voie sa se duca la serviciu și cu simptome moderate de covid. Datele oficiale lipsesc cu desăvârșire.
Autoritățile centrale par să fi fost luate prin surprindere de viteza înmulțirii focarelor. Potrivit experților, Beijingul este, acum, în situația în care au fost statele occidentale în 2020, în primele luni ale pandemiei.
Potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Hong Kong, ieşirea bruscă din programul "zero-Covid" ar putea duce la aproape un milion de decese, pe măsură ce virusul ajunge și in vastele zone rurale ale Chinei.