Alegeri locale in Republica Moldova: Dorin Chirtoaca, ales primar al Chisinaului pentru al treilea mandat
Dupa procesarea a 100% din procesele verbale, candidatul liberal, Dorin Chirtoaca, a obtinut cel de-al treilea mandat de primar al Chisinaului.
Chirtoaca a intrunit circa 53,54% din voturi, in timp ce candidatul propus de socialisti, Zinaida Greceanii, a obtinut 46,46%, relateaza Agerpres.
Analistii si presa internationala au prezentat scrutinul de duminica drept o alegere intre est si vest, altfel spus intre Rusia si Europa. In primul tur de scrutin, candidatii pro-rusi au obtinut victorii in orase importante, precum Balti si Orhei.
Alegeri 2024
12:53
Candidați președinție 2024. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezindețiale din 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Dorin Chirtoaca are 37 de ani si detine functia de primar al municipiului Chisinau din anul 2007.
In capitala Republicii Moldova au votat 307.735 de alegatori reprezentand 48,79% din numarul total al cetatenilor inscrisi pe liste. In primul tur desfasurat la 14 iunie, cand participarea a fost de aproape de 50%, s-au ales primarii in 439 de localitati, in timp ce la scrutinul de duminica, cand au fost deschise peste 1.200 de sectii de votare, au fost alesi edilii in 457 de localitati.
Pe parcursul campaniei electorale, Greceanii a insistat pe coruptia care ar exista in Primaria Chisinaului, iar Chirtoaca a avertizat ca un primar socialist ar fi un fel de 'cal troian' al Rusiei, dupa cum noteaza Radio Europa Libera.
In primul tur al alegerilor locale, partidele proeuropene au castigat in doua treimi din raioanele Republicii Moldova, putand forma majoritati in 24 din ele, in timp ce stanga prorusa (Partidul Socialistilor si Partidul Nostru) ar putea crea majoritati in cel mult doua raioane.
OSCE a apreciat ca alegerile de la 14 iunie au fost in general bine organizate, fara mari abateri, constatand ca scrutinul s-a desfasurat in contextul unor tulburari politice cauzate de un rasunator scandal financiar si pe fondul demisiei premierului Chiril Gaburici.
Sursa: Agerpres
Etichete: Republica Moldova, alegeri, dorin chirtoaca,
Dată publicare:
29-06-2015 07:14