Alegeri in Olanda. Wilders, politicianul cu parul oxigenat care compara Coranul cu Mein Kampf si duce o lupta anti-islamizare

×
Codul embed a fost copiat

Olandezii deschid miercuri seria alegerilor de mare risc din anul 2017, ce ar putea redesena peisajul politic european, scrie AFP. Alegatorii sunt chemati la urne pentru a-si alege cei 150 de membri ai Camerei Reprezentantilor.

 La sfarsitul anului 2016, Partidul Libertatii (PVV), al lui Geert Wilders, era favorit in sondaje, cu 21% din intentiile de vot, in fata Partidului Liberal-Democrat (VVD) al actualului premier, Mark Rutte (17%) si al Partidului Laburist (PvdA), partener in coalitia de la putere (8%).

Situatia s-a schimbat, insa, in ultima perioada. VVD a recuperat diferenta si a depasit, la distanta mica, PVV. Mai exact, potrivit unei medii a sondajelor publicata cu doua saptamani inainte de alegeri, PVV era creditat cu 15,7% din sufragii, iar VVD cu 16,3%.

Insa, chiar si daca nu va obtine primul loc in alegeri, partidul lui Wilders va inregistra, probabil, cel mai bun rezultat de la crearea sa, in 2006. Acest lucru va consolida sansele aliatilor sai ideologici din Franta (Marine Le Pen) si Germania (Alternativa pentru Germania, AfD), unde vor avea loc alegeri anul acesta.

Mai mult, unii analisti avertizeaza ca este posibil sa existe alegatori PVV intre cele 12,6 milioane de persoane chemate la urne care isi ascund simpatiile cand sunt intrebate de agenti de sondare a opiniei publice.

Citește și
alegeri Olanda
Europa sta cu ochii pe alegerile parlamentare din Olanda. Cine este candidatul nationalist si anti islam si UE
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

ELEMENTUL TRUMP

Chiar daca nu ii place sa fie supranumit “Donald Trump al Olandei”, Wilders nu face nici un secret din admiratia sa pentru presedintele american. De altfel, el a invitat deputatii sa copieze ordinul executiv al liderului de la Casa Alba prin care a fost blocata temporar intrarea pe teritoriul tarii a cetatenilor din unele tari cu populatie majoritar musulmana.

In plus, are aceeasi preferinta pentru Twitter ca si presedintele americani si si-a atras furia clasei politice publicand un montaj foto cu unul dintre adversarii sai inconjurat de islamisti.

“PVV a avut de castigat de pe urma alegerii lui Donald Trump, dar sondajele arata ca 25% dintre alegatorii sai au reactionat negativ la masurile luate” de presedintele american dupa investirea in functie, a explicat Maurice de Hond, specialist in sociologie si sondaje de opinie.

Desi Wilders se afla in politica de 20 de ani, “oamenii vor din ce in ce mai mult sa voteze pentru el pentru ca nu vad suficiente schimbari”, a atras atentia, pe de alta parte, expertul in politica de la Universitatea Leiden Geerten Waling.

La Volendam, fief al deputalului de extrema-sreapta, fostul capitan de vas Sijmen Kaper, in varsta de 70 de ani, este de aceeasi parere. “Politicienii nu asculta oamenii. Oamenii nu sunt rasisti, sunt persoane care vor altceva”, spune el.

NEGOCIERI

Chiar si in situatia in care PVV ar iesi pe primul loc in alegeri, nu va obtine cele 76 de mandate necesare pentru a avea majoritatea in camera inferioara a Parlamentului, formata din 150 de deputati. In aceste conditii, ca dupa fiecare scrutin, partidele vor trebui sa negocieze saptamani la rand sau chiar luni pentru a forma o coalitie.

“Nimeni nu vrea sa guverneze cu el (Wilders – n.r.) si nu va fi niciodata capabil sa obtina majoritatea”, a dat asigurari Waling. “Deci va fi un partid de opozitie puternic”, a adaugat el.

Rutte, care a fost aliat cu Wilders in 2010, a dat asigurari de aceasta data ca nu va colabora cu politicianul de extrema-dreapta care vrea sa inchida moscheile din tara si care a fost declarat vinovat de discriminare anul trecut, pentru comentarii privind marocanii.

Cu toate acestea, intr-o tentativa de a seduce simpatizantii extremistului, premierul a inasprit tonul fata de imigranti, invitandu-i intr-o scrisoare deschisa pe cei care nu respecta valorile olandeze sa paraseasca tara.

