Alegeri legislative in Olanda unde, miercuri, sunt asteptati peste 12 milioane de cetateni. Populistii, lideri in sondaje


Ultimul update: Sambata 18 Martie 2017 07:02
Data publicarii: Miercuri 15 Martie 2017 07:24
Categorie: Stiri externe

Sunt alegeri parlamentare in Olanda, un scrutin pe care analistii politici il vad ca pe un indicator important pentru forta miscarii de extrema dreapta din Europa.

Rezultatul ar putea influenta alegerile din Franta si Germania, programate pentru lunile urmatoare. Sondajele de opinie indica o lupta stransa intre partidul premierului liberal, Mark Rutte si formatiunea extremista condusa de Geert Wilders.

Aproximativ 12 milioane si jumatate de olandezi sunt asteptati in sectiile de votare deschise pe teritoriul tarii. Cei mai matinali au stat de vorba cu jurnalistii, carora le-au impartasit sperantele pentru viitor.

Lupta se duce intre partidul de centru dreapta al premierului Mark Rutte si Partidul Libertatii, al excentricului Geert Wilders, cu o platforma anti-imigratie.

Sistemul politic din Olanda este unul "fracturat" -numai la aceste alegeri, s-au inscris 28 de partide . Cum sistemul electoral este unul proportional, multe dintre ele vor ajunge in parlament. Asadar, este intotdeauna nevoie de coalitii de guvernare si pana acum, niciunul dintre partidele importante nu si-a exprimat dorinta de a intra in alianta cu Wilders.

Potrivit sondajelor, cel putin cinci formatiuni politice ar putea sa fie nevoite sa formeze o coalitie de guvernare pentru a asigura majoritatea necesara de 76 de parlamentari.

Expertii comenteaza insa ca, indiferent de procentajul pe care-l va lua in aceste alegeri, partidul lui Wilders va inregistra, probabil, cel mai bun rezultat de la infiintarea sa, in 2006. Iar expertii se tem ca daca Wilders reuseste sa obtina o sustinere importanta in randul alegatorilor olandezi, sentimentul nationalist risca sa castige teren si in tarile vecine, in special in Franta si Germania.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO