Alexei Navalnîi: ”Putin va rămâne în istorie drept Vladimir cel care pune Otravă în Chiloţi”

03-02-2021 19:20


2 ani şi 8 luni de închisoare. Este sentinţa primită de Aleksei Navalnîi, curajosul lider al opoziţiei ruse, după ce o instanță din Moscova a comutat o sentinţă mai veche pronunţată împotriva lui.

Imediat, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au cerut eliberarea lui Navalnîi însă Ministerul Rus de externe, le-a transmis "să nu intervină în treburile interne, ale unui stat suveran". Verdictul a fost marcat de proteste spontane, soldate cu peste 1.400 de arestări.

Alexei Navalny: ”Au existat Alexandru Eliberatorul şi Iaroslav cel Înţelept. Putin va rămâne în istorie drept Vladimir cel care pune Otravă în Chiloţi”.

Este profeţia tăioasă a lui Aleksei Navalnîi, care a declarat de la bun început că nu recunoaşte legalitatea procesului, pe care l-a considerat un "circ". Nu i-au frânt curajul nici zecile de arestări din ultimii ani, nici perspectiva de a petrece încă aproape 3 ani într-o celulă, departe de familie, nici recenta otrăvire cu un agent neurotoxic care l-a dus în pragul morţii.

Alexei Navalny: ”Toate astea se întâmplă din cauza urii şi a fricii unui singur om, pe care l-am ofensat de moarte prin simplul fapt că am supravieţuit tentativei de asasinat pe care a ordonat-o”.

Opozantul rus nu şi-a făcut iluzii în privinţa verdictului, dar n-a scăpat ocazia de a-i îndemna pe ruşi să continue protestele.

Alexei Navalny: ”Nu contează cum se termină pentru mine acest anume proces. M-ar putea întemniţa pe alte acuzaţii. Ideea este: arestezi unul, sperii milioane. Sper că ruşilor să nu le fie frică. Asta nu e o demonstraţie de forţă! Toată paza asta, cuşca în care sunt ţinut, sunt o demonstraţie de slăbiciune! Nu poţi întemniţa sute de mii şi milioane de oameni”.

În timp ce judecătoarea citea sentinţa, pe Iulia Navalnîia a podidit-o plânsul. Soţul ei a încercat să-i capteze privirea şi i-a desenat inimi cu palmele ori pe geamul cuştii în care era ţinut.

Susţinătorii lui Aleksei Navalnîi s-au adunat cu miile în faţa tribunalului, şi în centrul Moscovei, pentru a protesta.

Peste o mie dintre ei au fost arestaţi de forţele de securitate prezente din nou masiv pe străzi.

Colaboratorii lui Aleksei Navalnîi cer liderilor occidentali să riposteze prin sancţiuni severe.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO