Alegeri parlamentare în R. Moldova. Rezultate preliminare: PAS- 45,30%, BECS- 31,89%
Prezenţa la urne, duminică, în alegerile parlamentare din Republica Moldova a fost de sub 50%, potrivit Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova.
Cetăţenii din Republica Moldova au ales, duminică, o nouă componenţă a Parlamentului, în cel de-al zecelea scrutin parlamentar de la declararea independenţei.
Pentru cele 101 locuri din Parlament au candidat aproximativ 1.800 de persoane. Peste 3,2 milioane de cetăţeni au fost aşteptaţi la urne, în 2.150 de secţii de votare, dintre care 12 în România, potrivit News.ro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al preşedintelui Maia Sandu ar fi obţinut cel mai bun scor la alegerile parlamentare anticipate organizate duminică din Republica Moldova, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din jumătate din secţiile de votare.
Astfel, în urma numărării voturilor din 1077 din totalul celor 2.150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 45,30% din voturi, depăşind Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, care au fost susţinuţi de doar 31,89% din electorat.
Datele CEC arată că Partidul Politic Şor a beneficiat de susţinerea a 8,13% din alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral "Renato Usatîi", cu 3,90% din voturile alegătorilor.
Pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr - 2,44%, Partidul Democrat din Moldova - 2,38%, Partidul Acasă Construim Europa - 1,36%.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a exercitat dreptul la vot în prima parte a zilei. Ea a declarat că alegerile parlamentare nu mai sunt despre puterea politicienilor, ci despre puterea oamenilor.
Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Doron, a afirmat, duminică, după ce şi-a exercitat dreptul de vot, că cetăţenii participă activ la acest scrutin pentru că au înţeles cât de mult contează voturile lor. „Vă îndemn să-i votăm pe cei care au grijă de Republica Moldova”, a transmis Dodon. În străinătate, sute de moldoveni au stat la cozi pentru a vota.
Pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie să participe nu mai puţin de o treime din numărul total al alegătorilor, potrivit alegeri.md. Comisia Electorală Centrală a anunţat că sunt 3.282.837 de cetăţeni cu drept de vot.
Până la ora 21:00, când au fost închise secţiile de vot din Republica Moldova, s-au prezentat 48,1% dintre alegători, dintre care, mai mult de 54%, femei. Până la ora 21:00 şi-au exercitat dreptul la vot 1.462.809 cetăţeni. Potrivit Codului Electoral, secţiile de votare îşi pot prelungi activitatea în cazul atestării unui număr mare de alegători care nu şi-au exercitat dreptul la vot.
Au fost făcute mai multe contestaţi şi semnalate cazuri de pretinsă încălcare a legislaţiei electorale. În străinătate, sute de persoane au stat la cozi pentru a-şi exercita dreptul de vot.
Au fost deschise 2.150 de secţii de votare, dintre care 150 în afara ţării (12, în România) şi 41 pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului.
Pentru cele 101 mandate de deputat s-au înscris circa 1.800 de candidaţi din 20 partide politice, 2 blocuri electorale şi un candidat independent.
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), fondat de preşedinta Maia Sandu, şi Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, condus de doi dintre predecesorii Maiei Sandu, Vladimir Voronin şi Igor Dodon, au fost favorite de sondajele de opinie.
Desfășurarea evenimentelor:
UPDATE 20:05 Maia Sandu face apel către microbişti să voteze înainte de finala Euro 2020
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis, duminică seară, un mesaj către microbişti de a vota înainte de a urmări finala Campionatului European de fotbal dintre Italia şi Anglia.
Într-o postare video pe Facebook, liderul de la Chişinău, a lansat, cu două ore înainte de închiderea secţiilor de votare, un apel către toţi alegătorii pentru a merge la vot.
"Ştiu că unii dintre voi vor să meargă la meci. Vă rog să vă faceţi drum întâi pe la secţia de vot! (...) Este foarte important ca să oferim ţării astăzi 30 de minute şi să decidem împreună viitorul, să putem să contăm pe un Parlament responsabil în următorii patru ani. Este mult uşor să mergem astăzi 30 de minute la secţia de vot decât să ieşim dupa asta zile în şir în stradă şi să ne exprimăm nemulţumirea faţă de un Parlament care să nu ne reprezinte şi care să nu muncească în interesul cetăţenilor", a afirmat Maia Sandu.
Peste 1,3 milioane de alegători, reprezentând 43,4% din totalul populaţiei cu drept de vot, s-au prezentat la urne la alegerile parlamentare anticipate desfăşurate duminică din Republica Moldova.
La secţiile de votare constituite în străinătate au votat 176.000 persoane, în 26 de secţii de votare din diasporă s-au înregistrat peste 2.000 de votanţi
În cele 41 de secţii de votare deschise pentru alegătorii din Transnistria au votat aproximativ 30.000 de persoane.
UPDATE 18:00 Poliţia, sesizată în 19 cazuri de transportare organizată de alegători, însă nu poate aplica sancţiuni
Poliţia a fost sesizată în 19 cazuri de transportare organizată de alegători şi a examinat deocamdată trei dintre ele, însă nu poate aplica sancţiuni, deoarece, în opinia forţelor de ordine, acestea nu constituie încălcare a legislaţiei electorale, a anunţat şeful adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, Maxim Maxian, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres, care citează Radio Chişinău.
El a explicat că poliţia nu se poate baza pe emoţii şi deducţii şi nu poate iniţia dosare pe asemenea cazuri, care nu sunt prevăzute de legislaţie ca ilegalităţi.
De asemenea, au fost raportate 7 cazuri de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor şi o sesizare a unui concurent electoral referitoare la agitaţia electorală sâmbătă, când acest lucru nu a fost permis, precum şi transportarea de alegători în Italia.
"Poliţia aplică legea. Nu se poate ca deducţiile, expunerea viziunilor să le încadrăm ca dispoziţii ale normei juridice, atât timp cât legiuitorul nu a prevăzut normă de încălcare. Faptul că patru cetăţeni s-au unit şi au închiriat un automobil, un taxi, au convins o altă persoană să-i ducă nu este o infracţiune. Acolo unde sunt elemente de corupere, cu oferire de surse financiare, obiecte de preţ, determinări şi influenţe psihologice de a vota sau nu pe un concurent sau de a participa sau nu la scrutin - toate cazurile de acest fel poliţia le examinează şi va expedia materialele Procuraturii Anticorupţie, pentru înfăptuirea urmăririi penale", a explicat responsabilul poliţiei de la Chişinău.
În total de la deschiderea secţiilor de vot au fost înregistrate peste 100 de abateri electorale, conform poliţiei moldovene.
"Poliţia a înregistrat mai multe cazuri de corupere a alegătorilor, dintre care câte două la Bender şi Drochia, precum 19 cazuri de transportare (organizată) a alegătorilor în Bender, Făleşti, Floreşti şi Rezina", a declarat Marin Maxian, citat de TV8.
Anterior, acelaşi post de televiziune a transmis că o companie de transport care operează tur-retur din Federaţia Rusă în Republica Moldova a anunţat că va oferi gratis vouchere în valoare de 1000 de ruble ruseşti, echivalentul a 246 de lei (moldoveneşti) celor care pe 11 iulie vor călători din Moscova sau Sankt Petersburg spre Republica Moldova şi invers. Pentru a obţine aceste vouchere, persoanele interesate trebuie să vină la adresele indicate de companie, care coincid cu adresele secţiilor de vot din Moscova şi Sankt Petersburg.
La IGP au mai fost raportate 13 cazuri de afişaje electorale, dintre care 2 nu s-au confirmat, iar restul se examinează, 10 cazuri de agitaţie electorală, dintre care în 3 nu s-au constatat contravenţii, iar 7 sunt în curs de examinare. În 14 cazuri au fost fotografiate buletinele de vot, în 3 situaţii unii alegători au fost împiedicaţi să-şi exercite dreptul la vot, fiind semnalate şi 2 cazuri de deteriorare a ştampilei la votul cu urna mobilă.
UPDATE 16:30 Peste un milion de alegători din Republica Moldova s-au prezentat, până la ora 16.00, la alegerile parlamentare anticipate de duminică, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil.
Oficialul CEC afirmă că procentul de prezenţă la vot a depăşit 34% din totalul celor 3.282.837 alegători înscrişi în listele electorale permanente. Potrivit Codului electoral, alegerile se consideră valabile dacă la acestea au participat cel puţin o treime din numărul total de alegători.
"Până la această oră, au votat peste un milion de alegători. Informaţia este una publică şi poate fi urmărită în timp real. Conform acestor informaţii şi reieşind din prevederile legale, o dată ce rata de participare a depăşit o treime din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale, putem spune că scrutinul de astăzi poate fi considerat valabil", a afirmat Dorin Cimil.
Până la ora 16.00, au fost exprimat 140.000 de voturi în secţiile de votare din străinătate. De asemenea, peste 23.000 de votanţi din Transnistria au participat la alegerile parlamentare anticipate de duminică.
UPDATE 13:15 Potrivit imaginilor publicate de PAS Diaspora, în zeci de localităţi din afara Republicii Moldova, cetăţenii cu drept de vot la alegerile parlamentare anticipate de duminică stau la coadă pentru a-şi exprima opţiunea.
Astfel de situaţii se înregistrează la Londra, Frankfurt, Modena, Bremen, sau Paris. În unele locuri, sute de persoane s-au aşezat la cozi nainte de deschiderea secţiilor de votare.
”Mobilizare exemplară în diaspora! Vă mulţumim. Toţi la vot”, au transmis reprezentanţii PAS.
Până la ora transmuterii acestei ştiri au votat peste 85.000 de persoane la secţiile din străinătate, cifrefe fiind în continua schimbare.
UPDATE 12:30: Sunt cozi la multe secții de votare din străinătate.
Imagini de la o secție de vot din Franța
UPDATE 12:20 Peste 21% dintre alegătorii din Republica Moldova şi-au exprimat, până la ora 12.00, votul la alegerile parlamentare anticipate de duminică, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedintele Comisie Electorale Centrală (CEC), Dorin Cimil.
Potrivit acestuia, numărul total de alegători prezenţi la urne a fost de peste 600.000, dintre care peste 70.000 şi-au exprimat opţiunea în secţiile de votare din străinătate. De asemenea, până la ora 12.00 au votat peste 16.000 de cetăţeni din Transnistria.
"În general, procesul electoral decurge în regim normal, fără incidente majore. Până la această oră şi-au exercitat dreptul la vot peste 600.000 de alegători. În străinătate, la acest moment, sunt operaţionale toate secţiile de votare constituite în Europa şi Asia, în următoarele ore urmând să se deschidă secţiile de votare din Statele Unite şi Canada. Până la această oră, peste hotarele ţării s-au prezentat la vot peste 70.000 de cetăţeni", a afirmat Cimil.
Din totalul celor 2.150 de secţii de votare constituite pentru aceste alegeri, 41 sunt destinate votului cetăţenilor din Transnistria, iar 150 pentru cetăţenii moldoveni aflaţi în străinătate. Procesul de votare se va desfăşura în intervalul orar 7.00- 21.00
Maia Sandu: Am votat pentru Parlament cinstit, cu care să pot să lucrez
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, speră ca alegerile parlamentare anticipate de duminică să genereze un parlament cinstit, cu care ea să poată lucra.
Liderul de la Chişinău a declarat, la ieşirea de la vot, că "aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor, nu despre puterea politicienilor", şi i-a încurajat pe alegători să creadă în puterea pe care o au prin vot.
"Aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor, nu despre puterea politicienilor şi vreau să îi încurajez pe oameni să creadă în puterea lor. Astăzi este o zi importantă, pentru că astăzi cetăţenii se pot elibera de hoţi, astăzi cetăţenii pot alege un parlament cinstit, un parlament care să lucreze în interesul tuturor cetăţenilor şi alegerile parlamentare sunt importante. Vreau să vă amintesc că Parlamentul administrează banii ţării, banii cetăţenilor şi de aceea trebuie să fim foarte atenţi atunci când decidem cui să încredinţăm banii ţării, Parlamentul este cel care votează legi şi de alegerea noastră, de alegerea cetăţenilor depinde ce fel de legi vor vota viitorii parlamentari. Noi putem să facem ordine în ţară. Eu pentru asta am votat, am votat pentru Parlament cinstit cu care să pot să lucrez, împreună cu Guvernul, cu Parlamentul pentru binele cetăţenilor şi îi îndemn şi pe cetăţeni să facă următorul pas, să curăţăm Parlamentul, să curăţăm celelalte instituţii ale statului, aşa încât să putem să ducem la bun sfârşit lucrurile pe care ni le-am propus. (...) De decizia de astăzi depinde cât de repede vom ajunge să construim o ţară bună pentru toţi aici, în Republica Moldova", a afirmat Maia Sandu.
Vladimir Voronin: Doresc ca aceşti 12 ani de umilinţă a poporului ţării noastre să se termine astăzi
Liderul comuniştilor de la Chişinău, fostul preşedinte Vladimir Voronin, şi-a exprimat speranţa că alegerile parlamentare anticipate de duminică vor pune capăt ''umilinţei'' ultimilor 12 ani ai Republicii Moldova.
Voronin, care se află în fruntea listei candidaţilor Blocului Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, a declarat, la ieşirea de la vot, că îşi doreşte ca Republica Moldova să intre în rândul ţărilor civilizate şi să aibă o relaţie "de prietenie cu toate ţările, începând de la vecinii noştri tradiţionali şi geografici".
"Eu în primul rând doresc ca aceşti 12 ani de stagnare a Republicii Moldova, de umilinţă a poporului ţării noastre să se termine cu ziua de astăzi. Aş mai dori ca dezvoltarea ţării să fie direcţionată în primul rând pe interesele noastre naţionale, interesele şi cerinţele fiecărui cetăţean al Republicii Moldova şi mai departe aş mai dori ca noi să fim în rând cu ţările civilizate, la toate capitolele, la democraţie, la libertate, pe dimensiunea europeană, în relaţie de prietenie cu toate ţările, începând de la vecinii noştri tradiţionali şi geografici, cu toate ţările care au şi ele interes, dar şi noi suntem cointeresaţi în dezvoltarea acestor relaţii. Aş dori ca noul Parlament să conştientizeze situaţia de astăzi, să se ridice la nivelul responsabilităţii, la realizarea acelor promisiuni care au fost multe, multe aduse în faţa cetăţenilor în această campanie electorală. Să dea Dumnezeu să avem şi noi un Parlament care în primul rând să se gândească la cetăţeni", a afirmat Voronin.
Liderul comunist a mai subliniat că ultimele parlamente şi guvernele ultimilor 12 ani "au urmărit interesele lor personale, interesele de grup, mafiote şi corupte".
12 secții de votare sunt organizate în România
Un număr de 12 secţii de votare sunt organizate în România pentru alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, între care două sunt în Bucureşti.
Acestea sunt:
* Bucureşti (sediul Autorităţii Electorale Permanente), str. Stavropoleos 6, sector 3;
* Bucureşti (sediul Biroului Electoral Central), str. Eugeniu Carada 1, sector 3;
* Iaşi - Casa de Cultură a Studenţilor, str. Vasile Conta, nr. 30;
* Suceava - Universitatea "Ştefan cel Mare Suceava", str. Universităţii, nr. 13;
* Galaţi - Universitatea "Dunărea de Jos", str. Domnească, nr. 47;
* Bacău - Universitatea "Vasile Alecsandri", Calea Mărăşeşti, nr. 157;
* Cluj-Napoca - Casa de Cultură a Studenţilor, Piaţa "Lucian Blaga", nr. 1 - 3;
* Timişoara - Colegiul Naţional de Artă "Ion Vidu", str. Cluj, nr. 12;
* Braşov - Casa de Cultură a Studenţilor, str. Memorandumului, nr. 39;
* Sibiu - Şcoala Gimnazială "Regina Maria", str. Zaharia Boiu, nr. 1;
* Constanţa - Universitatea "Ovidius", bd. Mamaia, nr. 124, Aleea Universităţii nr. 1;
* Craiova - Universitatea "Craiova", str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 13.
Toate secţiile de votare vor funcţiona între orele 7,00 şi 21,00.
Pe 28 aprilie, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat că a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului şi a convocat alegeri legislative anticipate pentru data de 11 iulie. Decizia a fost luată după ce magistraţii Curţii Constituţionale au declarat neconstituţională starea de urgenţă, în timpul căreia legislativul nu putea fi dizolvat şi astfel nu se puteau convoca alegeri parlamentare anticipate.