Alertă în Filipine. Peste 162.000 de persoane, evacuate în urma erupţiei vulcanului Taal

Ultima actualizare: 18-01-2020 12:51
filipine
Getty

Peste 162.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele din apropierea vulcanului filipinez Taal, care a intrat în activitate weekendul trecut, relatează dpa.

Specialiștii au avertizat sâmbătă că există în continuare ameninţarea unei erupţii de mare amploare în pofida unei aparente acalmii la suprafaţă.

Numărul persoanelor evacuate a crescut după ce poliţia şi-a intensificat acţiunile de patrulare pentru a goli oraşele aflate în pericol pe o rază de 14 kilometri în jurul vulcanului Taal, în provincia Batangas, situată la 66 de km sud de Manila.

Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine (Phivolcs) a anunţat că „emisii constante de abur şi explozii slabe” au fost înregistrate în ultimele 24 de ore la Vulcanul Taal, care se află în mijlocul unui lac. Exploziile au generat „cenuşă care a ajuns la 50 până la 600 de metri înălţime”, a precizat el.

Directorul Phivolcs, Renato Solidum, a declarat că au fost înregistrate în continuare cutremure în zonă, ceea ce indică faptul că magma continuă să se ridice la suprafaţă.

„Ceea ce vedem la suprafaţă este diferit de ceea ce se întâmplă în interior”, a spus Solidum într-o conferinţă de presă. 

„Încă vedem magma ridicându-se şi asta poate duce la o activitate mai periculoasă a vulcanului”, a mai spus el.

Vulcanul Taal, al doilea cel mai activ vulcan din Filipine, a erupt de 33 de ori din 1572. Cea mai recentă erupţie a acestui vulcan, care este foarte apreciat de turişti, datează din octombrie 1977, însă a dat semne de activitate între 2008 şi 2011, precum şi în 2019. În 1965, una dintre erupţiile sale a făcut aproximativ 200 de victime.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO