Alexei Navalnîi se aștepta să moară în închisoare, dezvăluie memorii sale prezentate de mai multe publicații
Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, credea că va muri în închisoare, potrivit unui fragment din memoriile sale prezentate în avanpremieră de revista The New Yorker și The Times of London.
„Îmi voi petrece restul vieții în închisoare și voi muri aici”, a scris Navalnîi.
Memoriile, intitulate „Patrioți”, care vor fi lansate pe 22 octombrie, detaliază ultimii ani din viața lui Navalnîi, de la atentatul la viață sa din 2020 până la întoarcerea sa în Rusia un an mai târziu, când a fost arestat și judecat cu o varietate de acuzații, inclusiv fraudă și extremism.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Navalnîi a murit într-o colonie penală de înaltă securitate din apropierea Cercului Arctic în februarie, la vârsta de 47 de ani.
Autoritățile ruse au atribuit moartea lui din cauze naturale, dar rapoartele din presă au susținut că Navalnîi a arătat semne de otrăvire înainte de moartea sa.
În timp ce Navalnîi și-a acceptat aparent soarta, el nu a făcut-o cu „pasivitate contemplativă”, potrivit memoriului.
„Încerc să fac tot ce pot de aici pentru a pune capăt autoritarismului (sau, mai modest, pentru a contribui la sfârșitul lui)”, a scris el. „În fiecare zi, mă gândesc cum să acționez mai eficient, ce sfaturi constructive să le dau colegilor mei care sunt încă în libertate, unde se află cele mai mari vulnerabilități ale regimului.”
Într-un pasaj din 17 ianuarie 2024, Navalnîi a explicat de ce s-a întors în țara natală în 2021 după ce a supraviețuit tentativei de asasinat – o decizie care s-ar dovedi fatală.
„Nu vreau să renunț la țara mea sau să o trădez”, a scris el. „Dacă convingerile tale înseamnă ceva, trebuie să fii pregătit să le ridici și să faci sacrificii dacă este necesar.”