In plus, in week-end a adoptat o atitudine dura fata de Guvernul turc, interzicandu-i campania pe teritoriul Olandei pentru referendumul din 16 aprilie, pentru extinderea prerogativelor presedintelui. Autoritatile olandeze au interzis aterizarea ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu la Rotterdam, dupa care l-au escortat pe ministrul Familiei, venit cu masina, la granita cu Germania.

Actiunile au generat o criza fara precedent intre Ankara si Haga, presarata cu acuzatii de nazism si amenintari. Intr-un interviu, Wilders a dat, totusi, asigurari ca partidul sau nu va putea fi ignorat. In caz contrar, Guvernul “va fi instabil” si se va prabusi “intr-un an”, a adaugat el. Cu 28 de partide in cursa, fiecare vot conteaza, iar micile formatiuni ar putea fi propulsate in prim-planul scenei politice pentru a inclina balanta intr-o parte sau in alta.

Printre cei care ar putea decide soarta Guvernului se numara Jesse Klaver, in varsta de 30 de ani. Liderul ecologistilor a dat un suflu nou partidului sau, ce ar putea obtine 16 mandate in urma scrutinului, adica de patru ori mai multe decat are in prezent, potrivit sondajelor.

Supranumit “Justin Trudeau al Olandei”, el a facut apel recent pentru o mai mare cooperare intre partidele de stanga pentru a evita intoarcerea lui Rutte la putere. Obiectivul sau, ambitios, este sa puna capat “vantului de extrema-dreapta care sufla in Europa”, a declarat el anul trecut.

MARINE LE PEN: WILDERS, UN PATRIOT

Candidata Frontului National la presedintia Frantei, Marine Le Pen, l-a descris marti drept „patriot” pe aliatul sau olandez Geert Wilders, care ii critica in mod regulat pe marocani. “Geert Wilders nu este de extrema-dreapta, este un patriot”, a declarat Le Pen pentru RFI si France24.

„De fiecare data cand, intr-o tara, un om de opune imigratiei in masa este descris ca populist, rasist, xenofob, etc. (…). Avem dreptul sa ne opune imigratiei fara sa fim insultati?”, a adaugat ea.

Frontul National si Partidul Libertatii formeaza, in Parlamentul European, un grup comun.

Geert Wilders, care face parte din Parlamentul Olandei de 20 de ani, este de mult timp un spin in coasta a ceea ce el numeste “elita” politica.

Partidul Libertatii (PVV), pe care il conduce, ar putea deveni dupa legislative cea mai puternica formatiune politica a tarii. Chiar si daca ar obtine a doua pozitie, ar fi cel mai mare succes de la infiintarea sa, in 2006.

Majoritatea celorlalte formatiuni au anuntat ca nu vor colabora cu el, asa ca, probabil, nu va face parte din Guvern. Dar va fi o voce de opozitie importanta, suficient de bine clasata pentru a-si impinge propunerile in fruntea agendei politice.

In varsta de 53 de ani, acest politician cu parul oxigenat se considera in cruciada impotriva “islamizarii” tarii sale si compara Coranul cu “Mein Kampf”, a lui Adolf Hitler.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
CNN: De ce se cearta Turcia si Olanda? Analiza scandalului fara precedent dintre cele 2 tari. Care sunt mizele politice
CNN: De ce se cearta Turcia si Olanda? Analiza scandalului fara precedent dintre cele 2 tari. Care sunt mizele politice

Olanda a interzis zilele trecute accesul pe teritoriul sau unui diplomat turc de rang inalt, care intentiona sa participe la un miting politic, iar acest fapt a dus la declansarea unui scandal politic fara precedent intre cele doua tari.

Europa sta cu ochii pe alegerile parlamentare din Olanda. Cine este candidatul nationalist si anti islam si UE
Europa sta cu ochii pe alegerile parlamentare din Olanda. Cine este candidatul nationalist si anti islam si UE

Dupa Brexit si victoria lui Donald Trump in Statele Unite urmeaza un indicator crucial pentru ascensiunea populismului si nationalismului in Europa.

"Gunoaiele marocane trebuie sa plece". Atacul lansat de olandezul Geert Wilders, in debutul campaniei electorale

 Liderul Partidului Libertatii din Olanda, Geert Wilders, si-a a lansat sambata campania pentru alegerile parlamentare din luna martie cu un atac contra a ceea ce el a numit 'gunoaiele marocane'.

Ministrul German al Economiei: UE se destrama daca populistii castiga alegerile din Olanda si Franta in acest an
Ministrul German al Economiei: UE se destrama daca populistii castiga alegerile din Olanda si Franta in acest an

Ministrul German al Economiei, Sigmar Gabriel, a avertizat joi ca Uniunea Europeana risca sa se destrame daca populistii castiga alegerile in Franta si Olanda in acest an, relateaza Reuters.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.