Alegeri legislative in Olanda unde, miercuri, sunt asteptati peste 12 milioane de cetateni. Populistii, lideri in sondaje
Sunt alegeri parlamentare in Olanda, un scrutin pe care analistii politici il vad ca pe un indicator important pentru forta miscarii de extrema dreapta din Europa.
Rezultatul ar putea influenta alegerile din Franta si Germania, programate pentru lunile urmatoare. Sondajele de opinie indica o lupta stransa intre partidul premierului liberal, Mark Rutte si formatiunea extremista condusa de Geert Wilders.
Aproximativ 12 milioane si jumatate de olandezi sunt asteptati in sectiile de votare deschise pe teritoriul tarii. Cei mai matinali au stat de vorba cu jurnalistii, carora le-au impartasit sperantele pentru viitor.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Lupta se duce intre partidul de centru dreapta al premierului Mark Rutte si Partidul Libertatii, al excentricului Geert Wilders, cu o platforma anti-imigratie.
Sistemul politic din Olanda este unul "fracturat" -numai la aceste alegeri, s-au inscris 28 de partide . Cum sistemul electoral este unul proportional, multe dintre ele vor ajunge in parlament. Asadar, este intotdeauna nevoie de coalitii de guvernare si pana acum, niciunul dintre partidele importante nu si-a exprimat dorinta de a intra in alianta cu Wilders.
Potrivit sondajelor, cel putin cinci formatiuni politice ar putea sa fie nevoite sa formeze o coalitie de guvernare pentru a asigura majoritatea necesara de 76 de parlamentari.
Expertii comenteaza insa ca, indiferent de procentajul pe care-l va lua in aceste alegeri, partidul lui Wilders va inregistra, probabil, cel mai bun rezultat de la infiintarea sa, in 2006. Iar expertii se tem ca daca Wilders reuseste sa obtina o sustinere importanta in randul alegatorilor olandezi, sentimentul nationalist risca sa castige teren si in tarile vecine, in special in Franta si Germania.
Sursa: News.ro
Etichete: guvern, europa, alegeri, Olanda, Parlament,
Dată publicare:
15-03-2017 07:24