Alegeri SUA 2012. Decizie istorica: Rick Santorum se retrage definitiv din cursa electorala

Dată publicare: 10-04-2012 22:06
Dată actualizare: 12-08-2012 10:23


Rick Santorum si fiica sa

Rick Santorum a anuntat ca se retrage definitiv din cursa electorala pentru desemnarea candidatului republican la presedintia Statelor Unite, informeaza AFP.

Anuntul a fost facut de candidatul republican intr-un discurs rostit in statul american Pennsylvania.

Anterior, presa americana, citata de AFP, relatase ca Rick Santorum suspendase participarea la cursa electorala pentru desemnarea candidatului republican la presedintia Statelor Unite.

Candidatul ultraconservator republican ar fi trebuit sa reia campania electorala marti, dupa ce fusese oprita temporar cu ocazia sarbatorilor pascale. In aceasta perioada, fiica sa Bella a fost spitalizata din cauza unei anomalii cromozomice rare.

"Chiar daca aceasta campanie prezidentiala s-a incheiat pentru mine si daca am suspendat campania electorala incepand de azi, noi nu am abandonat lupta", a declarat Santorum marti in cadrul unei conferinte de presa la Gettysburg la sediul de campanie din Pennsylvania (nord-est), unde alegerile republicane primare vor avea loc pe 24 aprilie.

Imediat dupa conferinta de presa, Mitt Romney a difuzat un comunicat pentru a il "felicita" pe fostul sau rival "pentru campania sa". "El s-a impus ca o voce importanta pentru partid si pentru tara", a adaugat Romney. Marti, in cursul conferintei sale de presa, Santorum a asigurat ca starea de sanatate a fetitei sale s-a ameliorat si a fost externata din spital. "Este o luptatoare", a spus el.

Insa, dupa ce a discutat cu familia sa "in jurul mesei de bucatarie", candidatul a decis sa se retraga din cursa.

"Vom continua sa ne luptam pentru americanii care s-au mobilizat si ne-au dat puterea sa realizam ceea ce niciun expert politic nu prevazuse", a spus el amintind victoria surpriza din scrutinul sustinut in Iowa la 3 ianuarie si de traseul sau in crestere in cursa catre Casa Alba care a surprins mai multi observatori.

Santorum se afla marti pe locul doi, cu mult in urma favoritului Mitt Romney, in lupta pentru investitura republicana care va desemna un adversar pentru presedintele democrat in exercitiu Barack Obama la alegerile din 6 noiembrie. Fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor Newt Gingrich se afla pe locul trei in fata lui Ron Paul.

Newt Gingrich a declarat ca isi va mentine candidatura si a facut apel la sustinatorii lui Santorum sa i se alature, intr-un comunicat difuzat dupa anuntul lui Rick Santorum.

Acesta din urma spera sa-si relanseze campania cu o victorie in Pennsylvania (est) dupa o serie de infrangeri in trei alegeri primare de saptamana trecuta. O infrangere in acest stat ar fi reprezentat un serios pas inapoi pentru Santorum.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO