Premierul turc Recep Erdogan isi ameninta advesarii, dupa castigarea alegerilor. 8 morti in urma unor violente electorale
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan si-a proclamat, duminica seara, victoria in alegerile municipale.
El le-a promis adeversarilor sai ca "ii va face sa plateasca pretul" criticilor si acuzatiilor pe care i le aduc de luni de zile, considerandu-l un "dictator islamist". Dupa numararea a 95 % din voturi, candidatii partidului lui Erdogan au obtinut aproximativ 45 % din sufragii, cu 17 procente mai mult decat principalul partid de opozitie.
De asemenea, partidul premierului si-a adjudecat Istanbulul si, probabil, Ankara, desi candidatul opozitiei contesta rezultatul din capitala.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Poporul a dejucat astazi planurile perfide si capcanele imorale (...) cei care au atacat Turcia au fost respinsi", a declarat el in fata miliilor de sustinatori reuniti la cartierul general al AKP din Ankara. "Nu va fi stat in stat, a venit timpul sa ii eliminam", a continuat seful Guvernului in fata multimii care agita drapele ale partidului.
Asa cum a sugerat tonul acestui discurs, victoria fara apel ar urma sa il convinga pe Erdogan, in varsta de 60 de ani, sa se prezinte la alegerile prezidentiale din august, disputate pentru prima data prin vot universal direct.
Cel putin opt morti in urma unor violente electorale in Turcia
Cel putin opt persoane au murit, duminica, in urma disputelor din timpul alegerilor locale din aceasta tara, a anuntat agentia de presa Dogan, citata de AFP. La Silvan, in provincia Hilvan (sud-est), o prima cearta a avut loc intre mai multi candidati dintr-un sat, provocand in total sase morti si peste zece raniti. Un alt conflict similar a avut loc in provincia Hatay (sud), provocand doi morti si noua raniti cu arma alba, a adaugat sursa citata.
Astfel de certuri sunt frecvente la alegerile din localitatile mici, dar bilantul de duminica este ridicat.
Cronologia evenimentelor, duminica, 30 martie 2014:
UPDATE 21:47 Astfel, dupa numararea a 9,97 la suta din voturi, partidul lui Erdogan se afla pe primul loc cu 49,84 la suta din voturi, fiind urmat de Partidul Republical al Poporului (CHP) cu 23,49 la suta si Partidul Miscarii Nationaliste (MHP) cu 13,84 la suta. Potrivit cotidianului Hürriyet, cursa este stransa la Ankara si Istanbul, cele doua mari orase ale Turciei.
Caderea celor doua orase mari ale tarii in mainile opozitiei ar constitui o infrangere personala pentru premier. Soarta celor doua orase si scorul national al AKP vor determina in mare masura calendarul politic al tarii si viitorul lui Erdogan.
Totodata, la Istanbul, au fost mobilizate vehicule antirevolta si tunuri cu apa in zona din jurul pietei Taksim, pentru preintampinarea unor eventuale proteste.
UPDATE 16:19 Cel putin opt persoane au murit, duminica, in urma disputelor din timpul alegerilor locale din aceasta tara, a anuntat agentia de presa Dogan, citata de AFP.
La Silvan, in provincia Hilvan (sud-est), o prima cearta a avut loc intre mai multi candidati dintr-un sat, provocand in total sase morti si peste zece raniti. Un alt conflict similar a avut loc in provincia Hatay (sud), provocand doi morti si noua raniti cu arma alba, a adaugat sursa citata.
Astfel de certuri sunt frecvente la alegerile din localitatile mici, dar bilantul de duminica este ridicat.
WRAP UP: 6 killed in clashes as tensions rise at polling stations in Turkey http://t.co/vZrPbcUs6I
— RT (@RT_com) March 30, 2014
MORE: 2 killed in Turkish province of Hatay after fight broke out between rival candidates for village headman http://t.co/vZrPbcUs6I
— RT (@RT_com) March 30, 2014
Alegeri municipale in Turcia
Turcii sunt chemati la urne, duminica, pentru un scrutin municipal care se va desfasura intr-o atmosfera tensionata. Aceste alegeri sunt vazute ca un referendum pentru premierul Recep Tayyip Erdogan, care a fost contestat in ultima perioada
Din 17 decembrie 2013, acuzatii grave de coruptie apasa asupra sefului majoritatii islamo-conservatoare. Integritatea sa morala a fost pusa sub semnul indoielii dupa difuzarea pe Internet a unei serii de conversatii telefonice piratate, care i-au adus critici atat in Turcia, cat si in strainatate. De-a lungul unei campanii dure, premierul a ripostat denuntand "complotul" urzit impotriva lui de fostii sai aliati, din cadrul confreriei predicatorului musulman Fethullah Gülen, si le-a cerut sustinatorilor sai sa le dea o "lectie" la 30 martie. "Strategia sa este simpla", rezuma cercetatorul Sinan Ulgen, de la centrul de cercetari Edam din Istanbul, "spalarea acuzatiilor de coruptie la urne".
Dar discursurile sale acide impotriva "teroristilor" sau "tradatorilor", epurarile din cadrul politiei si justitiei, legile considerate "liberticide" si blocarea Twitter si de acum a YouTube au radicalizat mai mult decat oricand dezbaterea politica. La 12 martie 2014, sute de mii de turci au profitat de funeraliile unui adolescent decedat in urma ranilor suferite in cadrul unei manifestatii in iunie 2013 pentru a cere demisia premierului "asasin". Hotarata sa profite de situatie, opozitia a "nationalizat" scrutinul municipal din 30 martie 2014 si spera intr-un vot de neincredere impotriva celui pe care il trateaza in mod deschis drept "hot" sau "dictator".
Toate institutele de sondaje turce anticipeaza o slabire a pozitiei AKP (Partidul Justitiei si Dezvoltarii, aflat la putere din 2002, n.r.) care a obtinut putin sub 50% din sufragii la alegerile legislative din 2011, dar cu siguranta nu o degringolada. Estimarile arata intre 35 si 45 la suta la nivel national, deoarece in pofida scandalurilor si polemicilor, Erdogan ramane de departe omul politic cel mai popular din tara. Partidul sau, care a castigat toate alegerile din 2002, ar urma sa obtina cel mai mare numar de voturi duminica, clasandu-se in fata Partidului Republican al Poporului (CHP) social-democrat si al Miscarii pentru Actiune Nationalista (MHP).
"Erdogan este un barbat politic foarte abil si continua sa exercite o presiune foarte puternica asupra tuturor institutiilor turce", aminteste Brent Sasley, politolog la universitatea din Texas, "este foarte dificil de cuantificat reculul pe care il va suporta dar sunt putine sanse ca popularitatea sa sa fie afectata puternic".
Responsabilii partidului aflat la putere au afirmat deja ca orice scor mai mare de 38,8 la suta, obtinut la alegerile municipale din 2009, va fi considerat o victorie. Sigur de el, Erdogan a proclamat public ca va parasi viata politica daca AKP nu se va clasa pe primul loc la alegerile din 30 martie. In pofida certitudinilor nationale, partidul premierului este puternic contestat in doua dintre orasele mari ale tarii, unde rezultatele vor avea valoare de simbol si vor da tonul general al scrutinului. Bascularea capitalei Ankara in opozitie, considerata probabila, sau cea a Istanbulului, unde Erdogan si-a lansat cariera politica in calitate de primar, ar suna ca niste esecuri personale pline de consecinte pentru viitorul sau. "Rezultatele de duminica seara vor determina in mare parte strategia sa pentru lunile urmatoare", anticipeaza politologul Cengiz Aktar, de la universitatea Sabanci din Istanbul.
In cazul unei victorii extinse a partidului sau duminica, premierul ar putea fi tentat sa se prezinte la alegerile prezidentiale din 10 august, care vor avea loc pentru prima data prin sufragiu universal direct. In caz contrar, asa cum a sugerat, ar putea modifica statutul AKP, care il impiedica sa indeplineasca mai mult de trei mandate, ar putea devansa alegerile legislative, prevazute pentru 2015, si solicita un nou mandat la conducerea Guvernului.
Unii cred totusi ca actuala criza a afectat definitiv imaginea lui Erdogan. "El a devenit principala sursa de instabilitate a acestei tari" considera Ahmet Insel, profesor la universitatea Galatasaray din Istanbul, "indiferent de rezultatul scrutinului municipal, legitimitatea sa va fi in continuare contestata".
Turcii se mobilizeaza pentru a evita eventualele fraude la alegerile locale
Zeci de mii de cetateni turci s-au mobilizat, in special la Istanbul, si se vor alatura duminica observatorilor scrutinului municipal, pentru a se asigura ca acesta se desfasoare fara nereguli, relateaza AFP. "In prezent, oamenii se tem ca alegerile ar putea fi falsificate", marturiseste candidatul principalului partid de opozitie la primaria Ankarei, Masur Yavas. "Este ingrijorator ca chiar Guvernul a exprimat indoieli, in timp ce el ar trebui sa garanteze legitimitatea procedurii", a adaugat Yavas, "de aceea contam pe societatea civila pentru a fi mai atenti de aceasta data".
In punctul maxim al manifestatiilor antiguvernamentale din iunie 2013, "veteranul" ocuparii faimosului parc Gezi din Istanbul, Sercan Celebi, a auzit mesajul. Cu o mana de prieteni, el a fondat asociatia "Votul si restul" (Oy ve ötesi) care vrea sa supravegheze toate birourile de vot din Istanbul. "La Istanbul sunt 33.000 de urne si Oy ve ötesi va amplasa un observator in fata fiecareia dintre ele", asigura el. "Obiectivul nostru este ca la 30 martie, seara, alegatorii sa nu aiba nicio indoiala cu privire la sinceritatea scrutinului".
In cateva saptamani, asociatia a oferit o formare de baza observatorilor sai. "Ce asteptam de la voluntarii nostri este sa recupereze copii ale proceselor verbale de la fiecare sectie de votare si, in cel mai scurt timp, cu un telefon mobil sau calculator sa le publice pe Internet", explica Volkan Ökten, unul dintre formatori.
Avocatul baroului din Istanbul, Hasan Kiliç urmeaza sa asigure, duminica, impreuna cu colegii sai permanenta juridica a asociatiei. "Voluntarii nostri ne vor putea semnala la minut orice infractiune", a declarat el, "si vom pune rezultatele pe care le vom strange la dispozitia partidelor, se vor putea servi de ele in caz de contestatii".
Asociatia exclude orice afiliere politica, in pofida simpatiilor sale cu miscarea de protest antiguvernamental din primavara trecuta. "Voluntarii nostri sunt independenti de partidele politice, este foarte important sa nu existe nicio legatura intre observator si vreun partid", asigura Celebi, "este garantia ca mesajul exprimat la urne va fi acela care este proclamat".
Chiar daca Guvernul a anuntat ca observatorii externi sunt "bineveniti" la 30 martie pentru a asigura buna desfasurare a scrutinului, voluntarii din cadrul "Ov ve ötesi" se asteapta la dificultati. "Initiativa noastra raspunde unei nevoi", asigura Hasan Kiliç, "deoarece drepturile si libertatile cetatenilor inregistreaza un recul in tara noastra". "Vom ramane acolo, de la inceput pana la sfarsit", afirma un observator, Sezaï Coskun. "Daca vrem sa punem capat crizei provocate de acuzatiile de coruptie care apasa asupra Guvernului", insista el, "atunci nu trebuie ca votul nostru sa fie deturnat (...) este conditia democratiei".
Premierul turc si-a suspendat turneul electoral dupa ce a ramas fara voce
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a fost nevoit vineri sa-si suspende campania in vederea alegerilor municipale de duminica, din cauza unei probleme la corzile vocale, in urma careia si-a pierdut vocea, a anuntat biroul de presa al Guvernului, relateaza AFP. Seful Guvernului turc a participat in ultimele saptamani la reuniuni publice in intreaga Turcie, unde a tinut discursuri inflacarate. Problemele aparute la corzile vocale au fost evidente inca de joi, cand premierul turc a pronuntat doua discursuri la Van si ulterior la Diyarbakir cu o voce ragusita care a surprins audienta.
Erdogan urma sa-si incheie sambata turneul electoral, printr-o serie de discursuri programate la Istanbul, cel mai mare oras al tarii, unde a fost primar incepand din 1994 pana in 1998.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: Turcia, istanbul, alegeri, recep tayyip erdogan, ankara,
Dată publicare:
30-03-2014 08:30